10 °C Rethymno, GR
25/02/2020

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 2019

Διασκεδάζουμε με την Επιστήμη – Επικοινωνούμε με τη Μουσική

• Ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος του ΕΚΕΤΑ και ο Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone σε ένα διάλογο επιστήμης/τεχνολογίας και μουσικής

Καινοτομία ή Παράδοση; Να αναστήσουμε τον Leonardo da Vinci; Συνύπαρξη ή πόλεμος με τις μηχανές; Καύσιμα από τον ουρανό; Τι είναι οι Ερευνητές: Μάγοι, Αλχημιστές, Επιστήμονες, Καλλιτέχνες, Επιχειρηματίες; Πόσα τελικά πιάνει η επιστήμη στην πιάτσα;
Στο πλαίσιο της Βραδιάς Ερευνητή 2019, διοργανώνεται στο Ρέθυμνο από το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Laser – Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το pre-event «The Street Value of Science: Πόσα πιάνει η επιστήμη στην πιάτσα;» με τον Θανάση Κωνσταντόπουλο του ΕΚΕΤΑ και τους Νίκο Ντουνούση και Backbone, σε έναν διάλογο επιστήμης/τεχνολογίας και μουσικής.
Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.
Σε ενημερωτικό τους σημείωμα, οι διοργανωτές αναφέρουν σχετικά με την εκδήλωση:
«Οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής έχουν σύνθετο, πολύπλοκο και αλληλο-εξαρτώμενο χαρακτήρα, δίνοντας κίνητρο στους Ερευνητές όχι μόνο να δημιουργήσουν νέες προσεγγίσεις, μεθόδους και προτάσεις λύσεων αλλά και να τις παρουσιάσουν στο δημόσιο χώρο της Αγοράς, ώστε η εφαρμογή τους να έχει επιπτώσεις στην κοινωνία στο άμεσο και ορατό μέλλον.
Το πρωτότυπο δρώμενο The Street Value of Science είναι ένα επιστημονικό και μουσικό ταξίδι, όπου ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος από το ΕΚΕΤΑ παρουσιάζει με απλό τρόπο επίκαιρα ερευνητικά θέματα που προκύπτουν από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική από ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, τους «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone».
Ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης και καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις για την ερευνητική του εργασία μεταξύ των οποίων το Βραβείο Descartes και το European Research Council Advanced Grant, είναι fellow του Society of Automotive Engineers, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Joint Research Center της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμπνευστής του μουσικο-επιστημονικού δρώμενου Blue Science Cafe με θεματολογία από την ερευνητική του ενασχόληση («Ενέργεια από ‘Ηλιο, Νερό και Διοξείδιο του Άνθρακα», «Αναπνέοντας (σ)την Πόλη», «Τα Μπαχαρικά της Πράσινης Ανάπτυξης», «Νανοσωματίδια a la carte»), και τις εφαρμογές της στην πράξη («The Street Value of Science», «Προσεχώς Ανάπτυξη»). Το Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Parlamentarium) φιλοξενεί στις Βρυξέλλες, στη μόνιμη έκθεση ντοκιμαντέρ «Daily Life» στιγμιότυπα από μία μέρα της ζωής του, ως μέρος της ελληνικής συμμετοχής.
Οι «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone» (Nick & the Backbone), είναι το συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1995 από τον Νίκο Ντουνούση (γνωστό στα ακροατήρια του Blues στην Ευρώπη ως δεξιοτέχνη κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος των Blues Wire στων οποίων την εξέλιξη συνέβαλε καταλυτικά κατά την δωδεκάχρονη θητεία του μαζί τους).
Ένα από τα δυναμικότερα Βlues-Rock σχήματα της Ευρώπης με βαθειά ιστορία, δεκάδες συνεργασίες με διεθνείς καλλιτέχνες του Βlues όπως Nick Gravenites (Janis Joplin Big Brother and the Holding Company, Electric Flag), Louisiana Red, Johnny Nicolas, Nellie Travis, Phil Guy κ.α. Στη σημερινή τους σύνθεση οι Nick & the Backbone αποτελούνται από τους Νίκο Ντουνούση (ηλεκτρική κιθάρα/φωνητικά), Δημήτρη Γιαλαμά (μπάσσο), Νίκο Βαργιαμίδη (τύμπανα) και Θανάση Κωνσταντόπουλο (ηλεκτρική κιθάρα) και έχουν ήδη στο ενεργητικό τους πάνω από 30 παραστάσεις του μουσικο-επιστημονικού δρώμενου Blue Science Cafe.