18 °C Rethymno, GR
09/05/2021

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Δασική σε ποσοστό 60% η έκταση του Νομού Ρεθύμνου

-Στις 26 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι αντιρρήσεις που θα διαρκέσουν έως τις 10 Ιουνίου

Δασικό χαρακτηρίζεται ένα ποσοστό της τάξεως του 60% του νομού Ρεθύμνου, σύμφωνα με το περιεχόμενο των δασικών χαρτών που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου το απόγευμα της Πέμπτης προκαλώντας «πονοκέφαλο» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, που βλέπουν την περιουσία τους να κινδυνεύει.

Όπως εξηγούν ο πολιτικοί μηχανικοί, το περιχεόμενο του χάρτη για τους γνώστες του αντικειμένου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, αν λάβει κανείς υπόψη του την νομοθεσία, ωστόσο όπως τονίζουν, δεν συντρέχει λόγος πανικού, αλλά απαιτείται η ενεργοποίηση όλων των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα πρέπει να ανατρέξουν στους χάρτες προκειμένου να διαπιστώσουν ποιος είναι ο χαρακτηρισμός της ιδιοκτησίας τους. Αυτό, όπως επισημαίνουν, πρέπει να γίνει για το σύνολο των ιδιοκτησιών ακόμα και για τις περιπτώσεις που κάποιος θεωρεί ότι δεν διατρέχει κίνδυνο να χαρακτηριστεί η ιδιοκτησία του δασική, καθώς όπως τονίζουν οι δασικοί χάρτες εμπεριέχουν πολλά πρόδηλα λάθη – σφάλματα για τα οποία πρέπει να γίνουν οι σχετικές ενέργειες για να διορθωθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΤΕΕ, Στέλιο Ξεζωνάκη, «αυτό που βλέπουμε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών ήταν αναμενόμενο, με την έννοια ότι η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και έχει διαμορφωθεί από το 1979 μεχρι και πρόσφατα και είναι αρκετά αυστηρή. Άρα με τα δεδομένα που είχαμε περιμέναμε ότι θα έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Άλλωστε έχουν προηγηθεί αναρτήσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας και στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, όπου τα ποσοστά δασικών εκτάσεων είναι ανάλογα. Σε τοπικό επίπεδο θα λέγαμε ότι το 60% του νομού έχει χαρακτηριστεί δασικό. Για κάποιον που είναι στο χώρο και γνωρίζει τα πράγματα δεν του προκαλεί έκπληξη με βάση τα κριτήρια του νομού».

Σύμφωνα με τον κ. Ξεζωνάκη με μια ματιά στο δασικό χάρτη του Ρεθύμνου διαπιστώνει κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου είναι «καθαρή» (όχι δασική), όπως και τα Αγγελιανά, η ευρύτερη περιοχή της Επισκοπής. Επίσης «καθαρές είναι στον δήμο Αγίου Βασιλείου οι περιοχές στον κάμπο της Κοξαρέ και Αγκουσελιανών, όπως και τα νότια παράλια στα Σαχτούρια στον Άγιο Παύλο. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι στους οικισμούς Σελλιά, Ροδάκινο, Καλή Συκιά. «Σελλιά, Ροδάκινο, Λιβάδια, Ζωνιανά και ψηλά βουνά είναι το 70-80% της έκτασης δασικό και η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξεζωνάκης, ο οποίος πρόσθεσε. «Έχουν γίνει αρκετά σφάλματα πρόδηλα, τα οποία διορθώνονται. Δεν χρειάζεται να απελπίζονται οι πολίτες. Όμως πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούν. Το πρώτο που πρέπει να κάνουν όλοι οι ιδιόκτητες για οποιαδήποτε έκταση ή κατοικία ακόμα και να έχουν πράξη χαρακτηρισμού είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της έκτασης μέσα στον χάρτη. Όλοι για όλα τα κομμάτια πρέπει να κοιτάξουν τον χάρτη. Αν είναι με πράσινο χρώμα η ιδιοκτησία τους, αυτό σημαίνει ότι έχει χαρακτηριστεί δασική και θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή αντίρρησης. Η διαδικασία αυτή γίνεται ηλεκτρονικά και είναι μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή αντίρρησης το μόνο που τους εξασφαλίζει είναι να πάρουν ένα Αριθμό Πρωτόκολλου για να πάνε καταθέσουν ένσταση στην επιτροπή. Η υποβολή αντίρρησης από μόνη της δεν σου εξασφαλίζει κάτι παραπάνω από το να μη χάσουν τις προθεσμίες. Μετά από αυτό θα πρέπει να απευθυνθούν σε επιστήμονες, μηχανικούς, δασολόγους και δικηγόρους ώστε να συντάξουν ένα φάκελο με όλα τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, ώστε να ανατρέψουν την απόφαση που υπάρχει ήδη.

