24 °C Rethymno, GR
06/06/2020

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του ’40 η Ελλάδα μετρά και πάλι τους ήρωές της

Οι Φιλέλληνες, Γιούνκερ και Ντ' Εστέν και η Β' Εθνική

Οι ελάχιστοι απρεπείς Δυτικοευρωπαίοι

Όταν κάποιοι αγενείς και ανιστόρητοι Ευρωπαίοι, αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, έδειξαν τα απρεπή τους αισθήματα προς τη χώρα μας και το λαό μας, ακριβώς δεν γνώριζαν με ποιους είχαν να κάνουν! Αν όμως ήταν σώφρονες και διέθεταν και την ελάχιστη τουλάχιστον κοινωνική και ιστορική μόρφωση και ενσυναίσθηση, δεν θα τολμούσαν να εκφραστούν έτσι για την Ελλάδα και το λαό της. Όμως η Ευρωπαϊκή πολιτική και πνευματική Διανόηση, και μαζί με αυτούς και οι λαοί τους, είχαν διαφορετική γνώμη από τον πολυπράγμονα Σόιμπλε, κάποιους αρθρογράφους της λαϊκίστικης Γερμανικής εφημερίδας Βild, αλλά και τους απαράδεκτους εκδότες του Γερμανικού περιοδικού Focus, που επέτρεψαν να μπει ως εξώφυλλο παραποιημένο το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου με την ντροπιαστική χειρονομία.

Οι φιλέλληνες, Γιούνκερ και Ντ’ Εστέν

Τρανταχτό παράδειγμα ατόμου της πολιτικής Διανόησης της Ευρώπης, που στάθηκε την προηγούμενη δεκαετία στο πλευρό της Ελλάδας και φυσικά παραμένει και σήμερα αποδείχτηκε ο αγαπητός μας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και για πέντε χρόνια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επιτροπής). Κορυφαία απόδειξη της στάσης του Γιούνκερ απέναντι στην Ελλάδα και τους Έλληνες αποτέλεσε τα όσα είπε στην συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά τον Φεβρουάριο του 2020. Ανάμεσα στα άλλα επαινετικά που ανέφερε για τους Έλληνες ήταν και εκείνο που κάποτε είχε ακούσει από τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, που ανέφερε πως η θέση του Πλάτωνα δεν είναι στη Β’ Εθνική! Η αναφορά του Γάλλου προέδρου είχε σίγουρα μεταφορική έννοια, προβάλλοντας στο πρόσωπο του Πλάτωνα, τους μακρινούς απογόνους του, δηλαδή ολόκληρο το λαό των Ελλήνων! Και ο Γιούνκερ συμπλήρωσε: Πάντα προσπαθούσα να εξηγήσω στους ομολόγους μου ότι ο ρόλος που έπαιξαν οι Έλληνες στην Ευρωπαϊκή ιστορία ήταν πολύ μεγάλος. Τίποτα από αυτό που είμαστε σήμερα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους Έλληνες!

Ο Περικλής, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης

Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια που όπως και ο Γιούνκερ, τη συμμερίζονται η συντριπτική πλειοψηφία και των Ευρωπαίων πολιτικών, διανοητών αλλά και οι ενημερωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες. Η Αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη που δίδαξε στους Ευρωπαίους τη Δημοκρατία του Κλεισθένη και του Περικλή, αλλά και τις ιδέες του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και δεκάδων άλλων ισάξιων φιλοσόφων, για τον ανθρωπισμό, την αρετή, το δίκαιο αλλά και την ελευθερία. Ο ίδιος αυτός λαός τους δίδαξε αργότερα την αξία της Εθνικής Ανεξαρτησίας και των Εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, όταν οι σκλαβωμένοι Έλληνες στους Οθωμανούς, δεν έχασαν το θάρρος τους αλλά κατάφεραν να αναστήσουν το γένος τους έστω κι αν είχαν περάσει τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, με χιλιάδες ήρωες και αγωνιστές θυσιασμένους στο βωμό της Ελευθερίας και της Εθνικής τους αξιοπρέπειας.

