17 °C Rethymno, GR
27/05/2020

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Γ. Σταθάκης: «Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού»

Στη διπλή διασύνδεση της Κρήτης αλλά και στη μικρή διασύνδεση που αφορά τη σύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης από το Επιμελητήριο Ηρακλείου χθες σε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ότι αυτή θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού.
«Η διπλή διασύνδεση του νησιού θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, επιτρέποντας να μειωθεί το κόστος ρεύματος με τη σημαντική ελάφρυνση που θα επέλθει στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Επιπλέον, θα ενισχυθεί η ασφάλεια του συστήματος ενέργειας του νησιού και θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)», υπογράμμισε ο υπουργός.
Σημείωσε ότι το έργο δεν προχωρούσε επί δεκαετίες για διάφορους λόγους, ενώ σήμερα όπως είπε «έχει κλείσει ο κύκλος του σχεδιασμού της «μικρής» διασύνδεσης, Κρήτη-Πελοπόννησος, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ. Το έργο θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2020, υποστήριξε.
 Σε ότι αφορά τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, φορέας υλοποίησης, όπως είπε, θα είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» στην οποία ο ΑΔΜΗΕ έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%. Η Euroasia Interconnector έχει το δικαίωμα, τους επόμενους δύο μήνες, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης» με ποσοστό έως 39%. Πλέον, έχει επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα που αφορά στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του τμήματος Κρήτη-Αττική με το τμήμα Κρήτη-Κύπρο- Ισραήλ καθώς συμφωνήθηκε να επιληφθεί τεχνική επιτροπή.
Για την ενίσχυση της ασφάλειας του συστήματος ενέργειας της Κρήτης στο μεταβατικό διάστημα από το 2020, όταν βάσει κοινοτικής υποχρέωσης θα «σβήσουν» οι ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ στο νησί, μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική στο τέλος του 2022, ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί μελέτη επάρκειας από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ η ΡΑΕ έχει επεξεργαστεί σχέδιο, το οποίο θα επικυρώσει το ΥΠΕΝ, που προβλέπει:
– την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που είναι λιγότερο ρυπογόνες,
– την προσθήκη νέων ευέλικτων μονάδων
– συμπληρωματικά μέτρα που προβλέπει το σχέδιο της ΡΑΕ
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης επισήμανε ότι η λύση για τις τεχνικές προδιαγραφές, που ήταν το τελευταίο στάδιο για την οριστική συμφωνία υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, οριστικοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και, πλέον, διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρόταση για την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων κατά το μεταβατικό στάδιο. Τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ, σε διάστημα 14 μηνών, έχει προωθήσει επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ που αφορούν στην εκκίνηση της β’ φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, τη συμβασιοποίηση της γ’ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων και τη συμβασιοποίηση της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. «Έχουμε τις βάσεις, για ένα σύγχρονο state of art σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε ο κ. Μανουσάκης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της α’ φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ελάφρυνε, κατά 80 εκατ. ευρώ, τις χρεώσεις των ΥΚΩ και πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της διπλής διασύνδεσης της Κρήτης θα υπάρξει περαιτέρω μείωση, τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ. «Το 2023 οι χρεώσεις των ΥΚΩ σχεδόν θα μηδενιστούν, επιτρέποντας οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών να μειωθούν κατά 10%», εκτίμησε ο κ. Σταθάκης.
Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης ο υπουργός υπογράμμισε ότι «στην εθνική νομοθεσία έχουμε ενσωματώσει πλήρως την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο» και πως οι όροι των συμβάσεων προβλέπουν «όλους τους σύγχρονους μηχανισμούς προληπτικής ασφάλειας». Πρόσθεσε, ότι έχει συσταθεί μόνιμη επιτροπή παρακολούθησης του έργου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της περιφέρειας, των δήμων και των αρμόδιων επιστημονικών φορέων.
Σε ερώτηση για τις αντίθετες απόψεις που εκφράζονται, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι είναι απολύτως θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες. «Υπάρχει μια διαφωνία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως είναι η WWF και η Greenpeace, η οποία είναι απολύτως σεβαστή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο οικολόγους βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα της συμπολίτευσης», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι παρατηρήσεις της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι θεμιτές και ο ίδιος, ως ιδρυτικό μέλος, τις αφουγκράζεται και τις λαμβάνει υπόψιν.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αδιαμφισβήτητα, παραμένει στις δυνάμεις της οικολογίας. Έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική για την προώθηση επενδύσεων αλλά και για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπου η έμφαση δίνεται στη στήριξη των μικρών και μεσαίας κλίμακας μονάδων. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων. Προχωρήσαμε, επίσης, στην υιοθέτηση και την εφαρμογή αυστηρής περιβαλλοντικής νομοθεσίας», επισήμανε.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το προεδρικό διάταγμα για τη Μονή Τοπλού, το οποίο εκδόθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, ενσωματώνοντας όλες τις παρατηρήσεις που είχε κάνει το ΣτΕ στο παρελθόν. «Με τον τρόπο αυτό, διαμορφώθηκε συναίνεση και διασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη όλης της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε.
