13 °C Rethymno, GR
08/04/2020

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

Διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία της ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου

• Ο ένας και μοναδικός γιατρός που απέμεινε θα είναι μόνο στα εξωτερικά ιατρεία


Σε οριακό σημείο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η λειτουργία αρκετών κλινικών και τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Μετά τις «αναταράξεις» που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα στην λειτουργία της παθολογικής κλινικής, την σκυτάλη πήρε η ουρολογική κλινική του Ιδρύματος, η οποία ετοιμάζεται να διακόψει προσωρινά την λειτουργία της, λόγω έλλειψης γιατρών.
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου (που μάλιστα εκτελεί προσωρινά και χρέη διοικητή), Χαράλαμπος Μαρκάκης, η ουρολογική κλινική το τελευταίο διάστημα από τους τρεις γιατρούς που είχε, απέμεινε με μόλις έναν ουρολόγο.
Και τούτο διότι ο ένας εκ των τριών γιατρών πήρε μετάθεση το προηγούμενο διάστημα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη υπέβαλε την παραίτησή του -για προσωπικούς λόγους, όπως επικαλείται- και ο δεύτερος γιατρός.
Κατά συνέπεια, μετά από τις δύο αυτές αποχωρήσεις των γιατρών, ο ένας και μοναδικός που απέμεινε, είναι αδύνατον να συνεχίσει μόνος του να «σηκώνει» το βάρος της λειτουργίας μιας ολόκληρης κλινικής. Την στιγμή μάλιστα που στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχουν πλέον ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο περιορισμό του προβλήματος που δημιουργείται.
Έτσι μετά από τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, αναμένεται να σταματήσει -τουλάχιστον μέχρις ότου να βρεθεί λύση- η λειτουργία της ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου, καθώς ο ουρολόγος που απέμεινε εκτιμάται ότι θα προσφέρει στο εξής τις υπηρεσίες του μόνο στα εξωτερικά ιατρεία του ιδρύματος. «Η κατάσταση είναι δύσκολη για αρκετά τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου, καθώς πλέον δεν υπηρετούν και ειδικευόμενοι γιατροί», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Χαράλαμπος Μαρκάκης.
Σε ό,τι αφορά πάντως στην παθολογική κλινική, αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί μετ’ εμποδίων, καθώς αυτή την ώρα υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι παθολόγοι, ενώ άλλοι δύο γιατροί από το Κέντρο Υγεία Κανδάνου στα Χανιά και από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, αντίστοιχα, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους λόγω μεταθέσεων που έχουν πάρει.
«Συγκριμένα η παθολόγος από το Κέντρο Υγείας Κανδάνου εκτελεί το αγροτικό της, άρα υπάρχει «ημερομηνία λήξης», όπως επίσης στο τέλος του χρόνου θα σταματήσει να έρχεται πλέον στο Νοσοκομείο μας και η γιατρός από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Οι προσλήψεις που εκκρεμούν
Εν τω μεταξύ, πέρα από την κάλυψη των νέων κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν στις δύο προαναφερόμενες κλινικές, το Νοσοκομείο διεκδικεί από το προηγούμενο διάστημα την πρόσληψη 15 συνολικά ειδικευμένων γιατρών. Αναλυτικά οι ειδικότητες αυτές έχουν ως εξής: 1 πνευμονολόγος (επιμελητής Β), 2 αναισθησιολόγοι (επιμελητές Β), 2 ορθοπεδικοί (επιμελητές Β), 1 μαιευτήρας – γυναικολόγος (επιμελητής Β), 1 καρδιολόγος (επιμελητής Β), 1 ακτινολόγος (επιμελητής Β), 1 οφθαλμίατρος (επιμελητής Β), 1 χειρουργός (επιμελητής Β), 1 νευρολόγος (επιμελητής Β) και 1 διευθυντής οδοντιατρικής.
Επίσης, με βάση τον αναθεωρημένο από το 2014 οργανισμό λειτουργίας του Ιδρύματος -που βασίζεται στον τελευταίο οργανισμό λειτουργίας του 2012- εκκρεμεί ακόμα η πρόσληψη και 1 μικροβιολόγου. Επιπλέον, η Διοίκηση του Νοσοκομείου διεκδικεί την πρόσληψη και 1 παθολόγου (επιμελητή Β), καθώς επίσης και την κάλυψη 2 θέσεων γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Μάλιστα οι τρεις αυτές θέσεις είχαν προκηρυχθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να καλυφθούν, με αποτέλεσμα η Διοίκηση του Ιδρύματος να ζητά εκ νέου την προκήρυξη τους.
Σημειώνεται ότι οι 2 θέσεις γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μπορούν να καλυφθούν από τις εξής ειδικότητες: παθολόγου, γενικής ιατρικής, χειρουργικής, καρδιολογίας, πνευμονολογίας, ορθοπεδικής και αναισθησιολογίας. Δηλαδή, η προκήρυξη βγαίνει στον «αέρα» με όλες τις προαναφερόμενες ειδικότητες και όποιες επιλεγούν.

Κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα
Διαμαρτυρόμενοι λοιπόν για την οριακή λειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, αλλά και για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην προκήρυξη των μόνιμων θέσεων γιατρών, οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα σε κινητοποιήσεις.
Μάλιστα αυτό που αποφασίστηκε είναι να απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία του Ιδρύματος για μια εβδομάδα, ενώ την εν λόγω απόφαση της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου στηρίζει και ο  Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου.
Άλλωστε, σε σχετική ανακοίνωση που έδωσαν στην δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες, επεσήμαναν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Ζητάμε την άμεση και κατά προτεραιότητα προκήρυξη των 15 μόνιμων οργανικών θέσεων γιατρών που είναι κομβικές για τη λειτουργία πολλών τμημάτων. Επίσης ζητάμε την άμεση εφαρμογή μέτρων στήριξης του Νοσοκομείου με προσωρινό προσωπικό, καθώς και την εξασφάλιση των κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού».