16 °C Rethymno, GR
05/04/2020

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Δεκάδες Ρεθεμνιώτες καταθέτουν στην Εφορία τις πινακίδες των οχημάτων τους

• Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία ενώ πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην Δ.Ο.Υ. για διάστημα ενός έτους • Αυξημένος ο φόρτος εργασίας για τους εφοριακούς εξαιτίας των ειδοποιητηρίων για αναδρομικούς φόρους του 2013

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Αυξημένη είναι τις τελευταίες ημέρες και ειδικότερα από χθες η κίνηση που καταγράφεται στο αρμόδιο γραφείο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, στην οποία κατατίθενται οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων, που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν για κάποιο λόγο ή δεν επιθυμούν πλέον να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορίας του Νομού, Ελένη Βαρνάβα, καθημερινά -κυρίως από τις αρχές του μήνα και έπειτα- αρκετοί είναι οι Ρεθεμνιώτες που περνούν το κατώφλι του συγκεκριμένου γραφείου με τις πινακίδες ανά χείρας προκειμένου να τις καταθέσουν. Ανάμεσα σε αυτούς βέβαια, συγκαταλέγονται και οι ιδιοκτήτες των γραφείων ενοικιαζομένων οχημάτων του Νομού μας, που αυτό το διάστημα σπεύδουν για να καταθέσουν μαζικά τις πινακίδες των οχημάτων τους, τις οποίες όμως λαμβάνουν πίσω περίπου την άνοιξη, δηλαδή, με την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία που έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες οχημάτων είτε για να πληρώσουν τα τέλη τους, είτε για να προχωρήσουν στην κατάθεση των πινακίδων τους είναι μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, ώστε να αποφύγουν την επιβολή προστίμου. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, η κίνηση και στην Εφορία του Νομού μας, αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, δηλαδή, στο «παρά πέντε» της εκπνοής της σχετικής προθεσμίας, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο.

Ωστόσο όπως επεσήμανε η Ελένη Βαρνάβα, σε περίπτωση που τα τέλη κυκλοφορίας δεν πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου -είτε κινείται το όχημα, είτε όχι- ο ιδιοκτήτης του επιβαρύνεται, εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, με πρόστιμο ισόποσο των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο ή επιβατικό Ι.Χ. ή με 30 ευρώ αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Όσοι υποβάλουν δηλώσεις ακινησίας και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τότε θα αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2020, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι Ι.Χ. κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το όχημα αδρανοποιείται, ενώ οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του παραμένουν στην Εφορία για διάστημα ενός έτους.

 

Τι «λένε» οι αριθμοί

Αν και μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Εφορίας Ρεθύμνου, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει την διαδικασία της καταμέτρησης των πινακίδων που τους έχουν κατατεθεί (καθώς περιμένουν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας), ωστόσο εκτιμούν ότι και φέτος ο αριθμός τους αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, με κάποιες αυξομειώσεις.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια παραδοσιακά στην Εφορία Ρεθύμνου, το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου κατατίθενται περίπου 4.500 με 5.000 πινακίδες, εκ των οποίων οι περίπου 3.000 με 3.500 χιλιάδες είναι πινακίδες ενοικιαζομένων οχημάτων.

 

Τα δικαιολογητικά για την κατάθεση πινακίδων

Η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Κατά συνέπεια, οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους, θα πρέπει πριν περάσουν το κατώφλι της Εφορίας, να έχουν μαζί τους κάποια απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα εν λόγω έγγραφα είναι τα εξής: Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ, απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο και την αστυνομική τους ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

 

Τα… αναδρομικά του 2013 «καθήλωσαν» τους εφοριακούς στα γραφεία τους

Εν τω μεταξύ, «καθηλωμένοι» κυριολεκτικά στα γραφεία τους ακόμα και τις απογευματινές ώρες αλλά και τα Σαββατοκύριακα, είναι τις τελευταίες ημέρες (αν και γιορτινές) οι υπάλληλοι της Εφορίας και στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με την Ελένη Βαρνάβα. Και αυτό διότι προετοιμάζουν τα εορταστικά… «ραβασάκια» που έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλονται σε φορολογούμενους και του Νομού μας για τα αναδρομικά που θα πρέπει να πληρώσουν.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας η προϊσταμένη της υπηρεσίας, οι φορολογούμενοι που θα λάβουν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια, είναι αυτοί που εντοπίστηκαν μετά από την διασταύρωση που έγινε στα στοιχεία των ασφαλιστικών τους ταμείων και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που κατέθεσαν προηγούμενα οικονομικά έτη.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω ειδοποιήσεις αφορούν στην πληρωμή έξτρα φόρου και οι περισσότερες απευθύνονται (σε πανελλαδικό επίπεδο) σε συνταξιούχους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή υπέρογκων φόρων, που δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ. Μάλιστα με τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά σημειώματα, οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλλουν φόρο για αναδρομικά ποσά αποδοχών για το έτος 2013, τα οποία εισέπραξαν αλλά δεν τα δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση.

Πάντως, από την διασταύρωση των στοιχείων που έγινε αποκαλύφθηκαν περίπου 200.000 περιπτώσεις φορολογουμένων (πανελλαδικά), η πλειονότητα των οποίων είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι ενώ είχαν εισπράξει αναδρομικά ποσά αποδοχών δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014, που υπέβαλαν για το 2013, ούτε είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις.

Σημειώνεται τέλος ότι η εντολή που δόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς τις κατά τόπους Εφορίες, είναι να ολοκληρώσουν τους ελέγχους τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε τα ειδοποιητήρια -βάσει των οποίων θα καταλογίζονται οι επιπλέον φόροι εισοδήματος- να εκδοθούν το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.