13 °C Rethymno, GR
20/04/2021

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΝΙΖΕΙ ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Γιώργος Μαυρωτάς: «Σταδιακά το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων»

-Νέα ήθη και έθιμα στον αθλητισμό καθώς… «οι προπονήσεις στα ομαδικά αθλήματα θα γίνονται με συγκεκριμένη λίστα αθλητών, σε συγκεκριμένο χώρο, για συγκεκριμένο ωράριο και με εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο (test COVID19)».

Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από την επιστολή-απάντηση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Γιώργος Καραμπέτσος. Ουσιαστικά το πλάνο του σταδιακού ανοίγματος των αθλητικών δραστηριοτήτων είναι έτοιμοι και απομένει… το πράσινο φως από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Ως γνωστόν ο πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργος Καραμπέτσος απέστειλε επιστολή στον Γιώργο Μαυρωτά ζητώντας τον προσδιορισμό της πιθανής ημερομηνίας επανεκκίνησης (όσο μακρινή και να είναι) των αθλητικών δραστηριοτήτων, αρχικά με την πραγματοποίηση προπονήσεων, για τα υπόλοιπα σωματεία πετοσφαίρισης (εκτός από αυτά της Α1 Ανδρών και Γυναικών, άρα αφορά και τον Ν. ΟΠΕΡ) σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις και τα πρωτόκολλα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού απάντησε με μία εκτενέστατη επιστολή, στην οποία περιγράφει την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας και το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι με τον προσδιορισμό της ημερομηνίας επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας. Επίσης, τονίζει πως ο… χάρτης της σταδιακής επιστροφής είναι έτοιμος, πως θα εφαρμοστεί με σειρά προτεραιότητας και με αυστηρό τρόπο.

Μάλιστα έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «οι προπονήσεις στα ομαδικά αθλήματα θα γίνονται με συγκεκριμένη λίστα αθλητών, σε συγκεκριμένο χώρο, για συγκεκριμένο ωράριο και με εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο (test COVID19)».

Ακόμα δήλωσε πως για να ξεκινήσουν οι αγωνιστικές δραστηριότητες θα πρέπει πρώτα να έχουν ανοίξει οι εγκαταστάσεις για προπονήσεις τουλάχιστον για 3-4 εβδομάδες.

Για όλα αυτά όμως περιμένουν το… πράσινο φως από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Ας δούμε, όμως, τα πιο σημαντικά σημεία της διευκρινιστικής επιστολής του Γιώργου Μαυρωτά που αφορούν τον αθλητισμό:

-Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική από ότι το καλοκαίρι. Όταν έχουμε 100 συμπολίτες μας νεκρούς την ημέρα (θυμίζω το καλοκαίρι είχαμε 200 νεκρούς συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας) τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

-Επειδή, όπως ακριβώς αναφέρετε, έχω υπάρξει στη θέση των αθλητών, καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία και την ανασφάλεια που νιώθουν, όταν αυτή τη στιγμή είναι ένα μήνα εκτός γηπέδων και βλέπουν την αγωνιστική σεζόν να κινδυνεύει. Από την άλλη όμως, πρέπει να μπούμε και στη θέση ενός γιατρού που βλέπει να επιδεινώνονται πέντε περιστατικά και έχει διαθέσιμη μόνο μία θέση στη ΜΕΘ.

-Θέλω να πιστεύω ότι η συνολική εικόνα θα βελτιωθεί στις επόμενες ημέρες και η πίεση στο σύστημα υγείας θα μειωθεί ώστε να ανοίξουν περισσότερο οι κοινωνικές δραστηριότητες. Έχουμε έτοιμο τον οδικό χάρτη με προτεραιοποίηση των αθλητικών δραστηριοτήτων που θα ανοίγουν σταδιακά, καθώς και τον αυστηρό τρόπο με τον οποίο θα γίνεται αυτό.

-Για παράδειγμα, οι προπονήσεις στα ομαδικά αθλήματα θα γίνονται με συγκεκριμένη λίστα αθλητών, σε συγκεκριμένο χώρο, για συγκεκριμένο ωράριο και με εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο (test COVID19).

-Μάλιστα αυτό το σχέδιο θα διευκολυνθεί από το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέσπισε διατίμηση στα test COVID19, οπότε γίνονται πιο προσιτά. Θεωρώ ότι με αυτά τα αυστηρά δεδομένα, η σταδιακή επανέναρξη κάποιων αθλητικών δραστηριοτήτων μπορεί να είναι από τα πρώτα πράγματα που μπορούν να “ανοίξουν” με αυξημένη ασφάλεια.

-Για όλα αυτά θα περιμένουμε το “πράσινο φως” από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

-Με βάση τα παραπάνω, όπως καταλαβαίνετε, η γνωστοποίηση ημερομηνίας επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας συναρτάται από τη συνολική εικόνας της πανδημίας στη χώρα μας. Μπορώ να σας πω πώς θα γίνει η επανέναρξη (περιέγραψα λίγο παραπάνω για τα ομαδικά αθλήματα), αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα γίνει.

-Λάβετε επίσης υπόψιν ότι, για να ξεκινήσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, θα πρέπει να έχουν ανοίξει οι εγκαταστάσεις για προπονήσεις τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες πριν.