24 °C Rethymno, GR
24/10/2020

Για αυθαιρεσία στην ΑΜΑΡΙ Α.Ε. καταγγέλλει την δημοτική αρχή Αμαρίου η αντιπολίτευση

Για όργιο αυθαιρεσίας και «θεσμικό εκφυλισμό» σχετικά με την Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου «Αμάρι Α.Ε.» κάνει λόγο ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης «Νέα Κίνηση Αμαρίου», Κωστής Κουτελιδάκης, κατηγορώντας την δημοτική αρχή αφενός ότι δεν επενδύει τα έσοδα της εταιρείας για αναπτυξιακά έργα της περιοχής και αφετέρου για αυθαιρεσία από πλευράς του δημάρχου στην συγκρότηση του νέου Δ.Σ. της «ΑΜΑΡΙ Α.Ε.».

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση της αντιπολίτευσης που υπογράφει ο κ. Κουτελιδάκης, αναφέρονται τα παρακάτω:

«Ο Δήμος Αμαρίου έχει χάσει τον θεσμοθετημένο του ρόλο. Ένας Δήμος χωρίς πρωτοβουλίες, περιοριζόμενος σε συντηρήσεις υποδομών και στις αποκαταστάσεις ζημιών, ίσα-ίσα στη διαχείριση της καθημερινότητας και συχνά με μεροληπτικότητα και αυθαιρεσία, τείνει να μετατραπεί σε μηχανισμό και μόνο εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων.

Οι πόροι από χρηματοδοτήσεις (ΚΑΠ κ.λ.π.) δεν αποδίδονται αναλογικά στις Κοινότητες, οι πρόεδροι δεν ερωτούνται και πολλές φορές ούτε καν ενημερώνονται για τις παρεμβάσεις στα χωριά τους, ουσιαστικά τους έχουν αφαιρεθεί οι αρμοδιότητες.

Πολλά θα μπορούσε να αναφέρει κανείς για τις αντιδημοκρατικές και αντιπαραγωγικές πολιτικές της Δημοτικής Αρχής που καθηλώνουν αναπτυξιακά τον τόπο, αλλά ο σκοπός του σημερινού δημοσιεύματος είναι να καταγγείλουμε το όργιο της αυθαιρεσίας στην Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου «ΑΜΑΡΙ Α.Ε.».

Είναι η Εταιρεία του Δήμου που διαχειρίζεται τον Χώρο του ΧΥΤΑ με ετήσιο Προϋπολογισμό πλέον του ενός (1) εκατομ. ευρώ και που ο καταστατικός σκοπός της είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της Περιοχής.

Το σκοπό αυτό τον έχει σήμερα παντελώς απολέσει και έχει μετατραπεί απλά σε ρουσφετολογικό εργαλείο στα χέρια του Δημάρχου.

Για δέκα (10) ολόκληρους μήνες ο Δήμαρχος δεν συγκροτούσε το νέο Δ.Σ. της Εταιρείας, που όφειλε να κάνει από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασης των Δημοτικών Αρχών την 1η του Σεπτέμβρη του 2019.

Το διάστημα αυτό του δεκάμηνου η Εταιρεία λειτουργούσε με μη νόμιμη σύνθεση και πάρθηκαν δεκάδες αποφάσεις (πληρωμές, αναθέσεις κ.λ.π.) αδιαφορώντας για τους νομικούς κινδύνους με τους συναλλασσόμενους και για κάθε υπεύθυνο, σε πλήρη αδιαφάνεια και χωρίς να συμμετέχει η αντιπολίτευση που δικαιούται με δυο (2) μέλη της στο πενταμελές Δ.Σ.

Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με το υπ’αριθ. 355/18/05/2020 έγγραφό της κάλεσε τον Δήμο να συμμορφωθεί αμέσως με το νόμο. Ύστερα από αυτό ο Δήμαρχος κίνησε τη διαδικασία συγκρότησης νέου Δ.Σ.

Η αντιπολίτευση πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα πρόσωπα που επέλεξε προκειμένου να εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη, που να αναφέρει ότι συγκροτήθηκε νέο πενταμελές Δ.Σ. με τρεις (3) εκπροσώπους επιλογής του Δημάρχου και δυο (2) της επιλογής της αντιπολίτευσης, όπως επιβάλλεται από το νόμο. Όμως αυτό δεν έγινε με την επίκληση διάφορων προφάσεων και μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος δια της πλειοψηφίας, αναγόρευσε τον εαυτό του σε κριτή της δημοτικής αντιπολίτευσης και αποδίδοντας στον εαυτό του εξουσίες ανώτερες και του ανώτατου δικαστηρίου, έκρινε ότι η απόφαση της αντιπολίτευσης πρέπει να θεωρηθεί ανύπαρκτη!

Στη συνέχεια προχώρησε στην επιλογή κατά βούληση του συνόλου των μελών του Δ.Σ. της ΑΜΑΡΙ ΑΕ., δηλαδή αναγόρευσε τον εαυτό σε εκπρόσωπο και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας και συγκρότησε το νέο πενταμελές Δ.Σ. καταπατώντας και πάλι τα δικαιώματα που δίνει ο νόμος στην αντιπολίτευση και αποκλείοντας ετσιθελικά τους εκπροσώπους που του προτάθηκαν.

Γίνεται σαφές ότι ο Δήμαρχος πασχίζει συστηματικά να διατηρήσει τη διοίκηση της Εταιρείας σε καθεστώς αδιαφάνειας και έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Tι έχει να κρύψει και φοβάται τόσο πολύ τη συμμετοχή των προσώπων που προτάθηκαν;

Δεν δικαιούται η αντιπολίτευση αλλά και κάθε δημότης να παρακολουθεί την πολιτική και τις αποφάσεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου;

Εύλογα δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις.

Μεθοδεύσεις που, πέρα των άλλων, καταστρέφουν την αναγκαία συναίνεση, διατηρούν μόνιμο κλίμα όξυνσης και δυσφημούν και βυθίζουν την περιοχή σε περαιτέρω απαξία».