15 °C Rethymno, GR
08/03/2021

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο ρευματοκλοπών στην Κρήτη

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, καθώς τα αρμόδια τεχνικά συνεργεία της ΔΕΗ έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά με έως και πέντε διαφορετικές παραβιάσεις μετρητών και παράνομες συνδέσεις. Το φαινόμενο έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια ελέω οικονομικής κρίσης, καθώς το ποσοστό τόσο των απλών καταναλωτών όσο και των επιχειρηματιών που παρανομούν για να… ξεγελάσουν την ΔΕΗ έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι τεχνικοί της επιχείρησης ηλεκτρισμού πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους εφιστώντας ταυτόχρονα και την προσοχή των καταναλωτών, γιατί η παραβίαση εντός μετρητή εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους ανυποψίαστους πολίτες, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Ταυτόχρονα η ρευματοκλοπή είναι ποινικό αδίκημα με τους παρανομούντες να έρχονται ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τσουχτερά.

Περιστατικά παράνομων επανασυνδέσεων καταγράφονται όχι μόνο σε οικίες ιδιωτών αλλά και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ πρωταγωνιστές της παράνομης αυτής πράξης δεν είναι αποκλειστικά και μόνο αλλοδαποί, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά και Έλληνες οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πωλούν την ρευματοκλοπή συνήθως σε επιχειρηματίες. Παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό το τμήμα τεχνικών της ΔΕΗ έχει επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σαφάρι ελέγχων για τον περιορισμό των περιστατικών ρευματοκλοπής, ενώ και οι επικεφαλής του τμήματος καλούν τους καταναλωτές να καταγγείλουν οποιαδήποτε παράνομη πράξη πέσει στην αντίληψή τους προκειμένου να διασφαλιστεί και η σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία που αφορούν την επικράτεια και δημοσιοποιήθηκαν από τον διαχειριστή ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν έρθει στην επιφάνεια περισσότερα από 3.400 περιστατικά ρευματοκλοπών και ήδη οι παρανομούντες έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι ρευματοκλοπές έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό στην Περιφέρεια Κρήτης. Σε καθημερινή βάση τα συνεργεία είναι σε εξωτερικούς χώρους και πραγματοποιούν ελέγχους και γεγονός είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν σταματήσει ακόμα και πέντε υποθέσεις ρευματοκλοπών σε μία ημέρα. Πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε και να εντοπίζουμε το σύνολο των ρευματοκλοπών εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Περιστατικά ρευματοκλοπών μπορούν να καταγραφούν σε ένα απλό νοικοκυριό μέχρι και σε μία μικρομεσαία επιχείρηση ακόμα και σε μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο και θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι πρωταγωνιστές πλέον στην συγκεκριμένη παρανομία δεν είναι στην πλειονότητά τους αλλοδαποί όπως συνέβαινε στο παρελθόν αλλά Έλληνες. Μάλιστα φθάνουν στο σημείο να πωλούν τη ρευματοκλοπή σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία», τονίζει το μέλος του Δ.Σ. τεχνικών ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος.
 
Η ΔΕΗ ωστόσο έχει στη διάθεσή της πλέον νέα συστήματα παρακολούθησης των μετρητών της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και πολύ γρήγορα εντοπίζει τους παραβάτες.
 
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νέα συστήματα, τα οποία παρακολουθούν τους μετρητές, με αποτέλεσμα τα συνεργεία να επεμβαίνουν άμεσα και όποιος πιαστεί να ρευματοκλέβει γίνεται διακοπή εκείνη τη στιγμή από τα συνεργεία της ΔΕΗ και βέβαια αποτελεί ένα ποινικό αδίκημα. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο μας προβληματίζει και εμείς από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επεμβαίνουμε, παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν με την έλλειψη προσωπικού, με βασικό στόχο να φέρνουμε στην επιφάνεια τα παράνομα αυτά περιστατικά. Το επόμενο χρονικό μάλιστα διάστημα αναμένεται να εφοδιαστούμε με τους λεγόμενους έξυπνους μετρητές, οι οποίοι και θα μας βοηθήσουν να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σίγουρα η κρίση έχει οξύνει το φαινόμενο και σε σχέση με την περίοδο προ οικονομικής αβεβαιότητας οι ρευματοκλοπές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Όποιος μπαίνει σ’ αυτή την παράνομη διαδικασία θα έρθει αντιμέτωπος με υπέρογκα πρόστιμα και να επαναλάβω ότι είναι και ποινικό αδίκημα» επισημαίνει ο κ. Βρέντζος.