25 °C Rethymno, GR
05/07/2020

Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΠΛΑΤΑΝΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΣΤΟ Β’ ΤΟΠΙΚΟ ΔΟΞΑΣ ΠΛΑΤΑΝΕ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Γ. Τσαχάκης: «Θέλουμε βήματα, όχι άλματα»

Για έναν χρόνο πέρασε στην ιστορία σαν η ιστορική ομάδα που «έσβησε» από τον χάρτη του ποδοσφαιρικού Ρεθύμνου. Όμως 12 μήνες ήταν πάρα πολλοί όπως αποδείχτηκε για να λείψουν οι πορτοκαλί αποχρώσεις από τους τάπητες των γηπέδων της πόλης «των γραμμάτων και των τεχνών».

Οι ένδοξες εποχές της στα Εθνικά πρωταθλήματα, εν μια νυκτί μετατράπηκαν σε… άδοξο τέλος και το γνωστό «πλατανόφυλλο» έδειξε να «φυλλοροεί» μπαίνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και όμως, αυτή η «καρδιά» δεν έπαψε να «χτυπάει» έστω και αν βρέθηκε για κάποιο διάστημα στην «εντατική». Μια παρέα, εκείνη η «παλιοπαρέα» που έζησε μαζί της αναλλοίωτες στιγμές δεν μπορούσε να το «χωνέψει». Δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς το «πλατανόφυλλο» στο στήθος εκεί που είναι η θέση της καρδιάς, σε αγωνιστικές εμπειρίες τα Σαββατοκύριακα. Έτσι αυτό το «σαράκι» που «κατέτρωγε» συνειδήσεις αλλά και μνήμες μετατράπηκε σαν ιδέα. Μια ιδέα από φιλόδοξους και οραματιστές και… όποιος αντέξει. Και όχι απλά άντεξαν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά μεγαλουργούν στην κατηγορία όπου αγωνίζονται.

Επανασύσταση, συσπείρωση, πορεία Δόξας…

Πολύ γρήγορα, η ιδέα πήρε «σάρκα και οστά» και από την θεωρεία περάσαμε στην πράξη. Η παλιοπαρέα που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να μαζέψει πολύτιμες εμπειρίες από Α’ ΕΠΣΡ, συσπειρώθηκε για να ξεκινήσει από την «μικρή» Β’ την… μεγάλη της επιστροφή. Και συμφώνησε χωρίς δεύτερη σκέψη στο αγωνιστικό «τιμόνι» αυτής της προσπάθειας να βρίσκεται ένας άνθρωπος που έχει αναλώσει πολλές στρώσεις καουτσούκ ποδοσφαιρικών παπουτσιών στο γήπεδο του Ταύρου, πιο γνωστό ως «Μισίρια» προσφέροντας υπηρεσίες τόσο στην ιστορική Δόξα Πλατανέ, όσο και στον επίσης ιστορικό συγκάτοικο Άρη Ρεθύμνου. Για τον Γιάννη Τσαχάκη δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά. Έχει ήδη καταφέρει αρκετά από τότε που είδε το πρώτο φώς της ημέρας την 1η Ιουνίου του 1988. Όπως δεν χρειάστηκε και ιδιαίτερη σκέψη όταν το όνομά του έπεσε στο τραπέζι στις σημαντικές αποφάσεις για την επιστροφή των «οράνιε» στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Ο ίδιος «χαίρει εμπιστοσύνης» από την διοίκηση που συγκροτήθηκε, ετοίμασε ένα άρτιο πλάνο, το κατέθεσε και είπε απλά 4 λέξεις «θέλουμε βήματα, όχι άλματα». Ήταν αρκετά για να βρίσκεται αυτή την στιγμή η Δόξα Πλατανέ με 15 νίκες σε ισάριθμους αγώνες και 45 βαθμούς στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Β’ ΕΠΣΡ και με διαφορά 9 βαθμών από τον επόμενο ακόλουθό της, σαν η βασική υποψήφια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο στα «σαλόνια» του Ρεθεμνιώτικου ποδοσφαίρου.

Σεβασμός και συνέπεια…

Για να έρθουν όμως αυτά τα επιτεύγματα χρειάστηκε οι «πορτοκαλί» να μπουν από πολύ νωρίς σε επίπεδα προετοιμασίας, αλλά και να υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία, ώστε να έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το «οικογενειακό» κλίμα αλλά και η αλληλουχία «σεβασμός- συνέπεια» ανεξαρτήτου ηλικίας. «Κατάφερα να περάσω το μήνυμα της συνέπειας σε όλους τους ποδοσφαιριστές από την έναρξη κιόλας της προετοιμασίας. Όποια ηλικία και αν είχαν, όποια ποδοσφαιρική εμπειρία και αν διέθεταν», ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη Τσαχάκη, στη κλασική ερώτηση για το «μυστικό» της επιτυχίας. «Όταν έγινε η πρώτη συγκέντρωση και επιβεβαίωσα το δυναμικό αυτής της ομάδας, θέσαμε από κοινού τον στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος και της ανόδου. Έχω πολύ εμπιστοσύνη στους παίκτες μου και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι έχω το πιο πλήρες σε όλες τις θέσεις, ρόστερ της κατηγορίας», τόνισε ο νεαρός τεχνικός που λίγες ώρες πριν είχε ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες για την πρώτη φάση απόκτησης του UEFA C, έχοντας όμως ήδη πολύτιμες εμπειρίες από πάγκους ομάδων στην Α’ ΕΠΣΡ.

