24 °C Rethymno, GR
11/08/2020

Για το ισοπέδωμα βραχονησίδας

Αν κοιτάξουμε την πολιτική που ακολουθείται στις χώρες των Βαλκανίων θα δούμε ότι όλες, από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη, όλο και κάτι διεκδικούν σε εδάφη η μια από την άλλη, ακόμη και σε ιστορία! Η μόνη χώρα που δεν διεκδικεί απολύτως τίποτα από κανένα είναι η Ελλάδα! Και όχι μόνο δεν διεκδικεί, αλλά τη μια χάνει εδάφη ή τέλος πάντων της αμφισβητούν εδάφη που κατέχει από νόμιμες διεθνείς συνθήκες και την άλλη χάνει κομμάτια από την ιστορία της σιγά – σιγά, αφού την καπηλεύονται με κάθε τρόπο οι γείτονες χώρες, προς δικό τους όφελος φυσικά, βλέπε μακεδονικό…
Πριν μερικές μέρες ο συντοπίτης μας Βαγγέλης Αποστολάκης αρχηγός Α/ΓΕΕΘΑ μίλησε, σε μια από τις σπανιότατες φορές που το κάνει, και είπε ζόρικες κουβέντες για τη γείτονα χώρα την Τουρκία. Έτσι και πατήσουν πόδι σε βραχονησίδα οι τούρκοι είπε, θα την ισοπεδώσουμε! Αμέσως είδα τους ξερόλες στο διαδίκτυο που δεν κοίταξαν την ουσία, αλλά γέλασαν με τη λέξη ισοπεδώνω, επειδή αν την πάρεις κατά λέξη και την μεταφράσεις δεν έχει κάποια λογική σε μια βραχονησίδα. Τι ακριβώς ισοπεδώνεις; Έχει κάτι πάνω της και θα τα φέρεις όλα στο ίδιο πεδίο, στο ίδιο ύψος; Ή θα τη φέρεις στο επίπεδο της θάλασσας; Πάντως διαβάζοντας το λεξικό η λέξη ισοπεδώνω έχει την έννοια: κάνω μια επιφάνεια εδάφους επίπεδη κι ομαλή, καταστρέφω ολοκληρωτικά ένα κτίσμα, κατεδαφίζω (μεταφορικά) εξουθενώνω έναν αντίπαλο, τον εκμηδενίζω (μεταφορικά) εξισώνω, καταργώ διαφορές ή διαβαθμίσεις. Άρα σωστά είπε ότι είπε ο κ. Αποστολάκης.
Αυτά τέλος πάντων είναι για τους αναλυτές λέξεων και φράσεων που ψάχνουν να βρουν που κάνεις λάθος για να σε τρολάρουν, κοινώς να σε θάψουν. Όταν όμως έχεις να κάνεις με πρόθυρα πολεμικής σύρραξης, ειδικά με τη γείτονα χώρα για να ανοίξεις νέους λογαριασμούς ή να καταφέρεις να κλείσεις όσους έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, αυτά είναι αστεία πράγματα. Και ο συντοπίτης ναύαρχος Αποστολάκης που ηγείται του ελληνικού στρατεύματος τα τελευταία χρόνια, υποθέτω πως για να βρίσκεται σε τέτοιας καθοριστικής σημασίας εθνική νευραλγική θέση, ξέρει πολύ καλά και τι ακριβώς είπε και τι ακριβώς εννοούσε, όπως πολύ καλά υποθέτω ότι γνωρίζουν και οι γείτονες..
Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί έλυσε ξαφνικά τη σιωπή του και μίλησε; Η απλή λογική λέει ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι πως θα είχε πληροφορίες ότι οι τούρκοι θα δοκίμαζαν κάτι παρόμοιο με ότι έγινε στα Ίμια, για να φέρουν την Ελλάδα προ τετελεσμένων γεγονότων στο αιγαίο, έτσι ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν πλέον με υφαλοκρηπίδα τους υδρογονάνθρακες, που όλοι οι ειδικοί λένε ότι βρίσκονται στο αιγαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι ξαφνικά θυμήθηκαν και την Κρήτη και ότι τα ¾ αυτής ανήκουν στην Τουρκία! Ακριβώς επειδή τα κοιτάσματα, στη νότια κυρίως μεριά, της Κρήτης φαίνεται ότι ξεπερνούν κάθε λογική πρόβλεψη των ειδικών!
Τα προβλήματα που προκύπτουν σίγουρα είναι πάρα πολλά και δεν ξέρω αν η χώρα μας η οποία τα τελευταία 50 χρόνια βολοδέρνει μεταξύ φθοράς και σκανδάλων, μπορεί να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση θετικά υπέρ της.
Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό στράτευμα τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα. Έμπειροι αξιωματικοί αποστρατεύτηκαν κατά δεκάδες, για να προλάβουν μια αξιοπρεπή σύνταξη και άλλοι έπεσαν θύματα του πολιτικού συστήματος που προωθεί τα δικά του άτομα ιεραρχικά. Αυτό θυμίζει κάπως τη μικρά Ασία του 1922, όταν οι αντίπαλοι του Βενιζέλου αποστράτευσαν όλους τους έμπειρους μπαρουτοκαπνισμένους αξιωματικούς, για να προωθήσουν δικούς τους, με αποτέλεσμα την γνωστή ανείπωτη καταστροφή που υπέστη ο ελληνισμός, όταν αναγκάστηκε να ξεριζωθεί από τις πατρογονικές εστίες του, μετά από σχεδόν τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια παρουσίας του στη μικρά Ασία.
Αλλά είπε και κάτι άλλο ο συμπολίτης ναύαρχος Αποστολάκης, που πέρασε μάλλον στα ψιλά ή επίτηδες δημοσιογραφικά δεν του δόθηκε η πρέπουσα σημασία. Σε τέτοια περίπτωση (πολεμικής σύρραξης εννοούσε) θα είμαστε μόνοι μας! Εννοείται πως αν υπάρξει τέτοιο πολεμικό γεγονός, που όλοι τουλάχιστον οι λογικά σκεπτόμενοι στη χώρα μας το απεύχονται, δεν υπάρχει επιστροφή! Ή ταν ή επί τας! Ας ευχηθούμε ότι αν συγκυρίες συγκλίνουν ώστε να φτάσουν τέτοιες δύσκολες στιγμές για τη χώρα, θα λειτουργήσει το ένστικτο και το πάθος από το DNA του Έλληνα, όπως τότε στα 1821 ή στο 1940 για να μη βγούμε για άλλη μια φορά εθνικά ανεπανόρθωτα ζημιωμένοι και διεθνώς ταπεινωμένοι.
Τελειώνοντας αυτά που έγραφα, ήρθε κι έδεσε τις σκέψεις μου ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος σε μια απίστευτη δήλωση του (που στη συνέχεια τον οδήγησε σε παραίτηση! Υποστήριξε πως ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να καθυστερήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή! Προσπάθησα αλλά δεν απέφυγα τη σκέψη.. μας προετοιμάζουν αργά και μεθοδικά για κάτι; όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση, η έμενα είναι ιδέα μου;