Οι νεώτεροι ήρωες

Αλλά ακόμη και στη πιο πρόσφατη Ευρωπαϊκή ιστορία στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο, όταν κάποιοι άλλοι αιματοκύλιζαν τους Ευρωπαϊκούς λαούς, ένας μικρός λαός στο Νότο της Ευρώπης, υπερασπίσθηκε την ανεξαρτησία του αλλά και την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης με κόστος χιλιάδες νεκρούς θυσιασμένους στους αγώνες. Ήταν οι χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες που αντιστάθηκαν στους ναζί κατακτητές είτε άοπλοι στα χωριά και στις πόλεις τους είτε ως ένοπλοι αγωνιστές Παρτιζάνοι της Εθνικής μας Αντίστασης. Σήμερα ογδόντα τόσα χρόνια μετά, στη πλέον πρόσφατη συγκυρία ο Ελληνικός λαός βρέθηκε ξανά σε θέση να αποδείξει την αξία του. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με τη σημερινή τους στάση πειθαρχίας απέναντι στη φονική επιδημία, δείχνουν ξανά στους Ευρωπαϊκούς λαούς αλλά και σε ολόκληρο το κόσμο όπως ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ισχυρίστηκε και βέβαια την ίδια γνώμη είχε και ο Γιούνκερ ότι η θέση τους δεν είναι στη Β’ εθνική! Και όπως και στους αγώνες του 1821 αλλά και του 1941, οι Ευρωπαίοι ξανά σήμερα εντυπωσιάστηκαν με τη συμπεριφορά των Ελλήνων.

Η συνέπεια

Ο Ελληνικός λαός με τη σύνεση και τη σύμπνοια που τον διακρίνει, όταν απειλούνται τα αναφαίρετα ή τα θεμελιώδη δικαιώματά του, πάντα βρίσκεται σε εγρήγορση και δράση. Και βέβαια σήμερα με την εξάπλωση της φονικής επιδημίας ο Ελληνικός λαός κατανόησε γρήγορα ότι απειλούνται αναφαίρετα δικαιώματά του από ένα αόρατο και ύπουλο εχθρό. Και πρώτα απ’ όλα το αναφαίρετο δικαίωμά του, του να ζει και να αναπνέει, όπως του το χάρισε ο ίδιος ο Δημιουργός και o ίδιος, οφείλει να το περιφρουρήσει. Έτσι λοιπόν στάθηκε στο ύψος του και όταν η πολιτική του ηγεσία είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση αποφάσισε ότι έπρεπε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα δράσης, τα ενστερνίστηκε και πήρε την απόφαση να τα εφαρμόσει απαρέγκλιτα, όπως και έπραξε! Συγχρόνως συνεχίζει να εφαρμόζει και όλες τις οδηγίες που του δίνουν οι επαΐοντες ταγμένοι επιστήμονες, και τις οποίες τηρεί με περισσή ευλάβεια.

Η κρίση των μνημονίων και η συσχέτιση

Εξ άλλου η Ελλάδα μόλις έχει εξέλθει από τη δεκάχρονη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε και ο πολύπαθος λαός μας είναι ιδιαίτερα γνοιασμένος για το πώς αντιμετωπίζει κανείς τόσο μεγάλες δυσκολίες. Έχει νιώσει πια στο «πετσί» του, πως στις μεγάλες δυσκολίες το μεγαλύτερο προσόν που μπορεί κάποιος να επιδείξει είναι η πειθαρχία κι αν χρειαστεί βεβαίως και η γενναία δράση! Τα δέκα θλιβερά χρόνια που πέρασε τον έκαναν πολύ πιο σοφό πιο σκεπτόμενο και πιο αποφασιστικό. Toυ δόθηκε λοιπόν τώρα η ευκαιρία να αποδείξει για άλλη μια φορά, την ανδρεία του, αλλά και τη σοφία που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης δοκιμασίας του. Και έτσι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και το απέδειξε και με τα έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα που πήρε και πολύ περισσότερο τα εφήρμοσε παρ’ όλο το παρορμητικό του χαραχτήρα του και την εξωστρέφεια που τον διακρίνει.

Η γενναιότητα

Και έτσι λοιπόν ο λαός των Ελλήνων αναδεικνύει ξανά τους ήρωές του, που είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες συντεταγμένοι με σύσσωμη τη πολιτική του ηγεσία και της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης να περιφρουρεί εκείνα τα οποία τάχθηκε να διαφυλάττει και να εφαρμόζει. Έτσι βρέθηκε ξανά στην ιστορική στιγμή να προκαλέσει για άλλη μια φορά τον εντυπωσιασμό των Ευρωπαίων φίλων μας αλλά και πιο πολύ των επικριτών μας που δεν είχαν καταλάβει ακόμη ότι η θέση των Ελλήνων δεν είναι στη Β’ εθνική!