26 °C Rethymno, GR
05/07/2020

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΜΙΚΤΩΝ ΕΠΣΡ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΣΤΑΚΗ

Γ. Μπαστάκης: «Το ποδόσφαιρο του Ρεθύμνου έχει τεράστια δύναμη»

Στις μέρες μας ένα «ταξίδι» σαν και αυτό είναι ίσως ό,τι καλύτερο για να μας κάνει να ξεχαστούμε λίγο από το γεγονός που μονοπωλεί την καθημερινότητα μας, δικαιολογημένα άλλωστε, καθώς έχει αλλάξει πολλά ακόμη και στην κουλτούρα, αλλά και τον τρόπο ζωής μας. Όχι ότι ξαφνικά θα λησμονήσουμε ότι θα πρέπει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ακολουθούμε πιστά τις εντολές και τις οδηγίες των αρμοδίων, τα γνωστά και ως «μέτρα πρόληψης επέκτασης του κορονοϊού» ή να «σβήσουμε» μονομιάς όλα όσα μας έχουν επιφέρει στις καθημερινές… ανέσεις μας αυτά, όμως αυτό το οδοιπορικό που ακολουθεί και που κάνει λόγο για τις ξέγνοιαστες νεαρές ποδοσφαιρικές ηλικίες είναι ένα μικρό «βάλσαμο» στις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε. Γιατί τα παιδιά πάντα με τον τρόπο σκέψης αλλά και πράξης τους, θα μας προσφέρουν το πλατύ χαμόγελο.

Εξάλλου, οι επόμενες γενιές είναι το μέλλον μας και όσο θα υπάρχουν ανάμεσά μας πάντα κάποιοι απαισιόδοξοι που τα μάτια τους θα βλέπουν την επόμενη ημέρα σε πιο σκούρες «αποχρώσεις», εκείνες θα βρίσκονται απέναντί τους ώστε με την αισιοδοξία, την θετική ενέργεια και το χαμόγελο που τις διακρίνει, να «αντιμάχονται» κάθε τι που φαντάζει δυσοίωνο.

«Οδηγός» αλλά παράλληλα και «ξεναγός» σε αυτό το ιδιαίτερο «ταξίδι», ένας άνθρωπος που έχει συνδυάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του με τις νεαρές ηλικίες και τα ποδοσφαιρικά ταλέντα. Ο Ενωσιακός προπονητής Γιώργος Μπαστάκης. «Διαδρομή», η πορεία που είχαν στην φετινή αγωνιστική περίοδο τα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των Μικτών ΕΠΣΡ στα Παγκρήτια πρωταθλήματα τους. «Προορισμός», η επόμενη ημέρα έτσι όπως την οραματίζεται ο νεαρός τεχνικός τους, που έφερε αρκετές αλλαγές.

Αυτές τις αλλαγές στην φιλοσοφία θα «συναντήσουμε» σε ένα μέρος από το «ταξίδι» αυτό, σε μια προσπάθεια να… αλλάξουμε κάτι από την καθημερινότητα μας. Αυτή του κορονοϊκού. Πάμε λοιπόν…

«Η Μικτή είναι ομάδα ολόκληρου του Ρεθύμνου»…

Δεν υπήρξε καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει τον απολογισμό του για την φετινή σεζόν ο Γιώργος Μπαστάκης από τον ξεχωριστό τρόπο δημιουργίας σχεδιασμού και πλάνων, που κατάρτισε εκείνος και οι συνεργάτες του, για την επιλογή των παιδιών που θα στελέχωναν την Κ14, αλλά και την νεοσύστατη την φετινή σεζόν Κ12. Ένας σχεδιασμός που περιλάμβανε επισκέψεις σε όλες τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του Ρεθύμνου και επαφές με τα τεχνικά επιτελεία και τις διοικήσεις τους.

Ό,τι ακολούθησε, μας το περιγράφει παραστατικά ο ίδιος, όπως και τις παράλληλες αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι Μικτές κατά την διάρκεια της σεζόν.

«Το ταξίδι της φετινής πορείας ξεκίνησε λίγο διαφορετικά από άλλες χρονιές και ξεκίνησε από εκεί που έπρεπε να αρχίσει, από τις ίδιες τις ομάδες. Οι προπονητικές επισκέψεις έβγαλαν τα παιδιά από την ψυχολογική πίεση των δοκιμαστικών και έφεραν τους προπονητές και τις διοικήσεις των σωματείων πιο κοντά στην προσπάθεια των Μικτών ομάδων.

