22 °C Rethymno, GR
01/06/2020

   Διαδικτυακά από τη Δευτέρα το Φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου»

Το Φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου» φέτος θα επιχειρήσει  να σπάσει την κοινωνική απομόνωση στην οποία βρισκόμαστε και  να φέρει την τέχνη σπίτι μας με live μεταδόσεις μέσα από την ηλεκτρονική του πλατφόρμα . Ξεναγήσεις , θεατρικά μονόπρακτα , μουσικές συζεύξεις θα μας κρατήσουν συντροφιά τις επόμενες μέρες . Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εκμεταλλευόμενοι  τις νέες τεχνολογίες  θα παρουσιάζουν  την δουλειά τους και θα προσπαθήσουν να «σπάσουν» την αναστολή της κοινωνικής μας ζωής .

Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται ζωντανά από το live streaming του Φεστιβάλ στη σελίδα: https://www.facebook.com/rethymnodays.

Οι  Ημέρες Ρεθύμνου  οργανώνονται από τον Σύλλογο κατοίκων Παλιάς Πόλης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου  και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης  και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου

 

Το πρόγραμμα

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ξενάγηση : Καραμαλίκη Νότα , η λατρεία κατά την αρχαιότητα

Ξενάγηση στην Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Η πίστη του ανθρώπου σε ανώτερη δύναμη και η λατρεία του θείου είναι διαχρονικά συνυφασμένες με την ανθρώπινη παρουσία. Στην ξενάγηση στην Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της λατρευτικής έκφρασης, από τους Προϊστορικούς στους Ιστορικούς χρόνους, όπως ανιχνεύεται μέσα από τα υλικά κατάλοιπα.

 

Προσωρινή έκθεση αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου

Ώρα : 19:30

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  8  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Θέατρο : Ανοιξιάτικο Κοτόπουλο,   από το θεατρικό έργο του Άκη Δήμου           Αν αργήσω , κοιμήσου

Το εξαιρετικό αυτό κείμενο που θίγει με καυστικό τρόπο έναν από τους ρόλους του τραπεζιού και του φαγητού στη ζωή μας, πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εντευκτήριο (τχ 87/ Οκτ.-Δεκ. 2009) σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με τίτλο «Γύρω από το τραπέζι», και επιλέχθηκε με τη διάθεση να φέρει την άνοιξη στους θεατές τους και να τους θυμίσει πως σύντομα και πάλι άλλα θα είναι τα σημαντικά στις ζωές μας.

Ερμηνεία: Γιώργος Ξενικάκης

Σκηνοθετική επιμέλεια:  Ελένη Δάγκα

Παραγωγή : The Garage 2020

Ώρα : 21:00

 

 

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 9  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μουσική :Τσαγκαράκης Γεράσιμος ,  UDU DANCES , Robert J. Damm ,ΧΟΡΟΙ ΓΙΑ UDU

Το έργο Χοροί για UDU γράφτηκε με σκοπό να φέρει το udu ως σόλο όργανο ενώπιον του κοινού μέσα σε συναυλιακούς χώρους, δίνοντάς του μια άλλη διάσταση πέραν του σκηνικού της καθαρά παραδοσιακής μουσικής των χωρών προέλευσής του. Η συγκεκριμένη σουίτα είναι εμπνευσμένη από τρεις μοναδικές μουσικές παραδόσεις, καθεμιά από τις οποίες αντικατοπτρίζει μια ποικιλία από μουσικά στυλ :

  1. Λατινο – αμερικανικός χορός 2/4 and 4/4 Αποτελείται από ρυθμικά σχήματα που συναντώνται στην Κουβανέζικη μουσική mambo και  bolero, τη μουσική calypso από την Καραϊβική και τη Βραζιλιάνική samba.
  2. Μεσανατολικός χορός 7/8 Περιλαμβάνει μοτίβα όπως το dawr hindi  που είναι συνυφασμένα με την παράδοση της Τουρκίας και πολλών Αραβικών χωρών.

3.Δυτικο –αφρικανικός χορός 6/8  Χαρακτηρίζεται από ρυθμικά σχήματα συνυφασμένα με την παράδοση των χορών της φυλής Ewe  όπως η αγκμπάντζα και η ατσία , τα οποία συναντώνται επίσης και σε διάφορους Αφρο – κουβανέζικους ρυθμούς όπως οι μπεμπέ και νανίγκο.

Ώρα : 21:00

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  10   ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μουσική : Szabolcs Koczur , «The trumpet shall sound» ο Ούγρος σολίστ της τρομπέτας   σε επιλεγμένα κομμάτια κλασσικής και τζάζ μουσικής

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  11  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μουσική :LIA HIDE

Η Lia Hide μαζί με τους Georgio Rado + Aki’Base θα παρουσιάσουν τον καινούριο, τρίτο τους δίσκο, απο το σπιτι/στούντιο/ησυχαστήριο τους, των ημερών. Ο δίσκος αυτός παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ρέθυμνο, πέρυσι την Ανοιξη, κι απο τότε, πήγε περιοδεία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, σε 28 πόλεις, και επέστρεψε στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε στην Αθήνα, και την Βόρεια Ελλάδα. Τι πιο κατάλληλο να κλείσει ο κύκλος του ταξιδιού αυτού, πίσω στο Ρέθυμνο!

