23 °C Rethymno, GR
21/06/2021

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΧΑΝΙΩΝ

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Ρύπανση του περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή»

Την Κυριακή 21 Φλεβάρη, παραμονή της «Παγκόσμιας Ημέρας σκέψης», από τις 10:00 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι, το 3ο Προσκοπικό Δίκτυο Χανίων διοργανώνει τη διαδικτυακή ημερίδα «Ρύπανση του περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή», αναμοχλεύοντας ένα τόσο πολυσυζητημένο θέμα μα και συνάμα τόσο παραμελημένο, ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Μέσα από τις φωνές επιστημόνων, ειδικών και νέων, που νοιάζονται και έμπρακτα το αποδεικνύουν με τις πράξεις τους, θα γίνει συζήτηση για την ρύπανση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Ο Μιχάλης Τσουπάκης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Χανίων και πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, θα μιλήσει για το πράσινο, την ρύπανση και τις προσπάθειες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τομέα Κλίματος και Ενέργειας της WWF, θα αναφερθεί στις κλιματικές και ενεργειακές εξελίξεις στον κόσμο και την Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Τζατζάνης, ειδικός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στη Διεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Αυστριακού οργανισμού προώθησης της έρευνας FFG, θα ενημερώσει για την στρατηγική «Green Deal» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Καλλίστη Μπίρη, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επικεφαλής του ρητορικού ομίλου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέλος της κεντρικής επιτροπής και τομεάρχης Οικολογίας στην Πρωτοβουλία Νέων του Πανεπιστημίου που φοιτά, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις φαινομενικά «αθώες» καθημερινές πρακτικές μας και πως να τις διορθώσουμε.

Με την Στέλλα Σταυρουλάκη, φοιτήτρια Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών – μέλος του ρητορικού ομίλου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις μεθόδους άσκησης πίεσης στις επιχειρήσεις, για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.

Η Φωτεινή Μπουζουνιεράκη, φοιτήτρια Ψυχολογίας και μέλος του ρητορικού ομίλου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα αναλύσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής στους ανθρώπους.

Τι είναι «Η Ημέρα Σκέψης»;

Η Ημέρα Σκέψης, Παγκόσμια Προσκοπική εορτή, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 του Φλεβάρη, στην επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού, Λόρδου Μπέιντεν Πάουελ.

Η ημέρα αυτή τίθεται σαφώς σαν αφορμή για συμβολικές δράσεις που εγείρουν την σκέψη, εξάπτουν τον προβληματισμό γύρω από κοινωνικά ζητήματα. Οι δράσεις αυτές παρακινούν για έμπρακτη απόδειξη των αξίων που ασπαζόμαστε, ως μέλη της Προσκοπικής κίνησης, μην εμμένοντας μονάχα στο θεωρητικό κομμάτι, το αφηρημένο, αλλά αποδεικνύοντας έμπρακτα και χειροπιαστά την εμπλοκή μας.

Και τα «Προσκοπάκια» που οργανώνουν αυτή την δράση – ημερίδα, αυτά τι σκοπούς έχουν; Ο Προσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη εθελοντική, παιδαγωγική, μη κομματική κίνηση για παιδιά και νέους παγκοσμίως. Στόχος του- μέσα από τη βιωματική εμπειρία, το παιχνίδι και την διάδραση με τη φύση και την κοινωνία- η δόμηση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και ενεργών πολιτών, πάντα έτοιμων να συμμετάσχουν στο όνειρο και την πραγματοποίηση αυτού του καλύτερου αύριο που όλο περιμένουμε κι όλο φαίνεται ν’ αργεί.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Με την δράση αυτή, οι Πρόσκοποι κάνουν πράξη το στόχο: 13 Δράση για το κλίμα, Βελτίωση της εκπαίδευσης, και της ευαισθητοποίησης σχετικά με θέματα που αφορούν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην ημερίδα και να θέσουν ερωτήσεις, μπορούν να πάρουν πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχή στην σελίδα στο Facebook: 3ο Προσκοπικό Δίκτυο Χανίων.