Από την πρώτη στελέχωσή τους ως και σήμερα έχουν περάσει συνολικά 34 ποδοσφαιριστές στην Κ14 και 37 στην Κ12 σταδιακά από 11 διαφορετικές ομάδες, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η Μικτή ομάδα είναι η ομάδα ολόκληρου του Ρεθύμνου. Οι φιλικοί αγώνες πραγματοποιούνται πλέον με ομάδες εκτός Νομού αφενός για να έρθουν οι ποδοσφαιριστές σε επαφή με αντιπάλους που δεν συναντάνε καθημερινά, ενώ οι προπονήσεις πραγματοποιούνται (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) με την παρουσία γιατρού και οι αγώνες με την διαθεσιμότητα απινιδωτή. Αυτό είναι κάτι που φανερώνει την αγάπη και το ουσιαστικό ενδιαφέρον των ανθρώπων της διοίκησης της ΕΠΣΡ. Η γενικότερη φιλοσοφία των Μικτών ομάδων έπειτα και από την ηλικιακή αλλαγή είναι ξεκάθαρη όσον αφορά το αγωνιστικό επίπεδο.

Να διαμορφώσουν τα παιδιά νοοτροπία νικητή και να είναι άξιοι εκπρόσωποι του Ρεθεμνιώτικου ποδοσφαίρου. Παράλληλα, να διαμορφώσουν άξιο χαρακτήρα και ήθος του Ρεθεμνιώτικου στοιχείου μέσα και από την σχολική πρόοδο. Στα πλαίσια αυτά διοργανώσαμε τα Χριστούγεννα για το «χαμόγελο του Παιδιού» ένα τουρνουά με σκοπό την συλλογή τροφίμων.

Σε σχέση με την σχολική πρόοδο μαζέψαμε τις βαθμολογίες όλων των παιδιών και αφού προέκυψε ο μέσος όρος κάθε ηλικιακής ομάδας περιμένουμε την επόμενη βαθμολογία για να παρακολουθήσουμε την πρόοδο των αθλητών μας. Η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος αποτελεί για εμάς μια βάση εμπειριών όπου περήφανα κοιτάξαμε στα μάτια όλους τους αντιπάλους και διεκδικήσαμε την πρόκριση στην επόμενη φάση μέχρι τελευταία στιγμή έχοντας στο ρόστερ μικρότερους σε ηλικία ποδοσφαιριστές στα 2/3 του συνόλου.

Το γεγονός αυτό μας γεμίζει περηφάνια γιατί κριτήριο για εμάς δεν είναι η βιολογική ηλικία και οι ανεπτυγμένοι σωματικά ποδοσφαιριστές αλλά οι πιο κατάλληλα προετοιμασμένοι».

 

Τα πλάνα που «πάγωσαν» και η μετά-κρίση επαναλειτουργία…

Λίγο πριν την αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων στην Ελληνική επικράτεια, ο Γιώργος Μπαστάκης, οι συνεργάτες του, αλλά και οι άνθρωποι των Μικτών είχαν ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο για την υλοποίηση μια ακόμη «πρόκλησης» για τους ταλαντούχους εκπροσώπους του Ρεθεμνιώτικου ποδοσφαίρου. Ελέω κορονοϊού τα πλάνα «πάγωσαν» χωρίς όμως αυτό να τους απογοητεύει. Απεναντίας, όλοι τους είναι έτοιμοι όταν θα δοθεί το… υγειονομικό «πράσινο φως» για την δική τους νέα… περιπέτεια.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην προετοιμασία ενός ταξιδιού στην Αθήνα για φιλικούς αγώνες με ομάδες επιπέδου Super League και ταυτόχρονα στη διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ψηφιακή μάθηση. Ωστόσο τα τελευταία γεγονότα που ζει η χώρα μας έχουν «παγώσει» τις διαδικασίες.

