36 °C Rethymno, GR
04/08/2021

Δρόμος διασύνδεσης με την ενδοχώρα στο Μικρό Μεγάλο Μετόχι

Μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων και με την βοήθεια φορέων και ιδιωτών έγινε πραγματικότητα η σύνδεση της περιοχής, Μικρό Μεγάλο Μετόχι (Ιρφάν-Ριζβάν για τους παλαιότερους) με την ενδοχώρα.

Ο πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Μικρού Μεγάλου Μετοχίου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των κατοίκων της περιοχής που έγινε πράξη δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο Ιάκωβος Διακουμάκης, πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών μικρού και μεγάλου Μετοχίου, τονίζει: «Ένας δρόμος που υπήρχε αλλά οι κακοθελητές τον είχαν κλείσει – καταπατήσει και ουδέποτε υπήρξε στην πράξη.

Αυτές τις μέρες διαστρώθηκαν με υλικό τα τελευταία «δύσκολα» τμήματά του και μπορούν να τον περάσουν όλα τα οχήματα πλέον, με πορεία νότια προς Αρμένους και την ευρύτερη ενδοχώρα.

Αυτός ο δρόμος ξεκίνησε σαν δρόμος διαφυγής σε μια δύσκολη περίπτωση πυρκαγιάς, καταπτώσεων ή ξερίζωμα δέντρων, μιας και η περιοχή μας διέθετε έναν αδιέξοδο δρόμο παγίδευσης και εγκλωβισμού.

Η διάνοιξη και η χρήση αυτού του δρόμου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής μας. Μιας περιοχής πού από τα βυζαντινά χρόνια ήταν κατοικήσιμη και εύφορη, η πλησιέστερη στην πόλη μας. Γύρω στα 1880 υπάρχουν καταγραφές για πολλά «μετοχάκια» κατοικήσιμα καθ’ όλον τον χρόνο, καθ’ όσον είχε επιλεχθεί από πολλούς προύχοντες της εποχής. Γι’ αυτόν τον λόγο με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 ελευθερώθηκε ιδιοκτησιακά και αποδόθηκε στους ερχόμενους Έλληνες της μικρασιατικής καταστροφής ως ανταλλάξιμα κλήρο τεμάχια.

Με το πέρασμα των χρόνων με την συνεχή κατοίκησή της είχε όλες τις προδιαγραφές να πολεοδομηθεί και να οικοδομηθεί σωστά και νόμιμα πράγμα που δεν έγινε ποτέ για διάφορους λόγους και συμφέροντα παρέμεινε εκτός κάποιου πολεοδομικού οικιστικού σχεδίου.

Με την διάνοιξη αυτού του δρόμου αλλά και την απαλλαγή της περιοχής μας από δασικά μπλεξίματα, που σκοπίμως είχαν προστεθεί, ήρθε η ώρα να δουν οι φορείς να εκτιμήσουν και να την εντάξουν σε επερχόμενη επέκταση του σχεδίου πόλεως ή σε μεμονωμένη πολεοδόμηση για να αποκτήσει η πόλη μας ένα όμορφο οικιστικό «μπαλκόνι».

Πιστεύουμε να το δούμε άμεσα από τους τωρινούς «διοικούντες».

Εκ μέρους του συλλόγου μας, Σύλλογος ιδιοκτητών ακινήτων μικρού μεγάλου μετοχίου, αλλά και προσωπικά οφείλω να αναφέρω ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στους παρακάτω:

Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή,

Δήμαρχο Ρέθυμνου κ. Γεώργιο Μαρινάκη,

Πρώην αντιδήμαρχο και νυν πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου κ. Νικόλαο Αγριμάκη,

Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Λελεδάκη,

Αντιδήμαρχο κον Γεώργιο Σκορδίλη,

Τεχνικές υπηρεσίες Αντιπεριφέρειας και Δήμου Ρεθύμνης και τις προϊσταμένες των,

Νομαρχιακό σύμβουλο κ. Νικόλαο Μανουσάκη.

Τους ιδιοκτήτες Γεώργιο Χ. Σχοινιά και Μαρίνο Τριπολιτάκη για την παραχώρηση μέρους εδαφικής ιδιοκτησίας τους.

Όλους όσους συνέβαλλαν και υποστήριξαν με την στάση τους την ολοκλήρωση αυτού του έργου αλλά και αυτούς που για διαφόρους λόγους εναντιώθηκαν, υποδαύλισαν, κωλυσιέργησαν και δεν έδωσαν σπιθαμή από την ιδιοκτησία τους αν και αυτή πήρε πολλαπλάσια αξία».