31 °C Rethymno, GR
04/07/2020

ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 2,3 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος προετοιμάζουν τις παρεμβάσεις για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο Ρέθυμνο

• Το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί το έργο ανάπλασης της οδού Μελισσινού

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου για την έναρξη των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στη δράση του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου «Open Mall», που θα λειτουργήσει σε μια μεγάλη ακτίνα της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67€. Από αυτά ο Δήμος Ρεθύμνης θα υλοποιήσει υποδομές με το ποσό των 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός Σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με το ποσό των 152.000€.

Ήδη σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Θωμάς Παπαδογιάννης, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου που ασχολείται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Εμπορικός Σύλλογος προχωρά σε μια επικαιροποίηση της μελέτης σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτό είναι απαραίτητο, όπως είπε, γιατί από τον αριθμό των εμπορικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανά δρόμο καθορίζεται και το ποσό της επιδότησης. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος πρέπει σωρευτικά να εξασφαλίζεται η συμμετοχή κατ’ ελάχιστον του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι η πρόταση είχε κατατεθεί ενάμιση χρόνο και κάποιες επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και έχουν αντικατασταθεί ή υπάρχει ενδιαφέρον από νέες πρέπει να γίνει αυτή η επικαιροποίηση, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Σκοπός είναι τους επομένους μήνες να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ώστε οι πρώτες παρεμβάσεις που θα είναι ήπιες να μπορούν να υαλοποιηθούν την φετινή σεζόν και οι πιο βαριές κατασκευές στην περίοδο του χειμώνα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς Παπαδογιάννης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξήγησε: «Ξεκινάμε και επικαιροποιούμε την πρότασή μας γιατί κάποιες επιχειρήσεις που είχαν δηλώσει συμμετοχή πλέον δεν υφίστανται, καθώς έβαλαν λουκέτο και ταυτόχρονα έχουν προστεθεί νέες, για αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια επικαιροποίηση. Παράλληλα ο Δήμος ωριμάζει τις δικές του μελέτες. Τις επόμενες μέρες θα ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες για την επικαιροποίηση της πρότασης γιατί ο αριθμός των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε κάθε δρόμο σχετίζεται άμεσα με το ποσό της επιδότησης. Ακολούθως θα ξεκινήσουμε την υλοποίηση. Πρέπει να επιλέξουμε τον τύπο των προσόψεων, να είναι εγκεκριμένες από την Αρχαιολογία, μιας και βρισκόμαστε στην παλιά πόλη και επίσης θα πρέπει να έχουμε αδειοδότηση και από την Πολεοδομία. Εμείς υπολογίζουμε οι ήπιες παρεμβάσεις -οι χάρτες, οι διαδρομές- να ξεκινήσουν αυτή τη σεζόν, και οι πιο βαριές παρεμβάσεις να γίνουν την χειμερινή περίοδο, ώστε το 2021 να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο, οι δράσεις του οποίου αφορούν σε μεγάλο βαθμό υποδομές, καλείται να ωριμάσει τις μελέτες και να προχωρήσει σε δημοπρατήσεις, ώστε με το πέρας της τουριστικής περιόδου να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να έχουν δοθεί οι όποιες αδειοδοτήσεις απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Τόσο ο Δήμος όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης αλλά και στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων του ιστορικού κέντρου.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνης, Νίκος Βώβος, σημείωσε πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες ωριμάζουν τις μελέτες που αφορούν τις παρεμβάσεις για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου. Η ανάπλαση της οδού Μελισσινού που αποτελεί και το μεγαλύτερο έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς όπως είπε εκκρεμεί η αδειοδότηση από το Τοπικό Συμβούλιο της Αρχαιολογίας για να ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης του έργου, με στόχο αυτό να ξεκινήσει μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου: «Είμαστε στη φάση της ωρίμανσης μελετών. Δεν ήταν προαπαιτούμενο όταν καταθέσαμε την πρόταση να έχουμε ώριμες μελέτες όπως συμβαίνει σε άλλα προγράμματα. Αυτό το οποίο είναι σε προχωρημένη ωριμότητα και βρισκόμαστε στην τελική αδειοδότηση από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας είναι ο δρόμος Μελισσινού – Σαλαμίνος, έργο που αποτελεί τον βασικό κορμό της πρότασης από πλευράς δήμου. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε λάβει την έγκριση για να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό. Τις υπόλοιπες παρεμβάσεις τις ετοιμάζουμε και πιστεύω ότι θα έχουμε ωριμάσει τις μελέτες μέχρι την άνοιξη» τόνισε ο κ. Βώβος μιλώντας στα «Ρ.Ν.».

Με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

 

Οι παρεμβάσεις

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις που προβλεπόταν για το Open Mall του Ρεθύμνου είναι οι παρακάτω:

– Βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος με στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δίκτυο κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

Αλλαγή οδοστρώματος οδών Τσουδερών και Τομπάζη για την ανάδειξη της ομοιομορφίας της περιοχής και την ώθηση για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων για την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου του ΑΚΕ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στην μαρίνα.

Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής των κτιρίων και της υφής των υλικών. Τα μνημεία και οι εκκλησίες που περιλαμβάνονται είναι το Κωδωνοστάσιο Μητρόπολης, το Τζαμί Βαλιδέ Σουλτάνας και Τζαμί Νερατζέ.

Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας

  • Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων -σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.
  • Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού -κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, φωτιστικά.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού -«έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης και ΑΚΕ.
  • Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών -στόχος είναι η δημιουργική εκμετάλλευση της πλατείας μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και στο σχηματισμό ενός Πάρκου Τσέπης που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της κοινωνικής συναναστροφής και του αισθήματος ασφάλειας και οικειότητας – μέρος ξεκούρασης και στάσης, χώροι υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας, εξοπλισμός υπαίθριας προβολής ταινιών.

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και η έκδοση των αδειών.

 

Δράσεις Εμπορικού Συλλόγου:

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη. Κάποιες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα Υποέργα του Εμπορικού Συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.

Υποέργο 2: έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών.

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.