Οι αντιρρήσεις εξετάζονται από επιτροπές -μια σε κάθε δημοτική Ενότητα, η οποία αποτελείται από πολιτικό μηχανικό που είναι είτε τοπογράφος είτε πολιτικός μηχανικός που ορίζεται από το ΤΕΕ, δικηγόρο (μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου) και δασολόγο (που δεν ανήκει στο δασαρχείο Ρεθύμνου). Σύμφωνα με τον νόμο οι αντιρρήσεις πρέπει να εξεταστούν εντός εξάμηνου. Πάντως εκτιμώ ότι νωρίτερα από ένα χρόνο δεν θα έχουμε αποτέλεσμα γιατί ακόμα και αν εξεταστούν οι αντιρρήσεις απαιτείται ένα διάστημα 4 μηνών για να βγει η απόφαση. Σύμφωνα με την τελευταία νομολογία του Κ. Χατζηδάκη, όταν εξετάζεται μια ένσταση και είναι θετική δεν θα περιμένει να αναρτηθούν όλες μαζί αλλά κάθε περίπτωση χωριστά θα ανακοινώνεται, ώστε να «ξεμπλοκάρει» όποιο πρόβλημα υπάρχει με την ιδιοκτησία».

Έως τις 10 Ιουνίου η υποβολή αντιρρήσεων

Οι δασικοί χάρτες, αναρτήθηκαν στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα:

gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension?fbclid=IwAR0SBf3SwivTq1FZCYZ773f2wRBplJXFhjLYTmh0kyIj0keo-XIcFQkml68

Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέσω της οποίας και μόνο, μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου αυτού. Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την 26η Φεβρουαρίου 2021 ημέρα Παρασκευή.

Η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας, είναι η 10η Ιουνίου 2021 ημέρα Πέμπτη.

Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων είναι η 30η Ιουνίου 2021 ημέρα Τετάρτη.

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων.

Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, το Ελληνικό Δημόσιο και οι οικείοι Ο.Τ.Α., πρώτου και δεύτερου βαθμού, εφόσον επικαλούνται εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα στις περιληφθείσες στον αναρτημένο δασικό χάρτη αμφισβητούμενες δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις.

Ειδικά, κατά της παράληψης να περιληφθεί στο δασικό χάρτη ορισμένη δασικού χαρακτήρα ή χορτολιβαδική ή βραχώδης ή πετρώδης έκταση, αντίρρηση μπορεί να υποβάλλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή Ο.Τ.Α. ή περιβαλλοντική οργάνωση ή άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος (πλην των περιπτώσεων των «ατελώς» ως αναγράφονται στην απόφαση), ανάλογα με το εμβαδόν που αφορά η αντίρρηση.

Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη και του τρόπου υποβολής των αντιρρήσεων παρέχονται στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης (ΣΥΑΔΧ), που βρίσκεται, στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, Κόμβος Αμαρίου – Μισσίρια (τηλ.2831023308, 2831029193, 2831024852, 2831024853 FAX: 2831050210, email: syadx.reth@apdkritis.gov.gr), τις εργάσιμες ημέρες, κατά τις ώρες 7.30 έως 15.30 καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων.

Επίσης, για λόγους ενημέρωσης σύνδεσμος για τον αναρτημένο δασικός χάρτη βρίσκεται στις ιστοσελίδες τού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (www.ypen.gov.gr) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (www.apdkritis.gov.gr).