7 °C Rethymno, GR
18/01/2021

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ»

Διαγωνισμός μαντινάδας με κοινωνικά μηνύματα

Στο πλαίσιο της καμπάνιας προβολής των κοινωνικών μηνυμάτων του συλλόγου Κρήτης «Ανθρώπινη Ασπίδα», για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών όσο και των υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν στην δημόσια ασφάλεια, προκηρύσσει διαγωνισμό μαντινάδας.

Ο σύλλογος καλεί τους πολίτες, στιχουργούς επώνυμους και μη, να στείλουν τις μαντινάδες τους για ένα θέμα ή για τα θέματα που πιστεύουν εκείνοι ότι τους εκφράζουν περισσότερο. Δέκα διαφορετικού θέματος μαντινάδες θα τραγουδηθούν σε ένα τραγούδι από δέκα διαφορετικούς διάσημους Κρήτες καλλιτέχνες.

Η επιλογή θα γίνει με βάση την πιο σωστή και επιτυχημένη μαντινάδα όσον αφορά στο μήνυμα που θα στέλνει, ως προς την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και ασφάλειας. Θα μπορούσαν οι μαντινάδες να είναι και αλληγορικού χαρακτήρα.

Τα θέματα είναι τα εξής:

1) Άσκοποι πυροβολισμοί (βοήθημα για τον στίχο: Η χαρά μπορεί να μετατραπεί σε θρήνο από την μια στιγμή στην άλλη, είναι ένα έθιμο που κοστίζει ζωές, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, η δύναμη δεν μετριέται με όπλα αλλά με το μεγαλείο της ψυχής, θρήνος αντί για γλέντι, καρτέρι θανάτου, κ.α)

Παράδειγμα μαντινάδας:

Σφαίρα που φεύγει στα ψηλά

στη γης θα καταλήξει…

κι ίσως του ανθρώπου σου χαρά

στο αίμα να την πνίξει.

2) Κώδικας Οδικής κυκλοφορίας (Βοήθημα για τον στίχο: πιωμένος, οδήγηση, ταχύτητα, θάνατος, θρήνος, επιστροφή στους δικούς σου, κανόνες ασφαλείας, άσφαλτος, αίμα, νέοι γονείς χαροκαμένοι κ.α.).

3) Κρυμμένες και κατεστραμμένες πινακίδες (Βοήθημα για τον στίχο: Μην καταστρέφεις ότι σε προειδοποιεί και σε προστατεύει, για κάποιο λόγο υπάρχουν, χωρίς αυτές το χάος, δεν είναι χώρος για αφίσες, διαθέτοντας δύο λεπτά για να εμφανιστούν ίσως σώσεις ζωές κ.α).

4) Ετοιμόρροπα κτίρια (Βοήθημα για τον στίχο: Η σκέπη που θα έπρεπε να μας προστατεύει ίσως να μας σκοτώσει, το σύμβολο του προσωπικού μας ασύλου ας μην γίνει η ταφόπλακα των ονείρων μας ή της ζωής μας, οι ρωγμές μεταφράζονται σε «ρωγμές» μεταξύ ασφάλειας και ανασφάλειας, πτώση κτιρίου, βαρύ τίμημα κ.α.

5) Αδέσποτα ζώα (Βοήθημα για τον στίχο: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου πεινασμένος, κατατρεγμένος ταλαιπωρημένος, ίσως και να γίνει εχθρός της ασφάλειας των ανθρώπων χωρίς να φταίει σε κάτι …Εμείς δημιουργήσαμε την εικόνα των αγελών εμείς κινδυνεύουμε. Μέριμνα χρειάζεται κατανόηση και αγάπη. Μακριά από οποιανδήποτε χρήση λέξης που περιέχει το στοιχείο της κακοποίησης ζώων).

6) Ιρλανδική διάβαση (Βοήθημα για τον στίχο: Το καλοκαίρι είναι δρόμος το χειμώνα είναι ποτάμι, παρασύρει, ξεγελά, έπνιξε και πνίγει, δεν κάνει διακρίσεις, χρειάζεται σεβασμό, ανυπολόγιστη δύναμη κ.α.).

7) Κατεστραμμένο οδόστρωμα (Βοήθημα για τον στίχο: Επικίνδυνος δρόμος, φονικά σημεία, πάνω σε στροφή παραμονεύει το κακό, θάνατος, παγίδα, αμέλεια κ.α).

8) Βράχια και κλαδιά πάνω στο οδόστρωμα (Βοήθημα για τον στίχο :σπάσιμο κλαδιού, απειλή για την ζωή, κατολισθήσεις και κλαδιά πάνω στον δρόμο, άνεμος, παγίδα, καιρικά φαινόμενα, ευθύνες κ.α).

9) Γυμνά καλώδια-Ηλεκτροπληξία (Βοήθημα για τον στίχο: η γνώση σώζει ζωές, αόρατος κίνδυνος, γυμνά καλώδια, αόρατες δυνάμεις, θανατηφόρο άγγιγμα αμέλεια κ.α.).

10) Μια μαντινάδα για τον σύλλογο «Ανθρώπινη Ασπίδα» (Βοήθημα για τον στίχο: Ανθρώπινη Ασπίδα, Κρήτη, προσφορά στον άνθρωπο, εθελοντισμός, αλληλεγγύη, πρόληψη, ασφάλεια, προστασία, βοήθεια κ.α.

Αποστολή μαντινάδων έως 30 Σεπτεμβρίου στην σελίδα στο Facebook «Ανθρώπινη Ασπίδα» ή στο email anthropiniaspida@yahoo.com (γράφοντας ονοματεπώνυμο στιχουργού).