16 °C Rethymno, GR
27/10/2020

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος ετοιμάζουν τις δράσεις για το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου»

Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, που έχει οδηγήσει τον εμπορικό κόσμο σε «ασφυξία», θα δρομολογηθούν οι δράσεις του Δήμου Ρεθύμνης και του Εμπορικού Συλλόγου για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», για το οποίο έχουν ήδη εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια, που στόχο έχουν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της αγοράς.

H δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου -Open Mall- στην «καρδιά» της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου εστιάζει στην τόνωση της τοπικής αγοράς, αφού θα καταστεί πιο ελκυστική για τους επισκέπτες και παράλληλα θα επιτρέψει την προβολή και προώθηση των τοπικών καταστημάτων μέσα από σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία.

Το έργο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στον Δήμο Ρεθύμνης αναλογεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομών, ενώ στον Εμπορικό Σύλλογο, που εστιάζει στο σκέλος της προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων το ποσό των 150.000 ευρώ.

Ήδη, αυτή την περίοδο ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου βρίσκεται στη διαδικασία των προσλήψεων του απαραίτητου προσωπικού -δυο άτομα-τα οποία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το έργο.

Ωστόσο, απαιτείται να γίνει μια επικαιροποίηση της καταγραφής των εμπορικών καταστημάτων, που θα συμμετέχουν στη δράση με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα αρκετά εμπορικά καταστήματα να έχουν κλείσει, να έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη ή και χρήση. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος πρέπει σωρευτικά να εξασφαλίζεται η συμμετοχή κατ’ ελάχιστον του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι η πρόταση είχε κατατεθεί ενάμιση χρόνο και κάποιες επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και έχουν αντικατασταθεί ή υπάρχει ενδιαφέρον από νέες πρέπει να γίνει αυτή η επικαιροποίηση, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πολιουδάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου είναι απαραίτητη μια νέα καταγραφή για την εξαίρεση ή προσθήκη νέων επιχειρηματιών που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και η διαβούλευση προκειμένου να αποφασιστεί το τελικό σχέδιο των παρεμβάσεων που θα γίνουν στα εμπορικά καταστήματα. Αυτές, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, θα γίνουν εν μέσω της χειμερινής περιόδου.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Πολιουδάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραιτήτου προσωπικού που θα αναλάβει το πρόγραμμα. Μόλις γίνουν οι προσλήψεις θα γίνει αρχικά μια επικαιροποίηση της καταγραφής των καταστημάτων που θα συμμετέχουν στη δράση Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου. Πρέπει να καταγράψουμε εκ νέου τα καταστήματα, καθώς τα δεδομένα άλλαξαν λόγω του κορωνοϊού, καθώς πολλοί συνάδελφοι έβαλαν λουκέτο. Ακολούθως θα αποφασίσουμε τις ακριβείς δράσεις που θα κάνουμε στο εμπορικό κέντρο. Σκεφτόμαστε για παράδειγμα μια εικονική περιήγηση των καταστημάτων, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βλέπει που είναι το κάθε κατάστημα και τι πουλάει, θα επεξεργαζόμαστε προτάσεις για τις επιγραφές στα καταστήματά μας και σειρά άλλων παρεμβάσεων, τα οποία θα τα συζητήσουμε στο Δ.Σ. του συλλόγου για να καταλήξουμε και να προχωρήσουμε μέσα στο χειμώνα στις σχετικές παρεμβάσεις. Μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν θα δουλέψουμε εντατικά για να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου θα μεριμνήσει μεταξύ άλλων για τις παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης των όψεων των καταστημάτων, τοποθέτηση ειδικής σήμανσης και δημιουργία βάσεων για τη διαδικτυακή προβολή των επιχειρήσεων, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα έξυπνο εργαλείο για την εικονική περιήγηση των επισκεπτών στα καταστήματα της περιοχής.

Τόσο ο Δήμος όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης αλλά και στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων του ιστορικού κέντρου. Με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Δράσεις Εμπορικού Συλλόγου:

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη. Κάποιες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα Υποέργα του Εμπορικού Συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.

Υποέργο 2: έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών.

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.

Οι παρεμβάσεις του Δήμου

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις που προβλεπόταν για το Open Mall του Ρεθύμνου είναι οι παρακάτω:

Βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος με στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δίκτυο κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

Το έργο αυτό έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Άγγελου Μαλά, θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο, ώστε οι εργασίες του να εξελιχθούν στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και να μην υπάρχει όχληση στους επισκέπτες. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,7 εκ. ευρώ. Η βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος έχει ως στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δικτύου κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

Αλλαγή οδοστρώματος οδών Τσουδερών και Τομπάζη για την ανάδειξη της ομοιομορφίας της περιοχής και την ώθηση για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων για την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου του ΑΚΕ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στην μαρίνα.

– Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής των κτιρίων και της υφής των υλικών. Τα μνημεία και οι εκκλησίες που περιλαμβάνονται είναι το Κωδωνοστάσιο Μητρόπολης, το Τζαμί Βαλιδέ Σουλτάνας και Τζαμί Νερατζέ.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας.

– Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων -σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

– Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

– Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού – κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, φωτιστικά.

– Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού -«έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης και ΑΚΕ.

– Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών – στόχος είναι η δημιουργική εκμετάλλευση της πλατείας μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και στο σχηματισμό ενός Πάρκου Τσέπης που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της κοινωνικής συναναστροφής και του αισθήματος ασφάλειας και οικειότητας – μέρος ξεκούρασης και στάσης, χώροι υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας, εξοπλισμός υπαίθριας προβολής ταινιών.

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και η έκδοση των αδειών.