«Στόχος μας είναι και το αήττητο, όμως δεν θα παρεκκλίνουμε από την ιδεολογία μας που είναι να κάνουμε βήματα και όχι άλματα». Και όμως την παρέκκλιση αυτή δεν την απέφυγε η ομάδα του Πλατανιά, καθώς ήδη έχει κάνει σύμφωνα και με την πορεία της το πιο σημαντικό βήμα για την άνοδο. «Ουσιαστικά από την 3η αγωνιστική και πέρα είχα όλο το δυναμικό στη διάθεση μου λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεών τους.

Όμως πλέον αγωνίζονται με την νοοτροπία να αντιμετωπίζουν τον κάθε αντίπαλο με τον ίδιο τρόπο και την ίδια σοβαρότητα, όποια βαθμολογική θέση και αν κατέχει εκείνος. Και φυσικά να προετοιμάζονται με την ίδια συνέπεια. Με αυτό το οικογενειακό κλίμα λειτουργεί η Δόξα Πλατανέ που ξεκίνησε νωρίς βάσει πλάνου την προετοιμασία της και συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος».

Φέτος οι μεγάλοι και την νέα χρονιά οι ακαδημίες…

Όταν όμως ο Γιάννης Τσαχάκης κατέθεσε στην διοίκηση της Δόξας το πλάνο του είχε και άλλες προτάσεις σε αυτό προς μελέτη και προγραμματισμό. «Οι άνθρωποι της διοίκησης της Δόξας Πλατανέ προσφέρουν τα πάντα στην ομάδα. Από τα πιο απλά αλλά παράλληλα και σημαντικά στην λειτουργία της, μέχρι και παροχές που δεν τις έχουν ίσως άλλες ομάδες στην κατηγορία. Όχι φυσικά σε χρήματα προς τους ποδοσφαιριστές αλλά σε όλα όσα χρειάζονται ώστε αυτή η ομάδα να κινείται και να αγωνίζεται σε οργανωμένες βάσεις. Φέτος ζήτησα να δοθεί βάρος στην πρώτη ομάδα, ώστε η ανασυγκρότησή της να συνοδευτεί και με μια επιτυχημένη αγωνιστική πορεία. Όμως από τη νέα χρονιά θα καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια και για την συγκρότηση τμημάτων υποδομής, αλλά και των όποιων εργασιών χρειάζονται ώστε το γήπεδο του Τσεσμέ να μπορεί να είναι έτοιμο προς χρήση τόσο σε επίπεδο προπονήσεων όσο και αγώνων και να μπορεί να φιλοξενήσει την Δόξα Πλατανέ. Γιατί το παν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι να επενδύεις στο μέλλον σου και η επόμενη μέρα σε μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι οι ακαδημίες της». Φυσικά ο Γιάννης Τσαχάκης δεν εκφράζει «ελαφρά την καρδία» την άποψη αυτή, καθώς έχει εμπειρία τεσσάρων ετών από τμήματα υποδομής, με την παρουσία του ως προπονητή κατά σειρά στα αντίστοιχα τμήματα του Άρη Ρεθύμνου και του Σπηλίου.

Πέτυχε και την επιστροφή παλιών…

Αλήθεια είναι ότι, η εικόνα της φετινής Δόξας Πλατανέ, μοιάζει με το ιδανικό «όραμα» των ρομαντικών. Και αυτό φρόντισε να το εξηγήσει με τον πιο παραστατικό τρόπο ο νεαρός τεχνικός χωρίς όμως να παρεκτραπεί ούτε για λίγο από την πραγματικότητα. «Η φετινή προσπάθεια που ξεκίνησε έδωσε την ευκαιρία ακόμη και σε ποδοσφαιριστές που είχαν ξεκινήσει από την Δόξα Πλατανέ -όμως για διάφορους λόγους είχαν αποχωρήσει ακόμη και για διάστημα 5 ετών από το ποδόσφαιρο- να επιστρέψουν με όρεξη και να προσφέρουν. Κίνητρό τους ήταν και η ενημέρωση που είχαν για την επανασυγκρότηση της ομάδας αλλά και τα πρόσωπα που θα υπήρχαν στο δυναμικό της.

Αυτό μας έκανε πιο δυνατούς και πλήρεις, αλλά παράλληλα κινητοποίησε και τις υπόλοιπες ομάδες να ενισχυθούν, έτσι ώστε να φανούν ανταγωνιστικές στο πρωτάθλημα. Αποτέλεσμα ήταν η φετινή σεζόν να είναι από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων με σημαντικό κέρδος για εμάς, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη σε αριθμό επιστροφή των φίλων της Δόξας Πλατανέ στο γήπεδο των Μισιρίων.

Όμως παρά το ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα στο γήπεδο δεν θα ξεχάσουμε ότι «θέλουμε βήματα και όχι τα άλματα». Με αυτό ξεκινήσαμε και με αυτό θα συνεχίσουμε», κατέληξε ο Γιάννης Τσαχάκης που πλέον ετοιμάζει τα πλάνα του για τον επόμενο αγώνα που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς απέναντι στους «πορτοκαλί» θα εμφανιστεί μια ομάδα που έδωσε στην πρώτη φετινή μεταξύ τους αναμέτρηση τον χαρακτήρα της «υπερπαραγωγής» και στην σεζόν που διανύουμε εμφανίζεται ιδιαίτερα σταθερή, τον Λίβα. Ακόμη ένα «ραντεβού» για τους καλούς φίλους Βασίλη Αντίοχο και Γιάννη Τσαχάκη.