13 °C Rethymno, GR
20/04/2021

ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ, ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΩΡΕΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 120 ΗΜΕΡΩΝ

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ-ΤΟΠΙΚΟ: Πρωταθλήματα ράλι

… Και εντάξει, οι επαγγελματικές κατηγορίες (SL2-FL) έστω και με τα τόσα δεινά που περνούν, φαίνεται πως βλέπουν ένα φως στην άκρη του τούνελ. Άλλωστε και προπονητικά, (δίχως να είναι ιδανικές οι συνθήκες, κάθε άλλο μάλιστα) κάπως μπόρεσαν να δουλέψουν στην καραντίνα.
Τί γίνεται όμως στις παρυφές του ποδοσφαιρικού παγόβουνου όμως…; Πως θα μπορέσουν να βγάλουν τη χρονιά, οι ερασιτέχνες, Γ’ Εθνική και τοπικά πρωταθλήματα; Το «πράσινο φως» για επανέναρξη φαίνεται πως δίνεται στις 10 Φεβρουαρίου. Προλαβαίνουν οι ομάδες να καλύψουν ένα κενό 24ων αγωνιστικών σε ένα χρονικό όριο της τάξης των τεσσάρων μηνών το πολύ;

Με μονούς αγώνες το κύπελλο;

Κι έπειτα είναι και ο θεσμός του κυπέλλου όπου εκεί, έστω και με μετ’ εμποδίων μπορεί να αλλάξει η προκήρυξη και να διεξαχθούν μονοί αγώνες. Στο πρωτάθλημα όμως, θα πρέπει να υπάρξει μια ροή γιατί, κάποιοι θα πρέπει να ανέλθουν στη Football League και κάποιοι να πέσουν από τη Γ Εθνική. Επίσης κάποιοι πρέπει να ανέλθουν στη Γ’ Εθνική και να υποβιβαστούν στο Α’ τοπικό. Το ανάλογο θα συμβεί και στις παρακάτω κατηγορίες…
Πέρυσι, στο πρώτο κύμα του κορονοϊού τον περασμένο Μάρτιο, λύσεις βρέθηκαν γιατί, λίγο ως πολύ, τα πρωταθλήματα είχαν καλύψει το 85-90% των αγωνιστικών τους. Φέτος όμως φτάναμε μόλις στην 6η και 7η αγωνιστική αντίστοιχα σε Α’ και Β’ τοπικό ενώ στη Γ’ Εθνική είμαστε πολύ πίσω, μόλις στην 5η αγωνιστική!!!

Θα δοκιμαστούν οι αντοχές όλων

Οι πρώτες σκέψεις που πέφτουν στο τραπέζι των διοργανωτριών αρχών είναι τα ερασιτεχνικά να επανεκκινήσουν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Μάλιστα κυκλοφόρησε σαν ιδέα, η Γ’ Εθνική να διεξαχθεί σ’ έναν γύρο πράγμα που ακούγεται αλλά και μοιάζει τραγελαφικό.
Εφόσον βγει το εμβόλιο στο α’ δεκαήμερο του Ιανουαρίου, θα πρέπει να δοθεί η εντολή να επιστρέψουν οι ομάδες στα γήπεδα για προπονήσεις όπου η προετοιμασία τους να διαρκέσει για 3-4 εβδομάδες και από τις 6-7 Φεβρουαρίου και όχι στις 10/2 (θεού θέλοντος και κορονοϊού επιτρέποντος) να μπουν στους αγώνες.
Υπό κανονικές συνθήκες εμείς έχουμε αναρτήσει το καλεντάρι των Σαββατοκύριακων ως και το τέλος Μαϊου όπου ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση, εννοείται ότι θα υπάρξουν «διαρροές» παικτών ελέω της τουριστικής σεζόν που πρόκειται να ανοίξει. Επειδή λοιπόν είναι ερασιτέχνες πιο πολύ από τις 5-6 Ιουνίου, αποκλείεται να τραβήξουν τα πρωταθλήματα. Διαφορετικά, θα τεθεί ζήτημα αξιοπιστίας του πρωταθλήματος.
Υπό τις παρακάτω συνθήκες έχουμε και λέμε: Απομένουν 18 Σαββατοκύριακα εκ των οποίων το ένα είναι αδύνατο να διεξαχθεί ελέω Πάσχα.

Γ’ Εθνική:

Στη Γ’ Εθνική λοιπόν που θα πρέπει να επαναρχίσει από την 5η αγωνιστική θα φτάσει στην 21η αγωνιστική, άρα θα πρέπει να βρει η επιτροπή πρωταθλήματος 9 εμβόλιμες αγωνιστικές (περίπου δύο ανά μήνα). Εδώ τίθεται το πιο καυτό ζήτημα. Θα υπάρξουν πλέι οφ των 8 πρωταθλητών; Και πότε θα γίνουν αυτά;
Σημείωση Α’: Από τον 10ο όμιλο θα υποβιβαστούν 7 ομάδες στην τοπική κατηγορία.
Σημείωση Β’: Στο παραπάνω καλεντάρι δεν υπολογίζονται οι αγώνες κυπέλλου όπου θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 4 Τετάρτες ενώ ο Ρεθυμνιακός έχει δώσει μόλις έναν αγώνα στον θεσμό.

Α’ τοπικό:

Στην Α’ κατηγορία όπου και εκεί όπως και στη Γ’ Εθνική έχουμε 30 αγωνιστικές, δεν ισχύει το ίδιο καθώς βρισκόμαστε στην 8η αγωνιστική (έχουν διεξαχθεί οι 7 πρώτες), άρα η αντίστοιχη επιτροπή θα πρέπει να ψάξει για 5 αγωνιστικές ακόμη.
Σημείωση Α’: Και εδώ, θα πρέπει να βρεθούν 4 Κυριακές για τις ανάγκες του κυπέλλου.

Β’ τοπικό:

Στη β’ κατηγορία, δεν υπάρχει θέμα. Το πρωτάθλημα είχε σταματήσει ενώ είχε ολοκληρωθεί η 6η αγωνιστική γεγονός που του δίνει το δικαίωμα να ολοκληρώσει τον κύκλο του δίχως κανέναν κόπο. Μάλιστα επειδή συμμετέχουν μόλις 9 ομάδες, τέθηκε το θέμα της διεξαγωγής ενός του 3ου γύρου με μονούς αγώνες.

Το καλεντάρι δίχως εμβόλιμες αγωνιστικές


Φεβρουάριος (Σαββατοκύριακα)

αγωνιστική 6-7
αγωνιστική 13-14
αγωνιστική 20-21
αγωνιστική 27-28

Μάρτιος (Σαββατοκύριακα)

αγωνιστική 6-7
αγωνιστική 13-14
αγωνιστική 20-21
αγωνιστική 27-28

Απρίλιος (Σαββατοκύριακα)

αγωνιστική 3-4
αγωνιστική 10-11
αγωνιστική 17-18
αγωνιστική 24-25

Μάιος (Σαββατοκύριακα)

αγωνιστική 1-2 (Μέγα Σάββατο-Πάσχα)
αγωνιστική 8-9
αγωνιστική 15-16
αγωνιστική 22-23
αγωνιστική 29-30

Ιούνιος (Σαββατοκύριακα)

αγωνιστική 5-6