25 °C Rethymno, GR
09/07/2020

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

«Δημοσκόπιο» στις γειτονιές των Ανωγείων

• Ανοιχτές συνελεύσεις και διάλογος με τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες, με στόχο να αφουγκραστεί τα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων των Ανωγείων, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της περιοχής αλλά και τις υποψίες τους για μικρά και μεγάλα έργα του ορεινού δήμου εγκαινίασε ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Ο λόγος για τη λειτουργία του «Δημοσκόπιου» στις γειτονιές των Ανωγείων, δηλαδή ανοιχτές συνελεύσεις κατά συνοικία και ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα.

Σε ανακοίνωση του δημάρχου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Δημοτική Αρχή έχει ως βασική δομή του έργου της, να συζητά με τους δημότες σε ανοιχτές συνελεύσεις τα θέματα που καθορίζουν το μέλλον του τόπου μας.

Ξεκινάμε έτσι λοιπόν, τη λειτουργία του «δημοσκόπιου», κατά συνοικία.

Καλούμε όλους τους δημότες να πάρουν μέρος στις συναντήσεις αμφίδρομης ενημέρωσης που έχουν στόχο να συνδιαμορφώσουμε και να εμπλουτίσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο με βάση τις πραγματικές ανάγκες κάθε συνοικίας, να τους προσδώσουν μία ισχυρότερη τεκμηρίωση και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό».

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» επεσήμανε πως ο στόχος αυτής της διαδικασίας, η οποία ήδη ξεκίνησε, είναι να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δημοτών και του δημοτικού συστήματος, να υπάρχει άμεση επαφή και επικοινωνία για τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους είτε αυτά είναι μικρά όπως μια μικρή ζημιά σε ένα φρεάτιο ή σε ένα δρόμο, είτε και μεγαλύτερα, όπως είναι μεγάλα έργα υποδομής, ζητήματα καθαριότητας, κοινωνικά ή υγείας.

 

Σ. Κεφαλογιάννης: Ανοιχτός διάλογος με την κοινωνία συμμέτοχο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου

Σκοπός είναι μέσα από τις διαλογικές συζητήσεις και έχοντας ως αφετηρία το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης του κ. Κεφαλογιάννη, καθημερινά να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, να περιορίζονται τα προβλήματα και μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες να υπάρχει πρόοδος και ευημερία στον τόπο.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κεφαλογιάννης, ανέφερε: «Πρόκειται για ένα ανοιχτό διαρκή διάλογο με την κοινωνία. Σε πρώτη φάση εμείς στις εκλογές καταθέσαμε ένα πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε και το οποίο εν πολλοίς αντιμετωπίζει καίρια, κορυφαία ζητήματα. Ωστόσο η λειτουργία ενός δήμου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια κοινωνία υπερβαίνουν το όποιο πρόγραμμα. Θέματα καθαριότητας, κοινωνικά κτλ. Αν για αυτά τα θέματα δεν ανοίξεις διάλογο με την κοινωνία δεν θα μπορέσεις να τα αφουγκραστείς. Έχει όμως και ένα άλλο νόημα: αυτά τα οποία έχεις δεσμευτεί να τα ερμηνεύσεις, να τα εξηγήσεις, να κάνεις κοινωνό τον κόσμο σε αυτή την ιστορία. Και έχει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα ότι κρίνεσαι και απολογείσαι στους πολίτες. Είσαι σε μια συνεχή επαφή με τον κόσμο και κρίνεσαι διαρκώς. Αυτός είναι ο σκοπός του δημοσκόπιου. Η πρώτη φάση του δημοσκόπιου είναι οι ανοιχτές συνελεύσεις κατά συνοικίες. Σε δεύτερη φάση θα είναι ανοιχτές συνελεύσεις σε ομάδες. Για παράδειγμα για το σχέδιο πόλης και το ΓΠΣ θα καλέσω μηχανικούς από τα Ανώγεια και άλλους ειδικούς και θα συζητήσουμε επί των πολεοδομικών θεμάτων ή με τους κτηνοτρόφους ή με τις γυναίκες με τους συλλόγους που κάνουν, θα πάμε να συζητήσουμε μαζί τους. Έτσι το σκέφτομαι, έχοντας μια τετραετία μπροστά μας θα ξέρουμε τα προβλήματα και θα μπορούμε να ιεραρχήσουμε για να τα αντιμετωπίσουμε».

Στις πρώτες συναντήσεις που έγιναν την περασμένη Παρασκευή στο Μετόχι και την Κυριακή στα Σίσσαρχα, οι πολίτες έθεσαν στον δήμαρχο σειρά ζητημάτων από τα πολύ μικρά και καθημερινά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως αγροτική οδοποιία, ένα φρεάτιο, ένα φως που δεν ανάβει μέχρι και κορυφαία θέματα όπως είναι ο δρόμος Γαράζο – Ανώγεια, τα σχολεία, ένα φράγμα. «Δεν ξέρω αν στο τέλος κυριαρχήσει η άποψη των πολιτών. Σίγουρα όμως το να συζητάμε τους πολίτες και να ξέρεις ποια είναι η μέση και ποια είναι η άκρη είναι πολύ σημαντικό. Το θέμα είναι να κουβεντιάζουμε, να δούμε όλο το πλαίσιο και να κατανοήσει ο κόσμος το πρόγραμμά μας. Οι παρεμβάσεις των πολιτών πάντα λαμβάνονται υπόψη. Η όλη προσπάθεια πρέπει να έχει συνεργό όλη την κοινωνία, διότι αν δεν έχεις συνεργό όλη την κοινωνία μπορεί να γίνει κάτι και να μην κερδίσεις το μέγιστο, γιατί ακριβώς δεν έγινε κοινωνός όλη η κοινωνία. Δεν είναι μόνο όμως ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη. Είναι και ζητήματα καθημερινότητας που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

 

Πρόγραμμα Συναντήσεων:

Το πρόγραμμα των συναντήσεων των επόμενων ημερών για το «Δημοσκόπιο» έχει ως εξής:

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 19:00: Περαχώρι στο Καφενείο του Μίχαλου.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 19:00: στην Καβαλαριά στο καφενείο του Δήμου.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 19:00: στον Λαγγό στην αίθουσα του ΚΑΠΗ.