29 °C Rethymno, GR
04/08/2021

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

Δυο διεθνή φεστιβάλ κρουστών και τζαζ στο Ρέθυμνο

Στόχος η προσέλκυση φεστιβαλικού τουρισμού

Δύο διεθνή φεστιβάλ κρουστών και τζαζ θα πραγματοποιηθούν στο Ρέθυμνο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα. Πρόκειται για δυο μεγάλες διοργανώσεις που στόχο έχουν την εμπλοκή του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, που θα συμπράξουν προσφέροντας υψηλού επιπέδου και ποιότητας τέχνης και ψυχαγωγία σε όσους το παρακολουθήσουν.

Τα δυο διεθνή φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθούν στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου, παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, αναφερόμενος στη διοργάνωση τόνισε πως φιλοδοξία του δήμου είναι η μόχλευση του ντόπιου δυναμικού, ώστε να συνεργαστεί με επιφανείς καλλιτέχνες για να παρουσιαστεί ένα υψηλού ποιότητας και καινοτόμο πρόγραμμα και μεταξύ άλλων είπε: «Με όχημα τον πολιτισμό και την τέχνη το Ρέθυμνο προσπαθεί να βγει από περίοδο κρίσης και να δώσει μηνύματα και στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες μας, ότι είμαστε μια ζωντανή πόλη που σέβεται τον πολιτισμό, που διοργανώνει ωραίες εκδηλώσεις, που φιλοδοξεί να τις εξελίξει σε θεσμούς και μάλιστα δίδοντας και μια καινοτόμα και πρωτοπόρα αντίληψη, αφού θα κάνουμε φεστιβάλ κρουστών και φεστιβάλ τζαζ. Φιλοδοξία μας  είναι να υπάρξει μια μόχλευση του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού με επιφανείς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, να συνεργαστούμε με εκείνους που γνωρίζουν πολύ κατά τη διαδικασία και έτσι οι επισκέπτες μας δεν θα απολαύσουν μόνο τις φυσικές και υπόλοιπες ομορφιές του τόπου μας, αλλά θα ευχαριστηθούν πολιτισμό και τέχνη υψηλού επίπεδου. Έχουμε συνηθίσει άλλωστε το Ρέθυμνο ότι κάνει να έχει τη σφραγίδα της ποιότητας και της καινοτομίας μια τέτοια απόπειρα είναι. Εύχομαι οι υγειονομικές συνθήκες να επιτρέψουν και να εξελιχτούν όλα ομαλά και ακίνδυνα για όλο τον κόσμο. Εμείς άλλωστε σεβόμαστε τα υγειονομικά πρότυπα και ότι γίνει θα γίνει με απόλυτα ασφάλεια και με συνθήκες που θα εξασφαλίσουν την απόλαυση και την υγειονομική ασφάλεια του κοινού. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Κρεβετζάκη και να ευχαριστήσω εκ των προτέρων όλους εκείνους που θα μας συνδράμουν με τη γνώση τους, την τέχνη και την εμπειρία τους για να κάνουμε δυο επιτυχημένες εκδηλώσεις τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Θωμάς Κρεβετζάκης, σημείωσε ότι η διοργάνωση αυτή αποτελεί μια στοχευμένη προσέγγιση για προσέλκυση φεστιβαλικού τουρισμού. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Έχοντας αποδείξει ιδιαίτερα πέρυσι σε μια δύσκολη συγκυρία ότι καταφέραμε με αξιοπιστία και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας να δημιουργήσουμε και να υποστηρίξουμε τα ντόπια καλλιτεχνικά σχήματα και το ντόπιο δυναμικό της πόλης μας, έχουμε ήδη σχεδιάσει για το 2021 και για πρώτη φορά πανελλαδικά ένα διεθνές φεστιβάλ κρουστών το οποίο τοποθετείται τον Ιούλιο από 1-24 και ένα δεύτερο φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο του 2021. Όλα τα δρώμενα θα έχουν ως επίκεντρο το ιστορικό κέντρο με κεντρικό σημείο παρουσίασης και ανάπτυξης τους της Φορτέτσα. Θα είναι δρώμενα που θα εντάξουν το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης μας μουσικές σχολές και ντόπιους καλλιτέχνες και είναι μια στοχευμένη προσπάθεια, απόρροια της προσπάθειας των της ΚΕΔΗΡ και του κεφαλαίου που αναπτύχτηκε στην παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Και τα δυο φεστιβάλ έχουν συγκεκριμένη στόχευση, το πρώτο είναι το Ρέθυμνο να τιμά τον χαρακτηρισμό του όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών και έχοντας ως βασικό πυρήνα ανάπτυξης τον τουρισμό γίνεται για πρώτη φορά στοχευμένη προσέγγιση και προσέλκυση φεστιβαλικού τουρισμού».

 

 

Η μουσική στο Ρέθυμνο

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «το Ρέθυμνο είναι μια πόλη με πλούσια πολιτισμική ιστορία και έχει συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της νεότερης ελληνικής μουσικής. Γι’ αυτό και δεκάδες μουσικοί το επισκέπτονται και μετοικούν για λιγότερο ή περισσότερο στην πόλη, ανταλλάσοντας μουσικές γνώσεις και νοοτροπίες και δημιουργώντας νέες φόρμες.

