17 °C Rethymno, GR
01/06/2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΣΑΚΕ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΑΛΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υποβιβάζονται ομάδες της Basket League

Εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης βρίσκονται οι ομάδες της Basket League και δη του πρωταθλήματος που διεκόπη λόγω ανωτέρας βίας. Αυτή θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα και ακολούθως θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες, όπως και η αλλαγή της προκήρυξης, για να πέσουν οι τίτλοι τέλους του φετινού πρωταθλήματος.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, μίλησε στην εκπομπή #Μένουμε_Μπάσκετ του BasketPlus.gr για τα θέματα που απασχολούν το ελληνικό μπάσκετ και την… επόμενη μέρα μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Αρχικά αναφέρθηκε στο τι περιμένουν οι εμπλεκόμενοι στο πρωτάθλημα: «Έγκαιρα πήραμε μία ομόφωνη απόφαση με 14-0, ώστε για λόγους υγείας και ανωτέρας βίας, να σταματήσουμε οριστικά το πρωτάθλημα. Ενημερώσαμε σχετικά τον υπουργό και την ομοσπονδία για την εισήγηση Αυτό για να γίνει χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και  αναφορικά με την αλλαγή της προκήρυξης και ο υφυπουργός έχει ετοιμάσει αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση, έχοντας κάνει ένα διάλογο με όλες τις λίγκες και τις ομοσπονδίες, ώστε να ψηφιστεί μετά το Πάσχα για να μπορέσουμε να πάρουμε την οριστική απόφαση σε μία νέα τηλεδιάσκεψη που θα κάνουμε».

Το πρωτάθλημα διεκόπη απότομα και ξαφνικά, αλλά όχι βίαια – Το «καυτό» ζήτημα με τον υποβιβασμό

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Γαλατσόπουλου σχετικά με τον υποβιβασμό: «Όταν θα ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση, θα ξανακάνουμε διοικητικό συμβούλιο και όλοι μαζί θα αποφασίσουμε για όλα τα θέματα με βάση την κοινή λογική και τις συνθήκες που υπάρχουν. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Άλλο είναι τι θα γίνει με την οριστική διακοπή. Με βάση την κοινή λογική και τη στιγμή που σταματάει το πρωτάθλημα, έμμεσα η απόφαση θα είναι ότι δεν μπορεί να πέσουν ομάδες όταν διακόπτεται βίαια το πρωτάθλημα».

Αρχικά το πρωτάθλημα δεν διεκόπη βίαια. Διεκόπη λόγω ανωτέρας βίας. Διεκόπη απότομα. Διεκόπη ξαφνικά, αλλά όχι βίαια… Από κει και πέρα, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ επεσήμανε πως δεν θα υποβιβαστούν ομάδες. Εξ ου και η αλλαγή της προκήρυξης.

Τι γίνεται όμως με την αναδιάρθρωση; «Όσο για το θέμα της αναδιάρθρωσης, αυτό είναι μία συζήτηση που θα γίνει με την ομοσπονδία και ήδη είμαστε σε επικοινωνία, αφού υπάρχει σχέση με τα πρωταθλήματα της Α2 και των υπόλοιπων κατηγοριών. Οπότε πρώτα πρέπει να πάρει απόφαση η ομοσπονδία στο τι θα κάνει. Είναι διαφορετικό θέμα η Α2 από το επαγγελματικό πρωτάθλημα όπου υπάρχουν πολλοί ξένοι, παίκτες από τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα και οι πτήσεις μεταξύ των χωρών, άρα είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα. Γι’ αυτό μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η ομοσπονδία, ώστε να κάνουμε μία συζήτηση για την προκήρυξη που θα προκύψει».

Για το τηλεοπτικό και την στήριξη της Πολιτείας, μεταξύ άλλων τόνισε: «…Πιστεύω ότι και η Πολιτεία μέσω της ΕΡΤ η οποία έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα φανεί αντάξια ώστε να στηρίξει το πρωτάθλημα που μετά από τόσα χρόνια μπήκε στα σπίτια όλων των Ελλήνων. Έτσι, θα μπορέσουμε να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση και με τη στήριξη της Πολιτείας να κάνουμε ένα καινούργιο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Είναι δύσκολες οι στιγμές και ζήτησα από τον υφυπουργό Αθλητισμού να κάνουμε μία συζήτηση για ένα νέο τριετές συμβόλαιο για όλες τις ομάδες του μπάσκετ… Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά θα έρθει η ώρα, όπως μέχρι τώρα συνεργαζόμαστε άψογα με τη διοίκηση της ΕΡΤ, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι εν όψει και της λήξης του συμβολαίου και να συζητήσουμε μία νέα συνεργασία. Εκεί πραγματικά πιστεύω ότι η Πολιτεία θα στηρίξει το μπάσκετ, το οποίο έχει προσφέρει πάρα πολλά, και να κάνουμε ένα τριετές συμβόλαιο με όλες τις ομάδες».

Τέλος και όσο αφορά τις συζητήσεις με τον ΠΣΑΚ για τα συμβόλαια, επεσήμανε: «Η συνεργασία του ΕΣΑΚΕ με τον ΠΣΑΚ είναι άριστη εδώ και πολύ καιρό. Όσο είμαι εγώ στην προεδρεία του ΕΣΑΚΕ, κάνουμε μαζί συνδιοργανώσεις όπως το All Star Game, τα 3 on 3. Για το θέμα των αμοιβών, πριν καν την πρώτη τηλεδιάσκεψη, υπήρξε προσωπική επικοινωνία μου με τον κ. Γλυνιαδάκη. Στην πρώτη διάσκεψη, αφού συζητήσαμε αν μπορούμε να συνεχίσουμε ή όχι, μπήκε το θέμα των αμοιβών των παικτών. Στο διάλογο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μία βάση. Όλοι οι ιδιοκτήτες είπαν ότι θέλουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που είναι της τάξης του 70%. Ο ΠΣΑΚ ζήτησε 80% και δε νομίζω ότι είναι μεγάλη η διαφορά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, γιατί και οι παίκτες είναι συνεργάτες των ομάδων, ότι υπάρχει και αύριο. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ζημιά που έχουν αυτήν τη στιγμή οι ΚΑΕ μπορεί να υπολογίζεται στο 40-50% των εσόδων. Είτε αυτά λέγονται τηλεοπτικά, είτε χορηγικά, είτε προϊόντα που θα πωλούνταν στους αγώνες, είτε εισιτήρια είτε ό,τι άλλα έσοδα θα μπορούσαν να έχουν οι ΚΑΕ».