30 °C Rethymno, GR
12/07/2020

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το πλοίο που έχει αγκυροβολήσει ανοιχτά του λιμανιού του Ρεθύμνου

Φορτηγό πλοίο (τύπου ρορό) με σημαία Ιταλίας, που μεταφέρει αυτοκίνητα έχει αγκυροβολήσει από το πρωί της Τετάρτης ανοιχτά του λιμανιού του Ρεθύμνου. Η παρουσία του πλοίου στην περιοχή έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί λόγω του κορονοϊού.
Ωστόσο, όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο λιμενάρχης Ρεθύμνου, Κώστας Καστρινάκης, «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».
Όπως τόνισε το πλοίο με 26 άτομα πλήρωμα ξεκίνησε από την Αλεξάνδρεια έχει προορισμό τον Πειραιά. Από την πρώτη στιγμή έγιναν οι απαραίτητες επαφές με το Λιμεναρχείο του Ρεθύμνου και προσκομίστηκαν τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά υγείας, ενώ όπως διαβεβαίωσε δεν υπάρχει περίπτωση το πλοίο να δέσει στο λιμάνι, μιας και όπως επεσήμανε είναι σε ισχύ σχετική απαγόρευσης πρόσδεσης πλοίων στα λιμάνια. Σύμφωνα με τον ίδιο γίνονται οι σχετικές συνεννοήσεις και το φορτηγό πλοίο κατά πάσα πιθανότητα θα αναχωρήσει σήμερα και σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπήρχε θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Σαντορίνης.
«Το πλοίο έφυγε από Αλεξάνδρεια και είχε προορισμό τον Πειραιά και από το πρωί της Τετάρτης αγκυροβόλησε στο λιμάνι. Χθες το μεσημέρι μας ενημέρωσε ότι είχε σκοπό να μείνει μέχρι τις 30 του μήνα στο αγκυροβόλι του Ρεθύμνου. Εξηγήσαμε στους υπεύθυνους πως αν μείνει το πλοίο πάνω από 24-48 ώρες, απαιτούνται επιπλέον διαδικασίες και τους εξηγήσαμε την αναστάτωση που έχει προκληθεί εδώ στην τοπική κοινωνία και του ζητήσαμε αν είναι εφικτό να πάει σε κάποιο άλλο αγκυροβόλιο. Μας είπε ότι μάλλον θα αναχωρήσει το πρωί 6:00-8:00 η ώρα, θα πάει προς την Σαντορίνη. Το πλοίο έχει προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, αλλά έτσι όπως έχει η κατάσταση αλλάζουν οι προορισμοί και οι εντολές που δίνονται από την εταιρία. Στην πορεία λοιπόν κάτι άλλαξε και η πλοιοκτήτρια εταιρία έδωσε εντολή στο πλοίο να αγκυροβολήσει κάπου. Ο καπετάνιος θεώρησε ότι εδώ είναι ασφαλές αγκυροβόλι και έκανε την στάση του. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες. Αυτό πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο» τόνισε ο λιμενάρχης Ρεθύμνου, Κώστας Καστρινάκης, καθησυχάζοντας τους πολίτες του Ρεθύμνου και πρόσθεσε ότι «Όσα αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για βάρκες που πλησίαζαν το πλοίο και ότι δεν έγινε η προβλεπόμενη διαδικασία είναι ψευδή. Το άτομο που έκανε την ανάρτηση είπε ότι παραπλανήθηκε και ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε».
Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οι πολίτες μπροστά, Ένας δήμος για όλους» Θωμάς Κρεβετζάκης, αναφέρεται στις συνωμοσιολογικές θεωρίες και χαρακτηριστικά τονίζει:
«Εν μέσω τις πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, με την αναστολή της κοινωνικής και οικονομικής μας δραστηριότητας είναι βλακώδες και επικίνδυνο να αναπτύσσονται συνωμοσιολογικές θεωρίες τόσο για το θέμα του COVID-19 όσο και με τυχαία γεγονότα. Η παρουσία ενός ιταλικού εμπορικού πλοίου σε απόσταση από το λιμάνι του Ρεθύμνου, όπου οι έλεγχοι σε όλα τα χαρτιά του έδειξαν ότι είναι απολύτως νόμιμα, αποτέλεσε έναυσμα σε διάφορους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναπτύσσουν θεωρίες ανυπόστατες για κρυφή μεταφορά προσφύγων δημιουργώντας αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Εκτός από τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που ενημερωνόμαστε αλλά και το πώς μεταφέρουμε μία είδηση. Αντίστοιχες θεωρίες συναντάμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας για αυτό θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τα αρμόδια υπουργεία για την αποφυγή των παρανοήσεων και για να μην δημιουργούνται προσπάθειες διαστρέβλωσης των μέτρων που έχουν ληφθεί ως τώρα».