31 °C Rethymno, GR
04/07/2020

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Δωρεά σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων

Με δυο νέα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που θα αναβαθμίσουν την ιατρική φροντίδα των ασθενών εξοπλίστηκε το Κέντρο Υγείας Ανωγείων.

Πρόκειται για δυο σύγχρονους υπερηχοτομογράφους, ενός ψηφιακού έγχρωμου τύπου CleorVue 350 και ενός φορητού τύπου Ultrasound. Τα ιατρικά πολυμηχανήματα, που αποτελούν δωρεά του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife προς το Κέντρο Υγείας Ανωγείων, δίνουν τη δυνατότητα της μεθόδου της τηλεϊατρικής.

Η εκδήλωση παραλαβής των ιατρικών μηχανημάτων έγινε το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων, με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων του χωριού και επισήμων. Οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα εκδηλώσεων της τράπεζας Πειραιώς «Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης» είδαν σε ζωντανή σύνδεση την καρδιά ενός Ανωγειανού και πως ο υπέρηχος του έφτανε στο γραφείο της συναδέλφου του Ντίνου Μερκούρη, Αμαλίας, στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Μαζί με τον καρδιολόγο Ντίνο Μερκούρη τιμήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Ασφαλιστικής Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, που έκανε τη μεγάλη χορηγία για την αγορά των μηχανημάτων.

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Είναι μία μέρα ιδιαίτερα σημαντική για την ιατρική πρόληψη και την υγεία όχι μόνο των Ανωγειανών, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ψηλορείτη.

Τα Ανώγεια χάρη στις άοκνες προσπάθειες της ανωγειανής κοινωνίας έχουν σήμερα, παρά τις όποιες ελλείψεις ακόμη, ένα πρότυπο Κ.Υ. που δεκαετίες τώρα, προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Οφείλουμε πολλά στον αείμνηστο Γιάννη Κεφαλογιάννη για το Κέντρο Υγείας αλλά και για την ίδρυση του Τομέα του ΕΚΑΒ.

Γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, με ευθύνη, επάρκεια και αυταπάρνηση πολλές φορές, συνεχίζουν την παράδοση Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θεμελίωσαν οι Ανωγειανοί γιατροί Κουνάλης και Μανούσος.

Στο ίδιο πνεύμα, με συγκινητική ανιδιοτέλεια, ο γιατρός καρδιολόγος του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας Κώστας Μερκούρης πρόσθεσε με τις υπηρεσίες του μία ακόμη δράση στην αποτελεσματικότητα του Κέντρου Υγείας Ανωγείων.

Ο γιατρός εδώ και επτά περίπου χρόνια με συνέπεια και σταθερότητα, αλλά κυρίως με αμείωτη χαρά και διάθεση δεν φείδεται χρόνου και ταλαιπωριών και για ένα διήμερο κάθε μήνα, ότι καιρό κι αν κάνει, έρχεται, πολλές φορές μαζί με την αγαπημένη μας σύζυγο του Φρόη, στα Ανώγεια και αξιοποιεί τον υπερηχογράφο, δωρεά της οικογένειας του αείμνηστου Διονύση Φρύσαλη στο Κ.Υ. που έμεινε αναξιοποίητος ελέω ελλείψεως καρδιολόγου.

Πρέπει να ξεπερνούν τις 7.000 τα υπερηχογραφήματα που έχει κάνει ο γιατρός στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ένα μεγάλο, σωτήριο έργο για το οποίο οι Ανωγειανοί εκφράζουν ποικιλοτρόπως την ευγνωμοσύνη τους και δίκαια θεωρούν τον γιατρό Μερκούρη γιατρό της καρδιάς τους.

Όμως καθώς η ιατρική τεχνολογία εξελίσσεται ο εκσυγχρονισμός με νέα μέσα είναι απαραίτητος για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών για τους πολίτες.

