27 °C Rethymno, GR
26/07/2021

ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δρομολογούν τις δράσεις για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» στην παλιά πόλη

• Εν αναμονή της έγκρισης για τη δημοπράτηση του έργου βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Μελισσινού

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια από την ανακοίνωση της ένταξης του Δήμου Ρεθύμνου και του Εμπορικού Συλλόγου στη δράση «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα υλοποιηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, οι προετοιμασίες για την υλοποίηση των παρεμβάσεων είναι στην τελική ευθεία.

Αν και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος είναι εμφανείς σε όλη τη χώρα, οι διαβεβαιώσεις για την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των δράσεων είναι συνεχείς, ενώ σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παρουσία και του υφυπουργού Ανάπτυξης συζητήθηκαν οι τρόποι επιτάχυνσης των διαδικασιών, ώστε τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου να δρομολογηθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν εξασφαλίσει ένταξη στο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Ρεθύμνου, ήδη εδώ και μήνες έχει καταθέσει φάκελο με τα τεύχη δημοπράτησης της οδού Μελισσινού, που είναι και το μεγαλύτερο έργο που περιλαμβάνει στο πρόγραμμα αναμένοντας το πράσινο φως από την Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου για να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Παράλληλα, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου ετοιμάζει δυο ακόμα μελέτες που αφορούν στις παρεμβάσεις της πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων, καθώς και των οδών Τομπάζη και Τσουδερών.

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου, ήδη την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Ρεθύμνου παρουσία του δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη, των αντιδημάρχων επιχειρηματικότητας και τεχνικών έργων, Πέπης Μπιρλιράκη και Άγγελου Μαλά και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργου Πολιουδάκη και του μέλους του συλλόγου του Θωμά Παπαδογιάννη, παρουσία της προϊσταμένης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Αναστασίας Τζιγκουνάκη και του αρχαιολόγου Κώστα Γιαπιτζόγλου, όπου συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στα εμπορικά καταστήματα του ιστορικού κέντρου προκειμένου οι όψεις τους να είναι ομοιόμορφες.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Πολιουδάκη από πλευράς Εμπορικού Συλλόγου κατατέθηκαν σχετικές προτάσεις για τα στέγαστρα, τις τέντες, το φωτισμό των καταστημάτων ώστε η Αρχαιολογία να υποδείξει τις προδιαγραφές και να καταλήξει σε ενιαία πρόταση.

Στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι ο φάκελος με τις παρεμβάσεις που κατατέθηκε χθες, πλήρης και τεκμηριωμένος, με φωτογραφικό υλικό και τα καταστήματα που αρχικά είχαν δηλώσει συμμέτοχη στο πρόγραμμα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, θα εξεταστεί από την υπηρεσία στην επόμενη συνεδρίαση της την ερχόμενη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, όπως μας ανέφερε ο κ. Πολιουδάκης, ξεκινά εκ νέου η καταγραφή των εμπορικών καταστημάτων του ιστορικού κέντρου που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της πρότασης, καθώς την τελευταία διετία υπήρξαν ριζικές αλλαγές στην τοπική αγορά με αρκετά καταστήματα να έχουν κλείσει και αλλά να έχουν αλλάξει χέρια.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Πολιουδάκης, ανέφερε: «Κάναμε μια συνάντηση με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου προκειμένου να συζητήσουμε τις προδιαγραφές των παρεμβάσεων που αφορούν τα εμπορικά καταστήματα που απαιτείται να έχουν την σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογίας. Μετά από παρότρυνση του δημάρχου και προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία γρηγορότερα, αντί να πηγαίνει ένας – ένας επιχειρηματίας στην αρχαιολογία, πήγαμε ενιαία ως Εμπορικός Σύλλογος και ήδη καταθέσαμε ένα πλήρη φάκελο, χωρίσαμε τα καταστήματα σε κατηγορίες και προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τύπους σε ό,τι αφορά τις τέντες, τα φωτιστικά, τις ταμπέλες κ.ά, καθώς και αναλυτική περιγραφή όλων των καταστημάτων που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα με τις φωτογραφίες τους και τις προδιαγραφές τους. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αναστασία Τζιγκουνάκη και ο αρχαιολόγος Κώστας Γιαπιτζόγλου, που ήταν πάρων στη σύσκεψη, μας είπαν ότι θα συζητήσουν το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου, καθώς και εμείς παράλληλα θα ξεκινήσουμε την επικαιροποίηση της καταγραφής των καταστημάτων που θα συμμετέχουν για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία αυτή και να μπορέσουμε μέσα στο 2021 να προχωρήσουμε σταδιακά στις παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει».

Από την πλευρά του αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, ανέφερε: «Συνεργαζόμαστε με τον εμπορικό σύλλογο και την αρχαιολογία, ώστε να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς με τις εγκρίσεις και μέσα στο 2021 να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των παρεμβάσεων του «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου». Παράλληλα περιμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησης για τη βιοκλιματική ανάπλαση της Μελισσινού, που είναι ένα μεγάλο έργο και ετοιμάζουμε να υποβάλλουμε για έγκριση την μελέτη που αφορά την ανάπλαση της πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων και στη συνέχεια θα υποβάλλουμε το έργο στην Τομπάζη και στην Τσουδερών».

Υπενθυμίζεται ότι από τη συγκεκριμένη δράση με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67€, ο Δήμος Ρεθύμνης χρηματοδοτείται με ποσό 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός Σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με ποσό 152.000€.

Με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του Δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό Σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη.

Κάποιες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα Υποέργα του Εμπορικού Συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.

Υποέργο 2: έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών.

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.

 

Οι παρεμβάσεις του Δήμου Ρεθύμνου

Βιοκλιματική ανάπλαση των οδών Μελισσινού και Σαλαμίνος με στόχο τη δημιουργία ασφαλούς και προσπελάσιμου σε όλους δίκτυο κίνησης πεζών, την αισθητική αναβάθμιση και σύνδεση των οδών με την περιοχή παρέμβασης, ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της, δημιουργία νέων λειτουργικών θέσεων φορτοεκφόρτωσης μαζί με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, τη βιοκλιματική ανάπλαση με φυτεύσεις, χρήση ψυχρών υλικών και εξοικονόμηση ενέργειας.

– Αλλαγή οδοστρώματος οδών Τσουδερών και Τομπάζη για την ανάδειξη της ομοιομορφίας της περιοχής και την ώθηση για την λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων για την ανάδειξη του μνημείου της Μεγάλης Πόρτας και του αγάλματος του Κωστή Γιαμπουδάκη, τη χωροθέτηση πληροφοριακού περιπτέρου του ΑΚΕ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την τοποθέτηση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού, την ενίσχυση του φωτισμού και της φύτευσης, την επέκταση της όδευσης τυφλών.

– Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, την πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στην Μαρίνα.

Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής των κτιρίων και της υφής των υλικών.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας

  • Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων – σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.
  • Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού – κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, φωτιστικά.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού – «έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης και ΑΚΕ.
  • Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών -στόχος είναι η δημιουργική εκμετάλλευση της πλατείας μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και στο σχηματισμό ενός Πάρκου Τσέπης που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της κοινωνικής συναναστροφής και του αισθήματος ασφάλειας και οικειότητας- μέρος ξεκούρασης και στάσης, χώροι υπαίθριας αθλητικής δραστηριότητας, εξοπλισμός υπαίθριας προβολής ταινιών.

Τέλος, θα χρηματοδοτηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και η έκδοση των αδειών.