11 °C Rethymno, GR
10/04/2020

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Δυναμική πορεία διαμαρτυρίας των συνταξιούχων του Ρεθύμνου

*Διεκδικούν μεταξύ άλλων επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 και καταβολή του δώρου Χριστουγέννων

Της Στέλλας Μαθιουδάκη

Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι ένωσαν την φωνή αλλά και τις δυνάμεις τους το περασμένο Σάββατο και πραγματοποιώντας συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έστειλαν την δική τους απάντηση στην κυβέρνηση απορρίπτοντας, όπως είπαν, το νέο νόμο για το ασφαλιστικό.
Οι συνταξιούχοι του Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης που έγινε στο Εργατικό Κέντρο, αλλά και της πορείας που ακολούθησε, επεσήμαναν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι ο αγώνας τους δεν θα σταματήσει εδώ, καθώς διεκδικούν την άμεση επιστροφή των παράνομων, όπως είπαν, περικοπών στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στα δώρα.
Μεταξύ άλλων αξιώνουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την άμεση επαναφορά των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, την καταβολή Δώρου Χριστουγέννων για όλες τις συντάξεις, καθώς και την θεσμοθέτηση της κατώτερης κύριας σύνταξης στα 650 ευρώ.
«Το σύστημα των τριών πυλώνων που προωθεί και προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υπόθεση και ευθύνη μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και την υφαρπαγή των αποθεματικών μέσω του τζογαρίσματος στα χρηματιστήρια», ανέφεραν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των συνταξιουχικών ενώσεων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Σφακιανάκης, έκανε λόγο για την σχεδιαζόμενη, όπως είπε, απορύθμιση και ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα περήφανα γηρατειά θα βρίσκονται για όσο χρειαστεί στον δρόμο του αγώνα παλεύοντας και απαιτώντας την άμεση επιστροφή των παράνομων, όπως είπε, περικοπών και των δώρων των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αναδρομικά από το 2013 μέχρι και σήμερα χωρίς αιτήσεις, προαπαιτούμενα και δικαστήρια.
Κατά την διάρκεια του συγκέντρωσης των διαδηλωτών στο Εργατικό Κέντρο, έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τους συνταξιούχους και στις ελλείψεις που παρουσιάζει σήμερα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο Ρέθυμνο. «Αυτή την ώρα -όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Σφακιανάκης– το Νοσοκομείο κινδυνεύει να κλείσει επειδή δεν έχει γιατρούς και όλο το απαραίτητο προσωπικό. Το κλείσιμο κλινικών στο Νοσοκομείο μας είναι εντελώς απαράδεκτο να συμβαίνει στις μέρες μας και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».


Σε κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι του Ρεθύμνου,αμέσως μετά το πέρας του συλλαλητηρίου,αναφέρουν τα εξής:
«Οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι του Ρεθύμνου που πήραμε μέρος μαζικά και αγωνιστικά στο Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, το Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου,
Καταγγέλλουμε:: Τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση και διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης που δρομολογείται από την Κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία.
Εκφράζουμε: Την πλήρη αντίθεσή μας και καταγγέλλουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων σε βάρος των συνταξιούχων, σε βάρος της εργατικής τάξης, σε βάρος των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας μας.
Δκλώνουμε ότι:
Συνεχίζουμε αποφασιστικά, μαζικά και αδιάκοπα, τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας, για την προστασία των κατακτημένων με αγώνες και θυσίες δικαιωμάτων μας,
Συνεχίζουμε να παλεύουμε, συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε:
Ø Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυσή της, όπως σχεδιάζει η Κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία.
Ø Την άμεση επιστροφή των παράνομων περικοπών και των δώρων των κύριων και επικουρικών συντάξεων, αναδρομικά από το 2013 μέχρι σήμερα χωρίς αιτήσεις, προαπαιτούμενα και δικαστήρια.
Ø Την άμεση επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012, χωρίς επανυπολογισμούς και προσωπικές διαφορές, πλήρη κατάργηση του νόμου «Κατρούγκαλου» και όλων των αντιασφαλιστικών, αντικοινωνικών και αντεργατικών Νόμων.
Ø Την άμεση καταβολή Δώρου Χριστουγέννων για όλες τις συντάξεις και σ΄ όλους τους συνταξιούχους.
Ø Αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση στα γηρατειά και στην εργατική τάξη της χώρας.
Ø Άμεση θεσμοθέτηση κατώτερης κύριας σύνταξης στα 650 ευρώ και κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
Ø Την αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις 12.000 ευρώ για την ανακούφιση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ø Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και άμεση, διαρκή και επαρκή χρηματοδότησή του .
Ø Άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που κινδυνεύει να κλείσει!!, και των Κέντρων Υγείας του Νομού με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού».
Σημειώνεται ότι πέρα από την κινητοποίηση των συνταξιούχων του Ρεθύμνου το περασμένο Σάββατο, αντίστοιχα συλλαλητήρια έγιναν και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Κρήτης, ενώ το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων προγραμματίζεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.