9 °C Rethymno, GR
03/03/2021

Διαδικτυακό συνέδριο Κυκλοφοριακής Αγωγής για τους εκπαιδευτικούς της Κρήτης

Διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Προαγωγή Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας στους Εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης» θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2020, υπο την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Το συνέδριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και σε επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην προαγωγή της ασφαλούς μετακίνησης και επιδιώκει να συζητήσει τις νέες εξελίξεις στο χώρο της κυκλοφοριακής αγωγής, να παρουσιάσει καινοτόμες μεθόδους, σύγχρονα εργαλεία και καλές πρακτικές από το χώρο της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Το συνέδριο θα έρθει επίσης να συζητήσει τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής στη χώρα μας και φιλοδοξεί να συμβάλει στη διατύπωση επίκαιρων προτάσεων για τις ανάγκες ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού σε θέματα προαγωγής της ασφαλούς μετακίνησης στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής, σύντομης διάρκειας, που υλοποιήθηκαν με επιτυχία από εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Κρήτης κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και να παρακολουθήσουν τη βράβευση μαθητών και εκπαιδευτικών που διακρίθηκαν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό με θέμα “Διασταύρωση στη Ζωή” που διοργανώθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς με συμμετοχή μεγάλου αριθμού μαθητών από όλη την Κρήτη.

Το επιστημονικό αυτό γεγονός έχει διασφαλίσει τη συμμετοχή έμπειρων προσώπων από διάφορους τομείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην προαγωγή της ασφαλούς μετακίνησης και θα συζητήσουν τα νέα δεδομένα υπό το πρίσμα της ειδικότητας τους.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές:«Μέσα από το συνέδριο θέλουμε να υπογραμμίσουμε τον ξεχωριστό ρόλο που έχουν οι εκπαιδευτικοί μας στην προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας και να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι τα σχολεία μας μπορούν να ηγηθούν τοπικών πρωτοβουλιών για να κάνουν τους δρόμους πιο ασφαλείς βοηθώντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς και ασφαλείς τρόπους μεταφοράς».

Η μετάδοση του Συνεδρίου θα γίνεται στους συνδέσμους:

1η μέρα Συνεδρίου, https://youtu.be/Mm9hbuSvRhg

2η μέρα Συνεδρίου, https://youtu.be/UpNbHeu3iYs

 

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου-9.30-10.30

Έναρξη Χαιρετισμοί

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Χλιαουτάκης Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιδρυτής Εργαστηρίου Μελέτης

 Ζαχαράκη Σοφία, Υφυπουργός Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Υφυπουργός, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Κελλάς Χρήστος, Βουλευτής, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής  Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων

Αρναουτάκης Σταύρος, Περιφερειάρχης Κρήτης

Κατσαράκης Νικόλαος, Πρύτανης Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Καρτσωνάκης Μανώλης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης

Παρασύρης Ιωάννης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Περιφέρεια Κρήτης

 

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 10.30-12.00

1o Στρογγυλό Τραπέζι

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Παπαδακάκη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Δ/ντρια Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφαλειας (LaHeRS)

 Θέμα: Η οδική ασφάλεια εν έτει 2020: Προκλήσεις και προοπτικές

Ομιλητές

Βλαστός Θάνος, Καθηγητής Πολεοδομίας και Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο «Προς µια νέα κουλτούρα Βιώσιμης Κινητικότητας και η σηµασία της για την Οδική Ασφάλεια»

Γιαννής Γιώργος, Καθηγητής στη Διαχείριση και Ασφάλεια της Κυκλοφορίας, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών,  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, «Τουρισμός και Οδικό Ατυχήματα στην Ελλάδα»

Ηλιού Νικόλαος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «Οδικά δίκτυα και οδική ασφάλεια στην εποχή της κρίσης»

Τσεντεμε’ίδης Σίμος, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Λασιθίου «Ποινική αντιμετώπιση ανηλίκων παραβατών του ΚΟΚ»

Γερωνυμάκης Γεώργιος, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης «H οδική ασφάλεια υπό το πρίσμα του νόμου»

 

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 12.00-14.00

2ο Στρογγυλό Τραπέζι

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Τζαμαλούκα Γεωργία, Κοινωνική Ψυχολόγος, Επιστηµονική Συνεργάτης Εργαστηρίου Μελέτης Συµπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS)

   Θέμα: Καινοτόμες προτάσεις και εργαλεία για την κυκλοφοριακή αγωγή

Ομιλητές

Μπεκιάρης  Ευάγγελος, Διευθυντής ΕΚΕΤΑ/|ΜΕΤ, Εθνικός Εκπρόσωπος H2020,Transport Programme Committee, Προεδρος ECTRI και EURNEX, Μελος ΕΣΕ’ΓΕΚ,

«Ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης “e-Drive Academy” για την προώθηση της ασφαλούς μετακίνησης & οδήγησης και η διδασκαλία της στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Μαρτίνου Σωτηρία, ΣΕΕ 10ης  Ενότητας Σχολικών Μονάδων  ΠΕΚΕΣ Κρήτης, Διδάσκουσα ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΚ, Ξανθίδου Πηνελόπη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου «H οδική ασφάλεια και η κυκλοφοριακή αγωγή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, Θεωρητικό πλαίσιο και διδακτικά σενάρια (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο)»

Παπαντωνίου Παναγιώτης, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων «Προτάσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για την Κυκλοφοριακή  Αγωγή»

Παπαδακάκη Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια,   Δ/ντρια Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS)

«Προτάσεις Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) για την Κυκλοφοριακή Αγωγή»

Σίτη Μαρία. Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός. MSC Πολεοδόμος- Συγκοινωνιολόγος. Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ. «Πηγαίνοντας στο σχολείο. Παραδείγματα αλλαγής του τρόπου μετακίνησης γύρω από εκπαιδευτικές μονάδες»

Σοφία Βαρδάκη, Δρ. Αγρσνόμος Τοπογράφος Μηχανικός-Συγκοινώνιολόγος, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, «Στρατηγική του Ασφαλούς Συστήµατος: Προστατεύοντας τους χρήστες της οδού και ιδιαίτερα τους ευάλωτους»

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 16.00-17.30

3ο Στρογγυλό Τραπέζι

 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μιχελάκης Ελευθέριος Γραµµατέας Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΣΕΟ)

  Θέμα: ο ανθρώπινος παράγοντας στην κυκλοφοριακή αγωγή

 Oμιλητές:

Ζωγράφος Άρης, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΣΕΟ) «Εκπαίδευση, αξιολόγηση, δια βίου μάθηση – Μονόδρομος για την Οδική Ασφάλεια και το Όραμα Μηδέν!»

Λιονάκης Γιάννης, Πρόεδρος ΕΞελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων «Οδική Ασφάλεια στη Κρήτη – ΚρητικόςΟδηγός»

Γερακάκη Ελένη, Κοινωνική Επιστήμονας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συντονιστής στην ομάδα SOS BOAK,«H οδηγική συμπεριφορά προπομπός της οδηγικής παιδείας μέσω διαδικασιών της κοινωνικής μάθησης, της μίμησης και του παραδείγματος»

Στεφανάκης Αντώνης, Εκπαιδευτής Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Κεντρο Βιωματικής Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας -EERSC, «Ζώνη ασφαλείας | σημασία, χρήση και αξία»

Δρακάκης Μιχάλης, Υπεύθυνος Οικογενειακού Ραδιοφωνικού Σταθμού Family fm 89.5.

«Εκπαιδεύοντας τους   παρατηρητές του σήμερα Επενδύουµε σε οδηγούς του αύριο – Εκδήλωση κυκλοφοριακής Αγωγής Family Fm 89.5»

 

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου17.30-19.00

4ο Στρογγυλό Τραπέζι

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μεϊµαράκης Αλέξανδρος πρ. Πρόεδρος Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής Ηρακλείου

Θέμα: «Ηθικές προσεγγίσεις της οδικής ασφάλειας»

Ομιλητές

Κουβίδης Γιώργος, Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

«Οδική Ασφάλεια: Ποιός θα διδάξει ποιόν;»

Καρύδη Ελένη, Πρόεδρος: ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφαλειας Ρόδου, Μέλος του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (EE.V.R)

«Παιδεία Οδικής Ασφάλειας- Εκπαίδευση Οδικής Ασφάλειας»

Γαϊτανόπουλος Γιώργος, Εκπαιδευτής οδήγησης και Κυκλοφοριακής αγωγής, Συντονιστής στην ομάδα SOS BOAK,

«Οδός σεβασμού και οδός εγωισμού γωνία. Η πιο σημαντική διασταύρωση που διασχίσουμε καθημερινά»

Πολέντας Σταύρος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωνής και Αλληλεγγύης

Οικογενειων Τροχαίων Δυστυχηματων «Στηρίζω» Αγ. Χριστόφορος ,«Νέοι τρόποι και µέσα του μαθήµατος κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία με τον ενεργό ρόλο των µαθητών»

 

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 19.00-20.30

5ο Στρογγυλό Τραπέζι

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Παρασύρης Ιωάννης Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρεια Κρήτης

Θέμα: Θεσµική οργάνωση και Κυκλοφοριακή αγωγή: Πρότυπες παρεµβάσεις και προσεγγίσεις

Ομιλητές

Τσαγκαράκης Γιώργος, Υπεύθυνος ΠΚΑ Δήμου Ηρακλείου

«H επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και η ένταξη του στην εκπαιδευτική διαδικασία»

Καρακούδης Στυλιανός, Αστυνόμος B’, Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Περιφέρειας Κρήτης, Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας

«H δράση της Τροχαίας Ηρακλείου  σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία. Η συμβολή της Αστυνομίας στο Πρόγραμμα Προαγωγής Κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Κρήτης.»