Μετά το πέρας αυτής της περιπέτειας οι Μικτές ομάδες θα χωριστούν σε 3 τμήματα που θα προπονούνται μια φορά την εβδομάδα. Αρχικά το ένα τμήμα θα είναι η Κ14 που θα προετοιμάζεται για το τουρνουά «Μάχη της Κρήτης» και τα άλλα δύο θα είναι οι Κ14 και Κ12 για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για την νέα αγωνιστική περίοδο καθώς ειδικά η ηλικία των 12 ετών χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο από ποδόσφαιρο των 9Χ9 σε αυτό των 11Χ11».

«Είναι τιμή και ευθύνη»…

Ο Ενωσιακός τεχνικός δεν θα μπορούσε βάσει και του γνωστού χαρακτήρα του, να αναφερθεί στους συνεργάτες του σε αυτή την πορεία, αλλά και στα συναισθήματα που ένιωσε από την πρώτη στιγμή που του έγινε η πρόταση ανάληψης καθηκόντων από τους ανθρώπους της ΕΠΣΡ. Παράλληλα, τόνισε και την αγαστή συνεργασία που είχε κατά την διάρκεια της περιόδου και με τα σωματεία που απαρτίζουν ένα μεγάλο μέρος του ποδοσφαιρικού «χάρτη» του Ρεθύμνου.

«Είναι σημαντική για μένα η αναφορά στο ξεχωριστό συναίσθημα που νιώθει ένας άνθρωπος όταν βρίσκεται στην θέση του προπονητή Εθνικών η Ενωσιακών ομάδων. Είναι ένας συνδυασμός τιμής και ευθύνης και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό όλους τους ανθρώπους της διοίκησης της ΕΠΣ Ρεθύμνου, για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου.

Ξεχωριστή αναφορά στους ανθρώπους που, λόγω πόστου συναντάμε καθημερινά, τον Πρόεδρο κ. Χνάρη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Δασκαλομαρκάκη τον κ. Κορνιεντάκη και φυσικά, τον Δημήτρη Παπαδάκη και την «ψυχή» των Μικτών ομάδων κ. Μαρκουλιδάκη. Επίσης το προπονητικό μας τιμ τον Μιχάλη Βουράκη, τον Μιχαήλ Καλλιγιάννη και τον Στέργιο Τυπάδη αλλά και τον γιατρό μας κ. Κουρνιεντάκη.

Ένα «ευχαριστώ» όμως αξίζουν και οι κ.κ. Μανουσάκης, Αθανασιάδης για την παραχώρηση ενός από τα καλύτερα γήπεδα της πόλης του «Kido», για τις προπονήσεις και τους αγώνες μας.   

Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τις ομάδες του Ρεθύμνου. Οι προπονητές και οι διοικήσεις των ομάδων είναι δίπλα μας, αγαπάνε την προσπάθεια των ομάδων μας και τη στηρίζουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο και την καθημερινή μεθοδευμένη και προσεγμένη δουλειά που πραγματοποιούν στις ηλικιακές κατηγορίες των υποδομών μας».

«Όπου ενότητα εκεί είναι και η νίκη»

Ο επίλογος αυτού του «ταξιδιού» μοιάζει με το γνωστό «εν κατακλείδι» που έχει όμως και τη μορφή ενός ενωτικού μηνύματος. Άλλωστε, ο Γιώργος Μπαστάκης από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στην θέση του προπονητή των Μικτών ΕΠΣΡ επεδίωξε μια διαφορετική επαφή με τους ανθρώπους που δουλεύουν όπως και εκείνος για την «επόμενη ημέρα» του ποδοσφαιρικού Ρεθύμνου. Τους υπεύθυνους των Ακαδημιών. Διότι σαν Ενωσιακός προπονητής, είναι σημαντικό για εκείνον το άμεσο μέλλον να περιλαμβάνει το αποτέλεσμα της ένωσης όλων των δυνάμεων του «λαοφιλούς» αθλήματος στο «παντέρμο»…

«Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι, το ποδόσφαιρο του Ρεθύμνου έχει τεράστια δύναμη, τόσο από άποψη ταλέντου όσο και από την άποψη προοπτικής. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας έχουμε μόνο να κερδίσουμε πράγματα και θεωρώ ότι η σκέψη αυτή έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει υποστηρικτές και η Μικτή ομάδα αποτελεί την ωραιότερη αφορμή.

Ένα λατινικό ρητό έλεγε «Ubi Concordia ibi Victoria» που σημαίνει… «όπου ενότητα, εκεί είναι και η νίκη».