21 °C Rethymno, GR
30/05/2020

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Δυναμικό «παρών» στους δρόμους έδωσαν χθες οι συνταξιούχοι της Κρήτης

Ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και να αυξήσει τις συντάξεις τους

«Είμαστε απόμαχοι της δουλειάς και όχι απόμαχοι της ζωής, όπως νομίζουν οι κυβερνώντες και επειδή έχουμε μάθει να διεκδικούμε ότι μας ανήκει, δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ». Με τα λόγια αυτά τα περήφανα γηρατειά της Κρήτης, βγήκαν χθες το πρωί στους δρόμους, στο πλαίσιο του παγκρήτιου συλλαλητηρίου που διοργάνωσαν στο Ρέθυμνο, με αιχμή του δόρατος την αύξηση των συντάξεων τους.
Το αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων από όλο το νησί, είχε δοθεί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπου μετά τους χαιρετισμούς που απηύθυναν οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων της Κρήτης, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Οι συνταξιούχοι, με αφορμή την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά στις συντάξεις τους, χαρακτήρισαν ως εμπαιγμό όλη αυτή την προσπάθεια, καθώς – όπως είπαν- η απόφαση του ΣτΕ είναι ένα κάλπικο δίλλημα. Παράλληλα, διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι αυτό που διεκδικούν είναι η επαναφορά των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, με κατώτερη σύνταξη στα 650 ευρώ χωρίς επανυπολογισμούς και προσωπικές διαφορές.
«Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια σε βάρος μας και οι συντάξεις μας να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν το 2012», τόνισε με έμφαση μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Σφακιανάκης. Ο ίδιος μίλησε επίσης για την ανάγκη να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο και να έχουν όλοι οι συνταξιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι καλύτερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ηρακλείου, Δημήτρης Τζαγκαράκης, ανέφερε από την πλευρά του ότι «όλα αυτά τα χρόνια οι περικοπές στις συντάξεις μας ήταν τεράστιες και καταστρεπτικές. Η ανησυχία μας για το μέλλον είναι εύλογη, αφού οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, παρά το ότι οι πολιτικές που ακολουθούν συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση. Για τον λόγο αυτό πρέπει να πολεμήσουμε και να δείξουμε ότι ναι μεν είμαστε απόμαχοι της δουλειά, αλλά όχι και απόμαχοι των αγώνων».
Την πρόθεσή τους να μην «καθίσουν φρόνημα» ούτε και το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εξέφρασε και ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ρεθύμνου, Νίκος Πολοπετράκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τα όσα ανέφερε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Ανδρέας Κριαράς. «Η κατάσταση, είπε, δεν είναι ίδια με το χθες. Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την κατάσταση που έλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει τον ίδιο δρόμο, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων».
Στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και ο γραμματέας της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Χανίων, Γιώργος Λεκάκης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «όλα αυτά θα πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση, διότι ειδικά την τελευταία δεκαετία γνωρίζουμε πολύ καλά την αγάπη και την φροντίδα τους για κλάδο της πρόνοιας και της ασφάλισης. Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, διότι μας θεωρούν έξοδο και βάρος και θα προσπαθήσουν να μειώσουν κάθε τι που έχει σχέση με την κοινωνική ασφάλιση».
Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τα όσα ανέφερε και η πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων Λασιθίου, Μαρία Τζαγκαράκη, η οποία κάλεσε τα περήφανα γηρατειά της Κρήτης να μην επαναπαύονται και να ανανεώσουν σύντομα το αγωνιστικό τους ραντεβού στους δρόμους.
Σημειώνεται ότι το συλλαλητήριο των συνταξιούχων έληξε τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, ενώ οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν ότι θα παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως θα βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.