Γιανναράκης Νικόλαος, Μέλος του Financial Engineering Laboratory, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης, «H συμβολή της πολυκριτήριας ανάλυσης στην εκπαιδευτική  διαδικασία-νέες μορφές αστικής κινητικότητας»

Παπαδάκη Εμμανουέλα, Νοσηλεύτρια ΒΠΓΝΗ – Κοινωνική λειτουργός. MSC

«Τραύμα και νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο – προεκτάσεις για την κυκλοφοριακή αγωγή και την πρόληψη»

Τσούτση Βαγιούλα,  Δίκαιος Δημήτρης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο

«Ψυχική Υγεία και Κυκλοφοριακή Αγωγή»

Σάββατο 21 Νοεμβρίου10.00-11.30

1ο Στρογγυλό Τραπέζι

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Παπαδακάκη Μαρία,Επίκουρη Καθηγήτρια, Δ/ντρια Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφαλειας (Lal-IeRS)

Θέμα:Παρουσίαση και Συμπεράσματα Προγράμματος Προαγωγής κουλτούρας Οδικής Ασφαλειας σε εκπαιδευτικούς Α’ και Β’ θμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης

Ομιλητές

Κουνάλη Βασιλική, Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Σχολική Ψυχολογία, Επιστηµονική Συνεργάτης Εργαστηρίου Μελέτης Συµπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφαλειας (LaHeRS)

«Ένα πρόγραμμα δεν κάνει για όλους: Στοχοθεσία στα προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής»

Χατζηδρόσου Δέσποινα, Κοινωνική λειτουργός με ειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων, Επιστημονική Συνεργάτης Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS)

«Μεθοδολογικές προσεγγίσεις για τα προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής»

Χριστόφορίδη Ειρήνη, ΓΕ, Υποψήφια Διδάκτωρ Ελληνικού Μεσογειακοί) Πανεπιστημίου

«Παρουσίαση ΑποΘετηρίου Προγραµµάτων Κυκλοφοριακής Αγωγής Εργαστηρίου Μελέτης Συµπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας»

Λιόλιου Σταυρούλα, Ψυχολόγος με ειδίκευση στη Συμβουλευτική Παιδιών και Εφήβων, Επιστημονική Συνεργάτης Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS)

«Πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής: Αποτελέσματα από την εφαρμογή στην Περιφέρεια Κρήτης»

 

Σάββατο 21 Νοεμβρίου11.30-12.30

2oΣτρογγυλό Τραπέζι

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Καραγιαννίδης Ιωάννης Προϊστάμενος Β,θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου

Θέμα: Παρουσίαση προγραμμάτων σύντομης διάρκειας στη σχολική τάξη από εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Κρήτης που συμμετείχαν στην επιμόρφωση του Εργαστηρίου LaHeRS

Ομιλητές

Στουμπίδη Άννα, Περδικάκη Μαρία, Εκπαιδευτικοί, 33ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου,

«Με ασφάλεια κι εγώ πηγαίνω στο σχολειό»

Καλαθάκη Ελένη, Τσεπαπαδάκη Εύα, Εκπαιδευτικοί, 150 Νηπιαγωγείο Χανίων, «Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια ως πεζός και ως επιβάτης»

 Μαυροειδής Γιώργος, Γεωπόνος, Πεδιαδίτη Φιλίτσα, Οικιακή Οικονομία, Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Ν. Λασιθίου«Όταν η ανάσα γίνεται αέρας (Η απλοποίηση των βιβλίων εξέτασης υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων για μαθητές με Ειδικές Ανάγκες)»

 

Σάββατο 21 Νοεμβρίου12.30-13.30

3ο Στρογγυλό Τραπέζι

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Ψαρουδάκη Πόπη Προϊστάμενη Α,Θμιας Εκπαίδευσης Χανίων

  Θέμα: Παρουσίαση προγραμμάτων σύντομης διάρκειας στη σχολική τάξη από εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Κρήτης που συμμετείχαν στην επιμόρφωση του Εργαστηρίου LaHeRS

 Ομιλητές

Μαρτίνου Σωτηρία, ΣΕΞ 10ης Ενότητας Σχολικών Μονάδων ΠΕΚΕΣ Κρήτης, Διδασκουσα ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑ|Κ

«Διδακτικό σενάριο για την κυκλοφοριακή αγωγή με εφαρμογές TI’IE»

 Σπανός Δημήτρης, Ρίγγας Αναστάσιος, Εκπαιδευτικοί, 120 Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου,

«Κυκλοφορώ (ΑΣΦΑΛΩΣ> με ποδήλατο»

Μελεσσανάκη Μαρία, Εκπαιδευτικός, Δημοτικό Σχολείου Πύργου Αστερουσίων,

«Στο αμάξι όταν μπω, την ζώνη ασφαλείας δεν ξεχνώ, φροντίζω με ασφάλεια να κυκλοφορώ»

Περισσότερο αναλυτικά για τις ενότητες του συνεδρίου και τους διακεκριμένους εισηγητές μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο του Προγράμματος:

https://lahers.hmu.gr/conference-program/