30 °C Rethymno, GR
13/07/2020

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΧΘΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟY ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Δρομολογείται το έργο ανέγερσης νέου αστυνομικού μεγάρου

Στόχος η δημοπράτηση του να γίνει εντός του 2020

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου αστυνομικού μεγάρου, το οποίο έχει σχεδιαστεί να ανεγερθεί στον χώρο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων.

Χθες, τρεις μηχανικοί του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχουν αναλάβει τις διαδικασίες έκδοσης της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, βρέθηκαν στο Ρέθυμνο και είχαν συνάντηση στην πολεοδομία με τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, τον μηχανικό του δήμου που εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη Μάνο Τσάκωνα, το στέλεχος της πολεοδομίας κ. Ελευθερία Κακογιαννάκη, τον σύμβουλο του δημάρχου σε πολεοδομικά θέματα Στέλιο Ξεζωνάκη, τον διευθυντή υδραυλικών έργων του ΟΑΚ Βαγγέλη Μαμαγκάκη και τον μηχανικό Θοδωρή Βουρβαχάκη. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη, Γιάννης Τρουλινός.

Οι μηχανικοί του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενημερώθηκαν από τα στελέχη του δήμου και του ΟΑΚ για τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας το ταχύτερο δυνατόν.

Παράλληλα, τεχνικός σύμβουλος, που έχει αναλάβει την υποστήριξη του Ο.Α.Κ. Α.Ε. για τη σύνταξη μελετών εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης του νέου κτιρίου της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου, θα παραδώσει το επόμενο τρίμηνο -όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση που υπέγραψε- τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Τα τεύχη αφορούν ουσιαστικά το οικονομικό σκέλος των μελετών, δηλαδή τη σύνταξη του προϋπολογισμού του έργου που θα συμπληρώσει τον φάκελο των τεχνικών μελετών που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει επάρκεια να χρηματοδοτήσει έργο του οποίου ο προσυλλογισμός ξεπερνά τα 5,5 εκ. ευρώ. Το έργο του αστυνομικού μεγάρου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ποσό αυτό, αν και προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί η μελέτη, άρα κατ’ επέκταση ούτε το κόστος του έργου. Ωστόσο υπάρχει δεσμεύσει από τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη πως το υπουργείο Υποδομών μέσω της εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές» θα χρηματοδοτήσει το έργο μέσω του ΠΔΕ του 2020, αρκεί να έχει γίνει γνωστός ο προϋπολογισμός του έως τις 31 Μαρτίου.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε: «Είχαμε μια συνάντηση στην πολεοδομία με τρεις μηχανικούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στελέχη της τοπικής πολεοδομίας, του ΟΑΚ με αντικείμενο τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έκδοση οικοδομικής άδειας και τη δημοπράτηση του έργου. Ο ΟΑΚ έχει αναλάβει και έχει αναθέσει σε μελετητή να γίνει το δεύτερο στάδιο της ωρίμανσης των μελετών, ώστε να έχουμε προϋπολογισμό και τεύχη διακήρυξης. Το πολύ σημαντικό είναι ότι το υπουργείο έχει δεσμεύσει 7.5 εκ. ευρώ για το έργο και πρέπει μέχρι 31 Μαρτίου να έχουμε ολοκληρωμένο προϋπολογισμό για το έργο για να δημοκρατηθεί μέσα στο 2020. Ο δήμος έχει ολοκληρώσει τη δουλειά του και πλέον συμβάλλει στην επίλυση θεμάτων. Κατά τη σύσκεψη ελέγξαμε το θέμα από πλευράς κτηματολογικής, ιδιοκτησιακής και το βλέπουμε και από πλευράς προώθησης της άδειας που θέλουμε να είναι απόλυτα ώριμη και έτοιμη ώστε να μην υπάρχουν άλλα θέματα. Είδαμε τι ενέργειες πρέπει να γίνουν και με την τοπική αρχαιολογία, ώστε να μην έχουμε κανένα ζήτημα. Νομίζω είμαστε στην τελική φάση και εύχομαι να μην βρεθούν απρόοπτα εμπόδια και να προχωρήσουμε. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό έργο το αστυνομικό μέγαρο, αφενός γιατί μια τόσο σοβαρή δημόσια λειτουργία πρέπει να γίνεται σε ένα αξιοπρεπές κτιριακό συγκρότημα και αφετέρου έτσι θα δοθεί η ευκαιρία να απελευθερωθεί η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στη Σοχώρα, από ένα «έκτρωμα», το οποίο προφανώς και θα κατεδαφιστεί, απομένοντας μόνο του θόλου που είναι προστατευμένο μνημείο και υπάρχει εκεί σκεπασμένο από το παράνομο κτίσμα που τώρα στεγάζει την αστυνομία».

