23 °C Rethymno, GR
04/06/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Δαπάνη περίπου 200.000 ευρώ από τον δήμο για δράσεις προστασίας της δημόσιας υγείας

Θα ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ το ποσό που θα διαθέσει ο δήμος Ρεθύμνου για την προστασία της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο των δράσεων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μιλώντας για τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής για τροποποίηση του προϋπολογισμού, ώστε να διατεθούν κονδύλια γι’ αυτές τις δράσεις.

Να σημειωθεί ότι από τις 200.000 ευρώ ήδη έχει διατεθεί ένα μεγάλο ποσό για τις απολυμάνσεις δημοτικών κτιρίων, αγορά στολών προστασίας και προστατευτικές μάσκες για τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας, καθώς και για την αγορά αντισηπτικών και απολυμαντικών υλικών, όπως επίσης και για την ενίσχυση δομών, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο. Παράλληλα ο δήμος διέθεσε το ποσό των 10.000 ευρώ, χρήματα που προέρχονται από το ΥΠΕΣ για τον περιορισμό διάδοσης του ιού στον καταυλισμό των Ρομά στον Τσεσμέ. Από αυτά οι 7.000 ευρώ αφορούν σε τρόφιμα, οι 2.000 ευρώ σε απολυμάνσεις – ψεκασμούς του οικισμού, οι οποίοι γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και 1.000 ευρώ αφορούν τα υλικά της απολύμανσης.

Παράλληλα 100.000 θα διατεθούν για μισθοδοσία των συμβασιούχων τετράμηνης διάρκειας που προσελήφθησαν στην υπηρεσία καθαριότητας για να καλύψουν θέσεις υπαλλήλων που βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η αποδοχή της πίστωσης των 60.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη αναγκών για αντιμετώπιση ειδικών αναγκών που προέρχονται από την πανδημία.

Αναλυτικά ο δήμος Ρεθύμνου ενίσχυσε τον κώδικα για φαρμακευτικό υλικό, με 12.000 ευρώ και για την  προμήθεια υγειονομικού υλικού με 7.000 ευρώ. Ενισχύθηκε με 20.000 ευρώ ο κωδικός για παροχή ειδών ατομικής προστασίας, με 10.000 ευρώ τα μέσα ατομικής προστασίας για τις διοικητικές υπηρεσίες, 15.000 ευρώ για τα μέσα ατομικής προστασίας της τεχνικής υπηρεσίας, 10.000 ευρώ για την υπηρεσία πρασίνου, 10.000 ευρώ 10.000 για απολύμανση κτιρίων.

Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού που αφορούν στην κάλυψη των αναγκών για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου οι όποιες αποφάσεις αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού θα συζητηθούν επί πραγματικών στοιχείων και με την κατάθεση γραπτών προτάσεων όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας θα σταλεί σε όλες τις παρατάξεις, καθώς και τους εκπροσώπους των φορέων και στη συνέχεια θα προκληθεί μία ευρεία σύσκεψη για να ληφθούν αποφάσεις για τροποποιήσεις τεχνικού προγράμματος ή προϋπολογισμού.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θωμάς Κρεβετζάκης, «Οι πολίτες μπροστά ένας δήμος για όλους» στην τοποθέτηση του εξήρε την προσπάθεια του γενικού γραμματέα του δήμου Μαρίνου Ρουσσιά και της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής και παιδείας Άννας Ελευθεριάδου: «Θέλω να εξάρω την προσπάθεια του Μαρίνου Ρουσιά που πολύ έγκαιρα προμηθεύτηκε ο δήμος και οι υπηρεσίες ότι χρειαστήκαμε. Επίσης θέλω να εξάρω και τη μεγάλη προσπάθεια της αντιδημάρχου Άννας Ελευθεριάδου για την οργάνωση των δομών του δήμου για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό. Ήταν ενέργειες που έγιναν πολύ γρήγορα. Οι αριθμοί δεν παρουσιάζουν την προσπάθεια που έγινε γι’ αυτό και ήθελα να συγχαρώ και τους δυο», είπε.

Θετικά ψήφισε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, που αφορά στην κάλυψη αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε μεταξύ άλλων: «Λαμβάνοντας υπόψη τα χρήματα που δόθηκαν από το ΥΠΕΣ και τα λεφτά του δήμου εκτιμώ ότι ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ, τα χρήματα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών από την πανδημία του κορονοϊού. Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη χαμηλή χρηματοδότηση από πλευράς του κράτους. Παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα υπογραμμίζαμε και ισχύει και σήμερα ότι δεν αλλάζει η στρατηγική αντίληψη του προϋπολογισμού, τον οποίο έχουμε καταψηφίσει και μετά τις τροποποιήσεις. Άρα δεν ψηφίζουμε στο σύνολο του τον αναμορφωμένο προϋπολογισμό, θα ψηφίσουμε παρόν γιατί αυτές οι ανάγκες και τα κονδύλια ήταν ανάγκη να εκταμιευτούν και να προχωρήσουν».

Υποχρέωση υποβολής μηνιαίων δαπανών για κορονοϊό

Την υποχρέωση να υποβάλλουν, σε μηνιαία βάση, συμπληρωμένους τους πίνακες «9Α. Έσοδα ΟΤΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19» και «10Α. Δαπάνες ΟΤΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19» στη Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΔΟΙΚΤΑ) του υπουργείου Εσωτερικών, σε επεξεργάσιμη μορφή (excel), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lgsdata@ypes.gr, εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς, υπενθυμίζει σε δήμους και περιφέρειες με σχετική εγκύκλιο του το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει, «ειδικά για την αποστολή των στοιχείων μηνός Μαρτίου 2020, η τελική προθεσμία υποβολής των ανωτέρω στοιχείων στη ΔΟΙΚΤΑ παρατείνεται μέχρι την 27η Απριλίου 2020».

Όπως σημειώνεται, η παραπάνω υποχρέωση προκύπτει από εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, με τη  διακριτή μηνιαία παρακολούθηση α) των δαπανών των φορέων της γενικής κυβέρνησης που προέκυψαν και θα προκύψουν από τη λήψη και υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και της οικονομίας από τον COVID-19 και β) των εσόδων τους από τον τακτικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.