11 °C Rethymno, GR
16/01/2021

ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΥ

Δρομολογούνται οι δράσεις του δήμου για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου

Δρομολογούνται οι δράσεις του Δήμου Ρεθύμνου για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67€. Από αυτά ο Δήμος Ρεθύμνης θα υλοποιήσει υποδομές με το ποσό των 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός Σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με το ποσό των 152.000€.

Ήδη σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί το πρώτο και μεγαλύτερο έργο του προγράμματος που αφορά στην βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ ευρώ. Ο φάκελος του έργου έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται στην τελική ευθεία, ώστε ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τον Άγγελο Μαλά, να προκηρυχτεί τον επόμενο μήνα.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον ίδιο εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για να κατατεθούν στην Διαχειριστική Αρχή και οι φάκελοι που αφορούν στις παρεμβάσεις στις οδούς Τομπάζη, Τσουδερών και στη διαμόρφωση της πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων προκειμένου να πάρουν σειρά δημοπράτησης.

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις που προβλεπόταν για το Open Mall του Ρεθύμνου είναι οι παρακάτω:

– Βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος με στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δίκτυο κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

– Αλλαγή οδοστρώματος οδών Τσουδερών και Τομπάζη για την ανάδειξη της ομοιομορφίας της περιοχής και την ώθηση για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

– Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων για την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου του ΑΚΕ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

– Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στην μαρίνα.

– Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής των κτιρίων και της υφής των υλικών. Τα μνημεία και οι εκκλησίες που περιλαμβάνονται είναι το Κωδωνοστάσιο Μητρόπολης, το Τζαμί Βαλιδέ Σουλτάνας και Τζαμί Νερατζέ.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας

– Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων -σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

– Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

– Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού -κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, φωτιστικά.

– Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού -«έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης και ΑΚΕ.

– Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών -στόχος είναι η δημιουργική εκμετάλλευση της πλατείας μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και στο σχηματισμό ενός Πάρκου Τσέπης που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της κοινωνικής συναναστροφής και του αισθήματος ασφάλειας και οικειότητας – μέρος ξεκούρασης και στάσης, χώροι υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας, εξοπλισμός υπαίθριας προβολής ταινιών.

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και η έκδοση των αδειών.

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος

Με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Τόσο ο Δήμος όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης αλλά και στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων του ιστορικού κέντρου.