14 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Δρομολογούνται σημαντικά έργα υποδομών και ανάπτυξης στο Ρέθυμνο

Σημαντικά έργα υποδομών και ανάπτυξης, που αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του Ρεθύμνου, που έχει να κάνει με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και γενικότερα με την αναβάθμιση της περιοχής του Γάλλου και την βελτίωση της καθημερινότητα των πολιτών, δρομολογούνται σε συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νησιού.

Ήδη ολοκληρώθηκε και έχει κατατεθεί στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης το έργο που αφορά στην αναβάθμιση της οδού που οδηγεί στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου μέσα από το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» (ΟΧΕ) με προϋπολογισμό 959.000 ευρώ.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό του Δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό την αισθητική αλλά κυρίως τη λειτουργική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της πόλης, προκειμένου με ασφάλεια πεζοί και οδηγοί να διέρχονται τον δρόμο και να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά φοιτητές και καθηγητές, που καθημερινά διασχίζουν τον δρόμο αυτό για να φτάσουν στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Η παρέμβαση χαρακτηρίζεται πρωταρχικής σημασίας και για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού.

Ο σχεδιασμός αφορά την ανακατασκευή του δρόμου και τη δημιουργία πεζόδρομου από το ύψος του στρατοπέδου μέχρι και τον οικισμό του Γάλλου.

Το συνολικό μήκος της ανάπλασης είναι περίπου 2 χλμ. Η μελέτη έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, την ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου, καθώς και την πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου από ΑμεΑ, την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις.

Όπως είπε ο αντιπρύτανης υποδομών, Κώστας Σπανουδάκης, τα δυο αυτά έργα με την υλοποίησή τους θα αλλάξουν όψη στην ευρύτερη περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου δημιουργώντας ασφαλείς προϋποθέσεις μετακίνησης για την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και αισθητική αναβάθμιση του χώρου.

«Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η εξέλιξη του έργου αυτού γιατί έχει κατατεθεί στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να αξιολογηθεί και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα ξεκινήσει σύντομα η δημοπράτηση του έργου από τον δήμο Ρεθύμνου που θα αναβαθμίσει την περιοχή» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», αντιπρύτανης Κώστας Σπανουδάκης.

Στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του πεζόδρομου που θα κατασκευαστεί από τον Δήμο Ρεθύμνου μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων προχωρά παράλληλα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο έχει ολοκληρώσει μια επιπλέον μελέτη μεταξύ του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, που στόχο έχει να συμπληρώσει την ανάπλαση που θα κάνει ο Δήμος στο χώρο των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, ο αντιπρύτανης Υποδομών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Σπανουδάκης, πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που θα αλλάξει ριζικά τη εικόνα της Πανεπιστημιούπολης στου Γάλλου.

Για το συγκεκριμένο έργο το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα τοπίου, Ελένη Τσιριντάνη, η οποία μαζί με τον αρχιτέκτονα του Δήμου, Μάνο Τσάκωνα, εκπόνησαν την μελέτη, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Ρεθύμνου με την Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Το έργο αυτό του Πανεπιστημίου σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη έχει προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί αφορά την περιοχή κατά μήκος της πορείας των πεζών προς την Πανεπιστημιούπολη.

Η επέμβαση αξιοποιεί τρεις επιλεγμένες περιοχές κατά μήκος του ορίου μεταξύ δημόσιου χώρου και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, ώστε να διαμορφώσει μια ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και λειτουργική κίνηση των πεζών από και προς το Πανεπιστήμιο. H νέα διαδρομή δεν περιορίζεται σε μια μονοσήμαντη μετάβαση αλλά γίνεται μια πορεία με εναλλαγές και διαφορετικές χωρικές ποιότητες σε όλο το μήκος της.

Οι περιοχές έχουν επιλεγεί ανάλογα με τη θέση τους κατά μήκος της πορείας, τις ενδιαφέρουσες θέες προς την πόλη και το Πανεπιστήμιο και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Σύμφωνα με την μελέτη, διαμορφώνεται μια άνετη, ενδιαφέρουσα πρόσβαση μεταξύ πόλης και Πανεπιστημίου που ισορροπεί αρμονικά ανάμεσα στην ανθρώπινη επέμβαση και το φυσικό στοιχείο. Αξιοποιούνται και αναδεικνύονται τα αξιόλογα φυσικά στοιχεία, όπως η υφιστάμενη βλάστηση, το βραχώδες ανάγλυφο και η παρουσία του νερού, ώστε να γίνουν φιλόξενα για την ανθρώπινη παρουσία.

Δημιουργούνται χώροι στάσης με καθιστικά και σκιά (δένδρα-σκίαστρα) για ευχάριστη υπαίθρια παραμονή, σχεδιάζεται κατάλληλος φωτισμός για την ασφαλή διέλευση/παραμονή όλες τις ώρες και εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση για όλους.