Ο αρχιτέκτονας του δήμου Ρεθύμνου Μάνος Τσάκωνας από την πλευρά του ανέφερε: «Έγινε μια πρώτη συνάντηση στην πολεοδομία όπου ζητήσαμε την πορεία της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής άδειας, που έχουν αναλάβει οι μηχανικοί του υπουργείου και ακολούθως έγινε μια δεύτερη συνάντηση στον ΟΑΚ παρουσία και των τεχνικών συμβούλων, όπου συζητήθηκαν διαδικαστικά και τεχνικά θέματα καθώς και οι τελικές λεπτομέρειες για τον φάκελο του έργου».

Εκ μέρους του ΟΑΚ ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών και Συγκοινωνιακών Έργων Βαγγέλης Μαμαγκάκης, τόνισε: «Στη διάρκεια της συνάντησης καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες όσον αφορά τόσο το κομμάτι της αδειοδότησης της οικοδομικής άδειας, όσο και για την οριστική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης-προϋπολογισμοί του έργου. «Πρέπει μέχρι τις 31 Μαρτίου να είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός του έργου για να ενημερώσουμε το υπουργείο για να μπορεί να ενταχθεί το έργο στο ΠΔΕ του υπουργείου Υποδομών του 2020 και να υλοποιηθεί από τις «Κτιριακές Υποδομές». Εμείς σαν ΟΑΚ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να δώσουμε έμφαση στον προϋπολογισμό, να συντάξουμε τα τεχνικά δελτία για να μπορέσει το έργο να ενταχθεί» και πρόσθεσε ότι: «Εμάς η άποψη μας είναι ότι στη μελέτη πρέπει να περιλαμβάνεται και ο εξοπλισμός του κτιρίου, δηλαδή την υλικοτεχνική υποδομή, γραφεία, καρέκλες και ότι άλλο απαιτείται ώστε το έργο να είναι πλήρες».

Η μελέτη

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Απριλίου «άνοιξε» ο δρόμος για την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου στις εγκαταστάσεις της σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, καθώς τότε δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, που αφορά στο θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι η βασική φιλοσοφία της μελέτης είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι υπάρχοντες χώροι της σχολής δοκίμων αστυφυλάκων, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά τόσο το νέο αστυνομικό μέγαρο, όσο και το τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων. Η μελέτη, που έγινε με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα που δόθηκε στον αρχιτέκτονα του δήμου, Μάνο Τσάκωνα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφορά σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, με βάση τα δεδομένα που απαιτεί η σημερινή εποχή και σύμφωνα με αυτά που σχετίζονται με ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον. Πρόκειται λοιπόν, για κτίριο τεσσάρων επιπέδων: ισόγειο και τρεις όροφοι συν το υπόγειο (έχει αφαιρεθεί το ένα εκ των δυο υπογείων).

Σύμφωνα με τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια η μελέτη του έργου προβλέπει τα παρακάτω:

Εμβαδόν νέου οικοπέδου: 2.891,77 τ.μ.

(Ο σημερινός ναός Αγίας Ειρήνης στη συμβολή των οδών Ασκούτση και Δαφέρμου και είσοδο από τον αύλειο χώρο της σχολής Χωροφυλακής, θα αποτελεί νέο ανεξάρτητο οικόπεδο με είσοδο από την οδό Δαφέρμου).

Όροφοι: 4.

Σύνολο δόμησης: 2.317,89 τ.μ. (συμπεριλαμβάνονται τα τ.μ. και των 2 κλιμακοστασίων).

Χώροι γραφείων: 90 (σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί 70).

Αμφιθέατρο 70 θέσεων.

Κυλικείο με αίθουσα 50 καθισμάτων.

Αίθουσα συσκέψεων 25 ατόμων

Υπόγειοι χώροι: 1.590,85 τ.μ.(περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποδυτήρια και τους αποθηκευτικούς χώρους όλων των υπηρεσιών).

Χώροι στάθμευσης εντός του οικοπέδου: 44 Ι.Χ., 2 λεωφορεία, 22 μηχανές. (Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα είχαν ζητηθεί θέσεις για 40 Ι.Χ., 2 λεωφορεία και 15 μηχανές).

Κύρια είσοδος (είσοδος κοινού) από οδό Ζυμβρακάκη (στο σημερινό επίπεδο του δρόμου).

Δεύτερη είσοδος (υπηρεσιακή) από οδό Δαφέρμου (νότια του οικοπέδου).

Στεγαζόμενες υπηρεσίες:

1) Διεύθυνση Αστυνομίας,

2) Αστυνομικό τμήμα,

3) Υποδιεύθυνση ασφαλείας,

4) Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών,

5) Τμήμα Τροχαίας,

6) Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας,

7) Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων.