25 °C Rethymno, GR
21/09/2020

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στο Ρέθυμνο στις 5 Ιουνίου

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου από τις 09:00 έως 13:00 θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, εθελοντική αιμοδοσία για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε αίμα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η συγκέντρωση μονάδων αίματος θα πραγματοποιηθεί στην Κινητή Μονάδα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία θα βρίσκεται στη μαρίνα Ρεθύμνου.

Το Ρέθυμνο παίρνει τη «σκυτάλη» για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης δράσης, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η δράση της εθελοντικής αιμοδοσίας στο Ρέθυμνο υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, με την Αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνου και σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνου «Δότες Ζωής».

Η αυξημένη ανάγκη για αίμα, η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική σ’ αυτόν τον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό, εντάχθηκε ως προτεραιότητα στη θεματολογία της διαδικτυακής καμπάνιας «Ζήσε Αθλητικά» του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Προτεραιότητα όλων είναι η εντατικοποίηση δράσεων αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς της αθλητικής οικογένειας της χώρας, που αναδεικνύουν τις βασικές αξίες οι οποίες διέπουν τον αθλητισμό ως κοινωνική έκφραση.

Όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν, παρακαλούμε να καλέσουν στο 6972443983 (καθημερινά 8:00 με 14:00 και 18:00 με 22:00) ή να στείλουν email στο seareth.doteszois@gmail.com, για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η ταυτόχρονη παρουσία πολλών εθελοντών.

Παρακαλούνται οι εθελοντές αιμοδότες να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της Δράσης, στον χώρο θα βρίσκεται υποστηρικτικά και η Κινητή Μονάδα Προληπτικής Ιατρικής του Οργανισμού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη Μονάδα μαζί με τις τρεις Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Οργανισμού αποτελούν βασικό εργαλείο στην υλοποίηση της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής για παιδιά σε όλη την Ελλάδα που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η συγκεκριμένη δράση έχει ξεκινήσει από το 2002 και από το 2018 πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη του ΟΠΑΠ.

Οι Ηρακλειώτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση

 Η πρώτη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο. Οι πολίτες του Ηρακλείου με αίσθημα προσφοράς προς το συνάνθρωπο, ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης ευαισθητοποιήθηκαν και ανταποκρίθηκαν ενεργά στο κάλεσμα των παραπάνω φορέων τιμώντας με την παρουσία τους τη Δράση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Το «παρών» στη Δράση έδωσαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενακης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στον τομέα διασύνδεσης της Περιφέρειας με εθελοντικές οργανώσεις, Γεωργία Μηλάκη, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Λένα Μπορμπουδάκη, ο πρόεδρος του ΕΑΚΗ, Λευτέρης Ζερβός και από το Δήμο Ηρακλείου η Ρένα Παπαδάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και η Αριστέα Πλεύρη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Εθελοντισμού, ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου, Χάρης Βαβουρανάκης, καθώς και ο επόπτης υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς συνεχάρη τους εθελοντές αιμοδότες για την πολύτιμη συνεισφορά τους και δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια ανεκτίμητης αξίας πράξη κοινωνικής ευαισθησίας, προσφοράς και ανθρωπισμού. Η ανάγκη των συνανθρώπων μας για αίμα είναι απεριόριστη και η Περιφέρεια Κρήτης τιμάει το θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας και ενισχύει έμπρακτα τις αντίστοιχες δράσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Κρήτης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του «Χαμόγελου του Παιδιού» να παρέχει τη στήριξή της στην πραγματοποίηση της Δράσης Εθελοντικής Αιμοδοσίας που υλοποιείται στα πλαίσια της καμπάνιας του υφυπουργείου Αθλητισμού «Ζήσε Αθλητικά» σήμερα και αύριο στο Ηράκλειο σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ και του Δήμου Ηρακλείου και σε συνεργασία με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου και το ΠαΓΝΗ. Επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης, ανταποκρίθηκε από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στην αναγκαιότητα κάλυψης των αναγκών των συνανθρώπων μας για δωρεά αίματος και στην αντίστοιχη πρόταση του υπουργείου Υγείας ως προς τη διάθεση αιθουσών μεταφοράς του έργου της αιμοληψίας των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών της Αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείου και ίδρυσε, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και τη Διοίκηση του ΠαΓΝΗ, Σταθμό Αιμοδοσίας στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας. Ο Σταθμός Αιμοδοσίας του ΠαΓΝΗ στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί τον πρώτο Σταθμό Αιμοδοσίας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα στο επίπεδο της Περιφέρειας και έχει σημειώσει σημαντικό έργο όσον αφορά στη διασφάλιση επάρκειας στα αποθέματα αίματος στο νησί μας, καθώς στα πλαίσια της λειτουργίας του έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα περίπου 850 μονάδες αίματος».