Οι χώροι με κατάλληλες διαστάσεις-χαρακτηριστικά σχεδιάζονται για να υποδεχθούν εφήμερες δράσεις (υπαίθριες εκθέσεις, μικρής κλίμακας εκδηλώσεις κ.ο.κ.).

Ο σχεδιασμός παραμένει ανοιχτός και ευέλικτος, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει/εντάξει νέες επιφάνειες στο σύνολό του.

Πραγματοποιείται ενίσχυση/εμπλουτισμός των φυτεύσεων από την ενδημική χλωρίδα με στόχο μια ενδιαφέρουσα εικόνα σε όλη τη διάρκεια του έτους με ευρεία γκάμα υφών και χρωμάτων.

Αναφερόμενος στο έργο αυτό ο κ. Σπανουδάκης, είπε: «Σε ένα μήνα πιστεύομε ότι θα έχουμε στα χέρια μας τις οριστικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης και στη συνέχεια θα κάνουμε τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε μέσα στο έτος, δηλαδή το 2021 να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Πανεπιστημίου  Κρήτης» τόνισε ο αντιπρύτανης.

Προχωρούν οι εργασίες επέκτασης της πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στου Γάλλου

Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στου Γάλλουμ που αποτελεί ένα σημαντικό έργο υποδομής για την πανεπιστημιούπολη.

Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ. Ανάδοχος είναι η εταιρία «Ρόμβος Τεχνική Α.Ε.». Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι τα δυο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα η σύμβαση προβλέπει.

Σημειώνεται ότι η ανάγκη επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στου Γάλλου ήταν επιτακτική, ώστε να στεγαστεί σε άνετους και σύγχρονους χώρους ο πλούτος των βιβλίων, των συγγραμμάτων, των συλλογών και των αρχείων που φιλοξενεί.

Επίσης, με την υλοποίηση του έργου θα εξυπηρετηθούν με σύγχρονα μέσα οι χρήστες της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, δεδομένου ότι απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές σε όλον τον κόσμο.

Ο «πλούτος» τεράστιας σημασίας και αξίας που διαθέτει σήμερα η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ξεπερνά το μισό εκατομμύριο τόμους βιβλίων και περιοδικών. Ακόμα, διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους -αναλογικά με το μέγεθος του πανεπιστημιακού ιδρύματος- και τους καλύτερα οργανωμένους ηλεκτρονικούς καταλόγους στην Ελλάδα, ενώ έχει ψηφιοποιήσει και διαθέτει επίσης ελεύθερα στο διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος των κλειστών συλλόγων της, που στην παρούσα χρονική στιγμή είναι πάνω από 2 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ψηφιοποιημένες σελίδες.

«Το έργο της επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης προχωρά πάρα πολύ καλά. Έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές και έχουμε περάσει στο στάδιο να πέσουν τα θεμέλια και το έργο εξελίσσεται όπως έχει προγραμματιστεί» σημείωσε ο κ. Σπανουδάκης.

Σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου στου Γάλλου

Εν τω μεταξύ, άνοιξε ο δρόμος για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα του τμήματος Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, καθώς χθες με ομόφωνη απόφασή της η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Κρήτης έκανε δεκτό το αίτημα του ΕΛΜΕΠΑ, μετά από σχετική συμφωνία με τον Δήμο Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζεται ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης πριν από δυο χρόνια είχε παραχωρήσει στον Δήμο Ρεθύμνου έκταση, συνολικού εμβαδού 70 στρεμμάτων στη πανεπιστημιούπολη Γάλλου, για την ανέγερση σχολείων -πειραματικών και μουσικών- και τον Μάρτιο του 2019 είχε υπογραφεί το σχετικό συμφωνητικό.

Συγκεκριμένα το πανεπιστήμιο Κρήτης παραχώρησε στον Δήμο Ρεθύμνης έκταση 63,5 στρεμμάτων και από την περιουσία του στου Γάλλου. Αντίστοιχα ο Δήμος Ρεθύμνης παραχωρεί στο πανεπιστήμιο Κρήτης τη χρήση του φοιτητικού πολιτιστικού κέντρου «Ξενία» για 50 έτη από την υπογραφή των χρησιδανείων.

Ο σχεδιασμός είναι δίπλα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Κρήτης να ανεγερθούν τα πειραματικά και μουσικά σχολεία, καθώς και τα κτίρια του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου. Δήμος και ΕΛΜΕΠΑ θα συνεργαστούν έτσι ώστε να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) με στόχο στην περιοχή να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο με πανεπιστημιακά και σχολικά συγκροτήματα.

Τέλος, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη το κλειστό γυμναστήριο ενόργανης, που δρομολογείται στην έκταση του Π.Κ. με φροντίδα του πανεπιστημίου έχει εξασφαλίσει άδεια δόμησης και γίνονται οι ενέργειες για να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις με τους χρηματοδότες τους -Περιφέρεια Κρήτης- Δήμος Ρεθύμνου – Σύλλογος Αρκάδι για να ξεκινήσει η κατασκευή του.