Ώρα : 21:00

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  12  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Θέατρο : το μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ,  Αυτός και το Πανταλόνι του                                                                                                      Η μοναξιά, η απομόνωση, το ‘απροσπέλαστο’ του έρωτα, η κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου απέναντι σε μια κοινωνία καταπίεσης και η υποταγή του σε αυτήν, ξεδιπλώνονται στον εξαιρετικό μονόλογο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 1957, στο Θέατρο Τέχνης, με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο στον ομώνυμο ρόλο.

Ερμηνεία: Γιώργος Ξενικάκης

Σκηνοθετική επιμέλεια:  Ελένη Δάγκα

Παραγωγή : The Garage 2020

Ώρα : 21:00

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 13  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ξενάγηση :Φιολιτάκη Νατάσσα  , «Τούτου χάριν κατέλιπόν σε εν Κρήτη…» (Προς Τίτον,  1. 5-6)

Ξενάγηση στην Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Οι πρώτοι χριστιανικοί ναοί και η οργάνωση της Εκκλησίας στην περιοχή του Ρεθύμνου κατά την  πρωτοβυζαντινή περίοδο, θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά και στοιχεία της καθημερινής ζωής μέσα από τα εκθέματα της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Ώρα : 19:30

 

ΤΡΙΤΗ 14  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 Μουσική : Μαξούρη ΧριστίναΚωνσταντίνος Ευαγγελίδης

“Συναυλία κατ’ οίκον, για πιάνο και φωνή”

Την Χριστίνα Μαξούρη την γνωρίσαμε από την χαρακτηριστική πλέον μουσική παράσταση της «Δανεικά Παπούτσια» , ο εξαίρετος πιανίστας Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης έχει γράψει μουσική  για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Μέσα σε μια δυστοπική και αμήχανη πραγματικότητα, προσπαθούμε να παραμένουμε ενεργοί και δημιουργικοί κι ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας, μέσα από μία ολιγόλεπτη σπιτική μουσική παράσταση.

Αγαπημένα τραγούδια, με πιάνο και φωνή, ικανά να ανοίξουν διάπλατα ένα παράθυρο να δροσιστεί, το κάθε κοντινό ή μακρινό μας σπίτι.

Πιάνο : Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Τραγούδι : Χριστίνα Μαξούρη

 Ώρα : 21:00

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  15  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μουσική : Κολοβού Χριστίνα «Το τσέλλο γυμνό»

Το τσέλλο, όπως και τα υπόλοιπα έγχορδα, είναι μονοφωνικό όργανο, μπορεί δηλαδή να παίζει μόνο μία μελωδική γραμμή, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τη «συνοδέψει», εν αντιθέσει  λ.χ. με το πιάνο ή την κιθάρα. Αυτό δημιουργεί κάποιες δυσκολίες στον ακροατή, αφού συχνά δε μπορεί να αντιληφθεί το αρμονικό υπόβαθρο που κρύβεται κάτω από μια μελωδία. Συχνά έχουν γίνει προσπάθειες να μειωθεί ή εξαλειφθεί αυτό το «πρόβλημα», αρχής γενομένης από το «μάστορα» J.S. Bach, που με τις εξαιρετικές και πολύ χαρακτηριστικές Σαραμπάντες του, θέτει το υπόβαθρο για μια πιο πολυφωνική προσέγγιση του οργάνου.

Ώρα : 21:00

 ΠΕΜΠΤΗ 16  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 Μουσική : Ευτυχία  Βικτώρια  Αρκούδη , «Standstill» ρεσιτάλ φλάουτο    επηρεασμένη από τους περιορισμούς  που έχουν επιβληθεί  στην καθημερινότητα μας  και τις αλλαγές στη ζωή μας  , η διεθνής σολίστ φλάουτου επιλέγει  ένα πρόγραμμα  που αντανακλά  την περιρρέουσα ατμόσφαιρα  όπως την προσλαμβάνει ως μουσικός.

Απολαύστε ένα σύντομο μουσικό ταξίδι απο τον 18 αιώνα μέχρι και σήμερα μ’ένα πρόγραμμα αποκλειστικά αφιερωμένο σ’ έργα που εχουν γραφτεί για σόλο φλάουτο και άλτο φλάουτο. O τίτλος του προγραμμάτος “Standstill” είναι εμπνευσμένος απο την ξαφνική πραγματικότητα στην οποία η ανθρωπότητα καλέστηκε να προσαρμοστεί εξαιτίας του COVID-19: ακινητοποίηση. Η μουσική όμως δεν σταματά ποτέ, και όπως και η τεχνολογία, μας ενώνει όλους όπου και αν βρισκόμαστε στον πλανήτη μας.

Ώρα : 21.00 (14.00 ώρα Αμερικής)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Μουσική :Μιμίδης Δημήτρης 

Ο Δημήτρης Μιμίδης θα ερμηνεύσει ενα σύντομο  πιανιστικό κύκλο του Πολωνού συνθέτη F.Chopin  ο οποίος θα περιλαμβάνει Πρελούδια , Βάλς και Νυχτερινά έργα του συνθέτη.

Ώρα : 21:00