Επιπλέον, η ύπαρξη του Μεσογειακού Πανεπιστημίου (με τμήμα μουσικής τεχνολογίας) και του πανεπιστημίου Κρήτης (με τομέα               μουσικολογίας), ευνοούν την μετακίνηση προς το Ρέθυμνο εκατοντάδων νέων που αγαπούν τη μουσική και επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά μαζί της.

Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο, το Ρέθυμνο αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό με επισκέπτες απ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Η πραγματοποίηση ενός μουσικού φεστιβάλ κρουστών, λοιπόν, θα δημιουργήσει στους δύσκολους καιρούς που ακολουθούν (εξαιτίας της πανδημίας), επιπλέον κίνητρα για θεματικό / πολιτιστικό τουρισμό, φέρνοντας ακόμη περισσότερους επισκέπτες στην πόλη»

 

Τον Ιούλιο το μουσικό φεστιβάλ κρουστών

Το μουσικό φεστιβάλ κρουστών περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: μουσική, εκπαίδευση και πολιτισμό. Θα πραγματοποιηθεί 23, 24 και 25 Ιουλίου με στόχο να μεταφέρει τη μαγεία των κρουστών στο κοινό με αυθεντικές μουσικές από όλες τις γωνιές της γης σε μια διαπολιτισμική συνάντηση που θα συνδυάζει την γνωριμία με διαφορετικές κουλτούρες και την ψυχαγωγία.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «τα κρουστά αποτελούν τη μεγαλύτερη οικογένεια οργάνων στον κόσμο της μουσικής και κάποια από αυτά αποτελούν τα πρώτα μουσικά όργανα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Έτσι η ιστορία τους συμβαδίζει με την ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τα αρχαιότερα δείγματα κρουστών έχουν βρε8ει σε αγγεία της Αιγύπτου και χρονικά τοποθετούνται περίπου στο 5οοο-4οοο π.χ. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν σε εορτές και τελετές διονυσιακού χαρακτήρα και τα κυριότερα όργανα αυτής τα κατηγόριας ήταν το κρέμβαλο ή κρόταλο, το κύμβαλο, τα τύμπανο καθώς και διάφορα σείστρα και κουδούνια.

Τα κρουστά εμφανίζονται σε συμφωνική ορχήστρα το 15ο αιώνα στην Μ. Ασία. Το 18ο αιώνα η συνεχής επαφή των Ευρωπαίων με τους Τούρκους είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή των κρουστών στην Ευρώπη. Χρησιμοποιήθηκαν από κλασικούς συνθέτες όπως τους Mozart, Haydn και Beethoven, αλλά και εκπρόσωποι της σύγχρονης κλασικής μουσικής όπως οι Messiaen, Britten, Liqeti και Stravinsky αξιοποίησαν τις απεριόριστες δυνατότητές τους. Το πρώτο έργο σταθμός για σύνολο κρουστών ήταν το Lonisation του Edgard Varese, γραμμένο το 1931 για 13 κρουστούς και 39 κρουστά   όργανα».

Τον Σεπτέμβριο του μουσικό   φεστιβάλ Jazz

Το μουσικό φεστιβάλ τζαζ θα πραγματοποιηθεί στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου στον χώρο της Φορτέτσας. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές η «τζαζ είναι μία μουσική που συνδέεται με την κοινωνία σε   πολλά επίπεδα. Με δεδομένο ότι η τζαζ έχει ουσιαστικά γεννήσει όλες τις popular μουσικές (pop, rock, soul, funk, κ.α.), εξελίσσει και τον εαυτόν της επάνω στην κοινωνική πρόοδο που σημειώνεται παγκόσμια, παίρνοντας στοιχεία

καινούρια και επαναπροσδιορίζοντάς τα ξανά μέσα της. Αυτή η διαδικασία ξυπνάει ένα πρωτόγονο συναίσθημα στον ακροατή,   σκιαγραφώντας το ταξίδι του στη ζωή σε πραγματικό χρόνο.

Η τζαζ έχει καταφέρει να παγκοσμιοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα από π.χ. την κλασσική μουσική λόγω της παράλληλης πορείας της με το σύνολο της κοινωνίας, από όλα τα στρώματα της ταυτόχρονα.

Σαν συμπέρασμα λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Rethym- non Jazz Festival είναι η προσπάθεια να συλλέξουμε κοινό με κοινό παρονομαστή την καλή και οικεία μουσική. Είναι η ευκαιρία να δείξουμε ότι και η Ελλάδα, η Κρήτη, το Ρέθυμνο έχουν τα στοιχεία να τροφοδοτήσουν μία προσπάθεια που θα έχει διεθνή χαρακτήρα και θα δώσει μία νέα καλλιτεχνική και κοινωνική αίσθηση παγκόσμιας εμβέλειας με τα δικά μας ελληνικά στοιχεία.

Έτσι θα δημιουργήσουμε έναν κύκλο που θα παρέχει διαφορετικά ερεθίσματα στον κάθε επισκέπτη- ακροατή- θεατή».