26 °C Rethymno, GR
06/07/2020

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Γνωριμία Πολωνών τουριστικών πρακτόρων με το Γεωπάρκο Ψηλορείτη

• Πρωτοβουλία του ΕΟΤ Πολωνίας με σκοπό την προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της φιλοξενίας στην Κρήτη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ταξίδι εξοικείωσης (Fam Trip) στο Γεωπάρκο Ψηλορείτη, Πολωνών Tour Operators, bloggers και δημοσιογράφων, οι οποίοι έδειξαν να μαγεύονται από τις ομορφιές του.

Το ταξίδι εξοικείωσης, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 25 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας ΕΟΤ Πολωνίας και σε συνεργασία με την εταιρία Α.Κ.Ο.Μ.Μ. – Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. στο πλαίσιο της στρατηγικής επικοινωνίας του ΕΟΤ για την προβολή των εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων που προσφέρει η χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά και στα πλαίσια του έργου GEO-IN («Γεωτουρισμός στα Νησιωτικά Γεωπάρκα – Geotourism in Insular Geoparks») του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020».

Με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την άμβλυνση της εποχικότητας, ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Κρήτη, οι συμμετέχοντες στο Fam Trip είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ευρεία γκάμα πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών και πολλών άλλων εναλλακτικών μορφών δραστηριοτήτων, που έχει να προσφέρει στους επισκέπτες του το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν η ανάδειξη του ανεξάντλητου πολιτιστικού και φυσικού πλούτου του Γεωπάρκου Ψηλορείτη. Πρόκειται για έναν ιδιαιτέρως ελκυστικό προορισμό για τον επισκέπτη, που δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστός στους Πολωνούς τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί της Κρήτης.

Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει μια νέα πρόταση και να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό για τους Πολωνούς στα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου, δεδομένου ότι την τελευταία 3ετία η Πολωνία έχει αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες πλέον αγορές προσέλευσης τουριστών στη χώρα μας καταλαμβάνοντας την 6η θέση στον αριθμό των αφίξεων το 2019, σημαντικός αριθμός Πολωνών τουριστών- που αυξάνεται διαρκώς- επιλέγει την Κρήτη.

Κατά την τελετή υποδοχής, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, η προϊστάμενη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Πολωνίας, κ. Νικολέττα Νικολοπούλου, επεσήμανε ότι η γνωριμία των Πολωνών με το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού της Ελλάδας στη Πολωνία.

Οι δράσεις ήταν επικεντρωμένες στην ανάδειξη των εμπειριών που προσφέρει το Γεωπάρκο Ψηλορείτη. Το πλούσιο πρόγραμμα της επίσκεψης, περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, επισκέψεις σε μουσεία, εκκλησίες, οινοποιεία, μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, σε δημοτικούς πολιτιστικούς χώρους, στα παραδοσιακά τοπικά καφενεία και εστιατόρια, σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους και στα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής.

Στο τέλος του ταξιδιού, οι Πολωνοί επισκέπτες, ήταν ενθουσιασμένοι με την ομορφιά του τόπου σε συνδυασμό με την μοναδική φιλοξενία των κατοίκων του και συμφώνησαν όλοι, ότι η επίσκεψη στο Γεωπάρκο Ψηλορείτη ήταν μια αξέχαστη για αυτούς εμπειρία.

Όπως δήλωσαν, την εμπειρία τους αυτή θα την μεταδώσουν τόσο στους επαγγελματικούς τους συνεργάτες, αλλά και στους συμπατριώτες τους, γιατί «το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη είναι ένας προορισμός που προσφέρει μοναδικές και διαφορετικές επιλογές».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, Δημήτρης Παττακός, επισημαίνει:

«Είναι σημαντικό ότι μέσα από τέτοιες προσπάθειες το Γεωπάρκο Ψηλορείτη αποκτά νέους υποστηρικτές τόσο στο εξωτερικό όσο και μέσα στην περιοχή του, που αγκαλιάζουν το όραμα της καθιέρωσης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη ως εναλλακτικού ταξιδιωτικού προορισμού ενταγμένου στο γενικότερο τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Κρήτης».

Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν στην διεξαγωγή του Fam-trip και ειδικότερα όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση υποδοχής των φιλοξενούμενών μας στα Ανώγεια, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ν-Ιδαία Συνεργασία» και τον κ. Ανδρέα Βρέντζο της επιχείρησης «Ζώμινθος» στα Ανώγεια, τους υπεύθυνους στο σπήλαιο Σφεντόνι στα Ζωνιανά, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Αναβάτης» που δραστηριοποιείται στο χώρο του ορειβατικού σκι στα Λιβάδια, τον πατέρα Ανδρέα Κόκκινο για την ξενάγηση στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, στα Λιβάδια καθώς και την υπέροχη φιλοξενία στο «Σπίτι του Βοσκού» στην Κράνα, τον κ. Γιώργο Κουτάντο για την ξενάγηση στο Μουσείο Ξυλογλυπτικής και στα μοναδικά έργα του, τον κ. Γιώργο Δαλαμβέλλα για την φιλοξενία στο «Κεραμείο» όπου παρουσίασε την ιστορία της τέχνης της κεραμικής στο όμορφο χωριό Μαργαρίτες, τον καθηγητή κ. Νίκο Σταμπολίδη, για την αμέριστη συμπαράστασή του, καθώς και την κ. Κουντούρη, αρχαιολόγο για την ξενάγηση στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, τους υπεύθυνους στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, το οινοποιείο «Κουρκουλού» στην Πατσό Αμαρίου για την υπέροχη εμπειρία οινογευσίας που μας προσέφερε, τον κ. Γιώργο Τσακαλάκη, ιδιοκτήτη του οικοτουριστικού γραφείου «Wild Nature» στον Μέρωνα για την μοναδική ξενάγησή του στο φαράγγι Αγίου Αντωνίου Πατσού αλλά και την παρουσίαση των δυνατοτήτων που έχει το Αμάρι στον εναλλακτικό τουρισμό.

Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη ευχαριστεί προσωπικά την κυρία Νικολέττα Νικολοπούλου, υπεύθυνη του γραφείου ΕΟΤ στην Πολωνία, για την αμέριστη βοήθειά της για την δημιουργία του Fam trip και την υποστήριξη της όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και με την παρουσία της στη διεξαγωγή του.