28 °C Rethymno, GR
03/07/2020

ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Δρομολογείται το έργο κατασκευής του περιφερειακού δρόμου Αγίας Γαλήνης

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου της Αγίας Γαλήνης, με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο της περιοχής, αφού η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου θα αποσυμφορήσει τον οικισμό δίδοντας στους κατοίκους και στους εκατοντάδες επισκέπτες μια νέα σύγχρονη οδική διέξοδο, ώστε με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία και προβλήματα να επισκέπτονται την περιοχή, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και στην τουριστική ανάπτυξη του νότιου δήμου Αγίου Βασιλείου του νομού.

Πρόκειται για ένα δρόμο 1,5 χιλιομέτρων που θα κατασκευαστεί βορειοδυτικά του οικισμού εξυπηρετώντας την πρόσβαση και από το Ρέθυμνο και από το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου το πλάτος του δρόμου θα είναι στα 9 μέτρα, θα υπάρχουν πεζοδρόμια και φωτισμός.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ενός κόμβου, μια γέφυρα και μια υπενδεδυμένη τάφρο, τοιχία αντιστήριξης και φυσικά ασφαλτόστρωση.

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αγία Γαλήνη παρουσία του υφυπουργού Υποδομών και βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη, του δήμαρχου Γιάννη Ταταράκη, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Μανόλη Φουντιδάκη, των δημοτικών συμβούλων Πρίαμου Τρουλινού και Επαμεινώνδα Μπαγιαρτάκη, καθώς και μελών του τοπικού συμβούλιου και φορέων της περιοχής όπου έγινε η ενημέρωση για τη μελέτη του έργου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Ταταράκης την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι τοπογραφήσεις σε ένα τμήμα του δρόμου για να προχωρήσει η διαδικασία της εξαγοράς γης, η οποία όπως είπε θα ολοκληρωθεί σε ένα τρίμηνο για να μπορέσει στην συνέχεια το έργο να δημοπρατηθεί. «Σε ότι αφορά το έργο του περιφερειακού δρόμου της Αγίας Γαλήνης, είμαστε στο στάδιο εξαγοράς της γης. Ήδη, από την επόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, θα πάμε ρέμα-ρέμα να κάνουμε τις απευθείας τοπογραφήσεις. Από τη στιγμή που τα βρίσκουμε με τους ιδιοκτήτες, με τους οποίους έχουμε ήδη συζητήσει και εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, θα προχωρήσουμε σε απευθείας εξαγορά. Οι τοπογραφήσεις αφορούν ένα μόνο κομμάτι του δρόμου καθώς το υπόλοιπο είναι έτοιμο. Πιστεύω στο επόμενο τρίμηνο θα γίνει εξαγοράς της γης και θα πάμε για τη δημοπράτηση του έργου. Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη χρηματοδότηση του έργου αυτού που είναι καθοριστικής σημασίας για την περιοχή. Ο περιφερειακός δρόμος που θα γίνει στην περιοχή λύνει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αγίας Γαλήνης, της δίνει μια νέα διέξοδο για να μπορέσει να αναπτυχτεί, διότι η δόμηση της έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή να έχει κορεστεί. Με τον περιφερειακό δρόμο που έχει μήκος 1,8 ανοίγονται νέοι ορίζοντες και ως προς την οικοδόμηση και ως προς την ανάπτυξη. Φυσικά το έργο διευκολύνει το κυκλοφοριακό με έναν ασφαλή δρόμο που θα δοθεί σε κυκλοφορία. Με τον περιφερειακό δρόμο καθώς και με τον πεζόδρομο-ποδηλατοδρόμο 1100 μέτρα τον οποίο κάνουμε από την Αγία Γαλήνη προς τον Κόκκινο Πύργο με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader συνολικού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ αλλά και τις ασφαλτοστρώσεις 250.000 ευρώ που γίνονται θεωρούμε ότι η περιοχή θα αναβαθμιστεί και θα μπει σε νέα αναπτυξιακή τροχιά».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε πως πρόκειται για νέο έργο που βρίσκονταν «σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια» και «αναμένεται να προσδώσει προτιθέμενη αξία για τον τόπο, συμβάλλοντας παράλληλα, στην κάλυψη των αναπτυξιακών του αναγκών».

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην έγκριση χρηματοδότησης 100.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση του λιμενικού σταθμού Αγίας Γαλήνης. Έργο, το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στο ΠΔΕ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έπειτα από οργανωμένες ενέργειες σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης.

Σε γραπτή δήλωση του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βρέθηκα στη Αγία Γαλήνη αποδεχόμενος την πρόσκληση του δημάρχου Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννη Ταταράκη και του προέδρου της κοινότητας Αγίας Γαλήνης, κ. Μανώλη Φουντιδάκη, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά. Σήμερα, ένα έργο σε εκκρεμότητα για πολλά χρόνια, η περιφερειακή οδός Αγίας Γαλήνης, προχωράει. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 1.800.000 ευρώ. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να προσδώσει προτιθέμενη αξία για τον τόπο, συμβάλλοντας παράλληλα, στην κάλυψη των αναπτυξιακών του αναγκών. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενέκρινε πρόσφατα, χρηματοδότηση 100.000 ευρώ με σκοπό την επισκευή και συντήρηση του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αποδεικνύει στην πράξη τη δέσμευση της να σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για το καλό του τόπου μας. Στόχος μας η χρηματοδότηση έργων που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη τόσο σε επίπεδο Ρεθύμνου, όσο και σε επίπεδο Κρήτης».

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης πρόσθεσε ότι στην Αγία Γαλήνη είναι σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής τους γηπέδου μπάσκετ στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί το επόμενο τρίμηνο προϋπολογισμού 38.000 ευρώ (με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος).

Παράλληλα από το ίδιο πρόγραμμα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 250.000 ευρώ που αφορά την εκπόνηση μελέτης για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη του λιμένα Αγίας Γαλήνης, προϋπολογισμού 294.429,79€.

Με τα χρήματα αυτά θα μελετηθεί κατά πλάτος επέκταση τμήματος του προσήνεμου μόλου, δημιουργία χερσαίας έκτασης, επέκταση ακρομωλίου, κτιριακές εγκαταστάσεις προς εξυπηρέτηση αλιευτικών δραστηριοτήτων, χώροι στάθμευσης.