8 °C Rethymno, GR
19/01/2021

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Διαμαρτυρία για τα κενά εκπαιδευτικών στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου

Επιστολή διαμαρτυρίας, για τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν ακόμα στο 2ο Δημοτικό  Σχολείο Ατσιποπούλου απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου στον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας,Γιάννη Κεφαλογιάννη και στον Βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ Υφυπουργέ και Βουλευτές,

Με την παρούσα επιστολή βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναφερθούμε για μια ακόμη φορά στα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Νόμο Ρεθύμνου καθως και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπουλου.

Συγκεκριμενα στο σχολείο μας δυο τμηματα, η Β’ και Ε’ τάξη βρισκονται από την αρχή της χρονιας στον αέρα αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν στελεχωθεί με εκπαιδευτικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση και την ψυχολογία των παιδιών σε μια ήδη πολύ δύσκολη

χρόνια λόγω της πανδημιας του κορωνοιου.

Η απουσία εκπαιδευτικού,μετά τις ειδικες αδειες που έλαβαν υφιστάμενοι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν ακόμη καμία σταθερότητα απο την έναρξη της νεας σχολικής χρόνιας.

Αποροια αυτού είναι το σχολείο να μην αποτελεί ουσιαστικά ένα χώρο εκπαίδευσης για τους μαθητες των παραπάνω τάξεων αλλά χώρο φύλαξης. Και αυτό διότι χωρίς εκπαιδευτικό δεν τους προσφέρεται δυστυχώς κάτι παραπάνω πέρα από το να βρισκονται στο σχολείο τους τις ώρες που οι γονεις τους εργάζονται.

Εύλογα, συμμεριζόμαστε και μεταφέρουμε τις ανησυχίες των γονέων που έχουν φτάσει στα όρια τους βλεποντας τα παιδιά όχι μόνο να μην αναπληρώνουν τα κενά που δημιουργήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας αλλά να κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να καλύψουν ούτε την φετινή σχολική ύλη. Αυτό όπως είναι εύκολα αντιληπτό δημιουργεί ήδη και αναμένεται να εντείνει τα προβλήματα στη μετέπειτα σχολική τους πορεία και για τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για ένα ρίσκο το οποίο δεν νοείται να υφίσταται και να τίθεται σαν ζήτημα στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα.Οπως είναι φυσικό οι γονεις του σχολείου αναρωτιόμαστε:

-Το σχολείο πρέπει να αποτελεί ένα χώρο εκπαιδεύσης και μάθησης η χώρο απασχόλησης και φύλαξης παιδιών;

-Ειναι λογικό τα σχολεία να μην είναι πλήρως στελεχωμένα σε εκπαιδευτικό προσωπικό όταν χιλιάδες εκπαιδευτικοί περιμένουν για μια θέση εργασίας;

-Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τις εμφανείς ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά που στερούνται εκπαιδευτικών καθώς και τις επιπτωσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία;

-Είναι λογικό η εκπαίδευση δυο τάξεων του σχολείου να επαφίεται στην καλή θέληση κάποιων εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν να κάνουν οσα μπορούν για τα παιδιά προκειμένου να μην χάσουν εντελώς την επαφή τους με την σχολική ύλη; Η μήπως θεωρείται δεδομένη η κάλυψη των χαμένων ωρών στην εθελοντική συνεισφορά των εκπαιδευτικών;

Με μεγάλη θλίψη διαπιστώνουμε τρομακτική αδιαφορία και προχειρότητα σε ότι έχει να κάνει με την ετοιμότητα και την επάρκεια στην εκπαίδευση των παιδιών την ίδια ώρα που το δημόσιο σχολείο θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο και βασική προτεραιότητα.

Θεωρούμε πως εν έτη 2020 ειναι αυτονόητο σε ένα σύγχρονο κρατος να υπάρχουν σχολεία πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα από εκπαιδευτικούς. Είναι αυτονόητο οι τάξεις κάθε σχολική χρόνια να είναι εξ’ αρχης σε πλήρη λειτουργία, οι μαθητές να προχωρούν στην ύλη τους έγκαιρα και με επάρκεια και τα ολοήμερα τμήματα να λειτουργούν άμεσα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή καθημερινότητα των οικογενειών χωρίς το άγχος και την πίεση που επιφέρουν αναπόφευκτα οι υφισταμενες ελλείψεις στη εκπαίδευση.

Αξιζει να αναφερθεί πως το 2ο δημοτικό σχολείο Ατσιποπουλου , ένα νεόδμητο κτήριο παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και σε επίπεδο εξοπλισμού, κάτι που ειναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η εκπαίδευση. Ένα νέο υπερσύγχρονο κτήριο σημερα δεν διαθέτει εξοπλισμό για την πλήρη εξέλιξη της λειτουργίας του με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να στραφουμε στη δωρεά και τον εθελοντισμό ξανά για τα …αυτονόητα!

Επειδή ζητάμε τα αυτονόητα, θεωρούμε δεδομένο πως θα συμβάλλετε ώστε εντος των επόμενων ημερών να υπάρξει άμεση στελέχωση του σχολείου με εκπαιδευτικούς και να καλυφθούν μόνιμα και ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ οι κενες θεσεις κατι που θα επιτρέψει και τη λειτουργια του ολοήμερου τμήματος.

Επιπλέον ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση των αρμοδίων φορέων για τον πλήρη εξοπλισμό του νέου σχολείου με όλα όσα είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή λειτουργία του.Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου βρίσκεται διαρκως στο πλευρό των οικογενειών που μέσα σε μια δύσκολη περίοδο πασχιζουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τις απαράδεκτες ελλείψεις και την αγωνία για την μετέπειτα εκπαιδευτική εξέλιξη των παιδιών τους.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να δρομολογήσουν ως οφείλουν τις διαδικασίες για την άμεση στελέχωση και εξοπλισμό του σχολείου. Δηλαδή να πράξουν τα αυτονόητα αφού το σχολείο θα πρέπει να επιτελέσει το σκοπό του που σε καμία περίπτωση δεν είναι η φύλαξη των παίδων σε ώρες που θα πρέπει να αξιοποιούνται για την εκπαίδευση τους σε ένα σχολικό κτήριο που αποτελεί κόσμημα και θα πρέπει να διαθέτει όλα όσα είναι απαραίτητα.

Μόνο με την απαραίτητη μέριμνα και άμεσες ενεργειες θα καταφέρει το σχολείο μας όπως και πολλά ακόμη και στο Νόμο μας αλλά και σε όλη τη χώρα να επιτελέσουν το σκοπό τους που σίγουρα δεν θα πρέπει να συνοψίζεται σε ένα μπλοκ ζωγραφικής, μερικές κενές ώρες

και πολύ ελεύθερο παιχνίδι!»