Σήμερα το Κ.Υ. Ανωγείων χάρη στην ευγενική χορηγία του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife, απέκτησε ένα ψηφιακό έγχρωμο υπερηχοτομογράφο, καθώς και έναν φορητό υπέρηχοτομογράφο, δύο υπερσύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα που θα αναβαθμίσουν και θα πολλαπλασιάσουν την αποτελεσματικότητά του Κ.Υ. και θα το φέρουν στην πρώτη γραμμή των δομών πρωτοβάθμιας υγείας.

Ασφαλώς ο εκσυγχρονισμός των δομών υγείας, η στελέχωση και η επάρκειά τους, είναι υπόθεση και ευθύνη της πολιτείας.

Όταν όμως η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα στο πλαίσιο κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης προσφέρει στην υπόθεση αυτή, εθελοντικά νέα σύγχρονα εργαλεία, η προσφορά αυτή είναι ευπρόσδεκτη.

Ως δήμαρχος Ανωγείων, εκφράζω σήμερα την ευαρέσκεια και τις θερμές ευχαριστίες της ανωγειανής κοινωνίας σε όλους, όσοι είχαν την πρόνοια και την πρωτοβουλία αυτή, που ευεργετεί τους κατοίκους των Ανωγείων και της ευρύτερης περιοχής.

Στον ακάματο, συγχωριανό μας πια, γιατρό Κώστα Μερκούρη στην άξια συνοδοιπόρο του Φρόη, στον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurolife Αλέξη Σαρρηγεωργίου, στον Γιάννη Βαρδινογιάννη που καλύπτει τα έξοδα μετακινήσεων του γιατρού Μερκούρη».

Σε δήλωση της στην εφημερίδα «ΑΝΩΓΗ» η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε: «Για μένα προσωπικά κάθε επίσκεψη μου στα Ανώγεια είναι μνήμη και τιμή στον πατέρα μου που είδε το φως της ζωής εδώ, έκανε τα πρώτα του βήματα στα ιστορικά αυτά χώματα και τίμησε αυτό τον τόπο μέχρι το τέλος της ζωής του. Εργάστηκε ακούραστα για την προκοπή των Ανωγείων και των Ανωγειανών. Ξέρουμε πολύ καλά ότι και το Κέντρο Υγείας των Ανωγείων ήταν ένα δικό του όραμα και χαίρομαι που βλέπω και σήμερα ότι είναι ένα πρότυπο κέντρο και έχει τόσους πολλούς ανθρώπους να το στηρίζουν και να το αγαπούν. Εμείς όλοι είμαστε εδώ και θα εργαζόμαστε πάντα για την περαιτέρω ανάπτυξη του χωριού και την πρόοδο και ευημερία των κατοίκων του».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Ασφαλιστικής Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μεγάλος χορηγός των μηχανημάτων, ανέφερε: «Ο φίλος μου Ντίνος Μερκούρης με προσκάλεσε με άλλους φίλους εδώ στα Ανώγεια πριν λίγο καιρό. Έμεινα τρεις μέρες στα Ανώγεια και ένιωσα τόσο ζεστά, τόσο ωραία, έφαγα τόσο αντικριστό που πραγματικά νιώθω ότι έχω πολλούς φίλους εδώ. Όλο αυτό γίνεται γιατί ο Ντίνος με τον οποίο μεγαλώσαμε μαζί, έχει το ήθος, είναι γιατρός πολύ υψηλού επιπέδου, αλλά πάνω από όλα έχει το πάθος και την αγάπη να τα δίνει όλα σε αυτήν εδώ τη κοινωνία και στην Αθήνα βέβαια. Έχει και την Φρόη που στέκεται τόσα χρόνια δίπλα του και τον αντέχει! Εκείνες τις τρεις ημέρες που έμεινα στα Ανώγεια κατάλαβα πόσο ανάγκη έχει και αυτός ο τόπος για εξοπλισμό, έτσι όταν ο Ντίνος μου μίλησε για τους υπερηχοτομογράφους με χαρά στη Eurolife το εντάξαμε στο πρόγραμμα που ονομάζεται «Συμπράττουμε» και χαίρομαι πολύ που τους είδα πριν λίγο και χαρίζουν ζωή, υγεία και χαμόγελο σε αυτόν εδώ τον ευλογημένο τόπο».

Η Ελένη Μπορμπουδάκη, διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ τόνισε ότι «σήμερα σε αυτόν τον ιστορικό τόπο τιμάμε τον εθελοντισμό, σήμερα στα Ανώγεια τιμάμε στο πρόσωπο του Ντίνου Μερκούρη όλους τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει σε αυτή την ορεινή περιοχή και είμαστε ευτυχείς γιατί από τη πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε μια σημαντική συνεργασία με όλους εδώ και τον δήμο και τους ανθρώπους του. Άλλωστε το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ενισχύσουν τη δωρεάν υγεία, θα ενισχύσει κάθε σημείο στην Ελλάδα ώστε οι άνθρωποι σε όποια περιοχή και να ζουν όσο απομακρυσμένη και να είναι να νιώθουν ασφάλεια».

Ο διευθυντής του Κ.Υ. Ανωγείων Νίκος Αντωνάκης ανέφερε ότι «η πρόληψη παίζει βασικό ρόλο και πραγματικά χαρήκαμε πολύ με τις εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που βάζει την πρόληψη στην πρώτη γραμμή με βάση το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε. Το Κ.Υ. Ανωγείων λειτουργεί από το 1993 και καλύπτει 11 μεγάλα χωριά της επαρχίας Μυλοποτάμου και Μονοφατσίου, με περισσότερους από 9.000 κατοίκους. Εύχομαι υγεία και δύναμη στον γιατρό Μερκούρη να συνεχίσει το έργο του και να αγαπηθεί ακόμα περισσότερο από τους Ανωγειανούς».

Τέλος ο αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης μίλησε εκ μέρους του Γιάννη Βαρδινογιάννη που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και είπε μεταξύ άλλων:

«Η αρωγή της ΑΝΕΚ προς τον δήμο Ανωγείων και το Κέντρο Υγείας θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί και αυτή είναι η βούληση του κυρίου Βαρδινογιάννη που μου ζήτησε να σας τη μεταφέρω. Η τιμητική του βράβευση είναι βράβευση όλης της ΑΝΕΚ. Για να είναι κανείς ηγέτης στο επιχειρείν οφείλει πρωτίστως να συνεισφέρει στην ευημερία της κοινωνίας. Αυτή είναι μια αξία που η ΑΝΕΚ έχει υιοθετήσει εδώ και 50 χρόνια».

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο υπουργός Υποδομών Ιωάννης Κεφαλογιάννης, η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜΕΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης, η διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο διευθυντής του Κ.Υ Ανωγείων Νίκος Αντωνάκης, ο διοικητής του νοσοκομείου Ιεράπετρας Εμμανουήλ Καλλιονάκης, ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Λευτέρης Μαρκάκης, ο διοικητής του Βενιζέλειου Κώστας Τερζάκης, η διοικήτρια του νοσοκομείου Νεάπολης Βασιλική Χατζέα, ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας, οι πρώην δήμαρχοι Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργης, Γεώργιος Σμπώκος και Νίκος Ξυλούρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου Νίκος Σκουλάς, ο ιατρός Νίκος Κεφαλογιάννης (Χρονονίκος), ο ιατρός και πρόεδρος του Αετού Ανωγείων Στέλιος Ξυλούρης, ο αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης.

Χαιρετισμό απέστειλαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ Μάξιμος Σενετάκης και η βουλευτής Χανίων της Ν.Δ Ντόρα Μπακογιάννη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν από την ΥΠΕ, με ειδικές πλακέτες για την προσφορά τους ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ Γιάννης Βαρδινογιάννης (σ.σ. λόγω απουσίας του την πλακέτα παρέλαβε ο αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης, η διευθύντρια του 7ου δημοτικού σχολείου Αμαρουσίου και σύζυγος του Κωνσταντίνου Μερκούρη Ευφροσύνη Πιέρρου και ο συντονιστής διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του «Λαϊκού» γενικού νοσοκομείου Αθηνών Ιωάννης Μπαρμπετσέας. Ειδική βράβευση πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης στον ιατρό Κωνσταντίνο Μερκούρη.

Πηγή: Ανώγη