Σχετικά με τα ακίνητα που μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι «θα παραμείνουν μόνο όσα έχουν εμπορική χρήση και πολύ σύντομα τα υπόλοιπα θα επιστραφούν στους φορείς που ανήκουν».
Επίσης, δήλωσε ότι υποστηρίζει αδιαμφισβήτητα την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα από τα τρία μεγάλα έργα του νησιού, μαζί με τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης και τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης.
Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός συναντήθηκε και ενημέρωσε για τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης και την πρόοδο σε ότι αφορά τις έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και στελέχη του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ σε ανάλογη σύντομη ενημέρωση προχώρησε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.
Τέλος, ο υπουργός επισκέφθηκε τον ατμοηλεκτρικό σταθμό Λινοπεραμάτων της ΔΕΗ όπου ενημέρωσε τους εργαζομένους για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και συνομίλησε μαζί τους.
Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για θέματα της Κρήτης
Οι όροι που έθεσε το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης για τη στρατηγική μελέτη των υδρογονανθράκων, η ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης και η επίσπευση και ωρίμανση του ΒΟΑΚ, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν χτες στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Υποδεχόμενος τον υπουργό ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην καλή και αποτελεσματική συνεργασία με κορυφαίο παράδειγμα την υλοποίηση του σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη μέσα που δημόσιους πόρους που ξεπερνούν συνολικά τα 100 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους όρους που ψήφισε το περιφερειακό συμβούλιο για την έρευνα των υδρογονανθράκων ζητώντας να υιοθετηθούν από το υπουργείο και διατύπωσε για άλλη μια φορά το αίτημα να προχωρήσουν με γρηγορότερα ρυθμό τα έργα οδικής ασφάλειας, η στρατηγική μελέτη και η πλήρης ωρίμανση των πρώτων έργων του ΒΟΑΚ.
Στη συνάντηση του υπουργού με τον περιφερειάρχη συμμετείχαν οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Νίκος Καλογερής, Έφη Κουτεντάκη, Γιάννης Λεονταράκης, Γιάννης Παρασύρης, ο δήμαρχος Μινώα Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο συντονιστής του Σύριζα Ηρακλείου Γιάννης Παυλιδάκης.
Δηλώσεις
«Είναι θετική εξέλιξη η έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής για να μπορεί να ξεκινήσει το 2019 το έργο από την Κρήτη προς την Αττική ενώ η μικρή διασύνδεση προχωρεί», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης αναφορικά με την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη θετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για την έρευνα των υδρογονανθράκων και τόνισε δε πως η Περιφέρεια Κρήτης παρακολουθεί με προσοχή όλα τα ενεργειακά ζητήματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπενθύμισε πως σε επίπεδο σχεδιασμού η Περιφέρεια Κρήτης έχει εκπονήσει ειδική μελέτη ενεργειακού σχεδιασμού του νησιού. «Πριν τρία χρόνια παρουσιάσαμε σε μια διημερίδα με μεγάλη συμμετοχή τον ενεργειακό αυτό σχεδιασμό, δίνοντας το στίγμα του σχεδιασμού και της καλής μας συνεργασίας με το υπουργείο στον τομέα αυτό», δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο αίτημα που διατύπωσε πως τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητώντας του να συνδράμει ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για το τμήμα του ΒΟΑΚ που θα εκτελεστεί ΣΔΙΤ από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη και ζήτησε παράλληλα να ολοκληρωθεί η μελέτη από τη Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο για να ξεκινήσει το έργο. Υπογράμμισε δε πως πρέπει να ξεκινήσει η μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού από τα Χανιά έως την Κίσσαμο κι από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία.
Τέλος ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε να δημοπρατηθούν τα έργα των 25 εκ. ευρώ για την οδική ασφάλεια βρίσκονται στο πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και η υλοποίησή τους μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, αναβαθμίζοντας τον υφιστάμενο δρόμο.