25 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Δύο μικρές λιμνοδεξαμενές και όχι φράγμα ζητούν οι κάτοικοι του Αμαρίου

Την έντονη αντίθεσή τους στη δημιουργία φράγματος στην περιοχή Γερακαρίου-Ελενών ως πρόσθετο έργο του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού, εκφράζουν κάτοικοι του Αμαρίου τονίζοντας πως η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θα υποβαθμίσει την περιοχή τους, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα στις καλλιέργειες με περιβαλλοντικές και οικονομικής επιπτώσεις στην περιοχή.

Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου, όπου τα μέλη του, με εξαίρεση την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους στο έργο αυτό.

Ως εναλλακτική λύση της κατασκευής του φράγματος Γερακαρίου-Ελενών, η δημοτική αρχή προτείνει την κατασκευή δυο λιμνοδεξαμενών λιγότερης χωρητικότητας, που θα καλύπτουν με φυσική ροή τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής.

Για το θέμα αυτό και την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα θα έχει συνάντηση μέσα στο Φεβρουάριο ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον Ρεθεμνιώτη υφυπουργό, Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον τεχνικό διευθυντή Σχεδιασμού Έργων Υποδομής και Διαχείρισης Τεχνικών Έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Αντώνιο Κοτσώνη.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, ανέφερε: «Η παράταξή μας, η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισαν την πρόταση της επιτροπής αγώνα που υιοθέτησε η δημοτική αρχή, η οποία αναφέρεται στην κατασκευή δυο λιμνοδεξαμενών στην περιοχή χωρητικότητας 500-600 χιλιάδων κμ. και 200-300 χιλιάδων κμ. αντίστοιχα αντί για την κατασκευή του Φράγματος Γερακαρίου-Ελενών χωρητικότητας 1,7 εκατ. κμ. Η αντιπολίτευση του κ. Κουτελιδάκη ψήφισε να γίνει το φράγμα Γερακαρίου-Ελενών. Υπάρχει μια επιτροπή αγώνα στην περιοχή που είχε καταθέσει αυτή την πρόταση των δυο λιμνοδεξαμενών, πρόταση που η δημοτική αρχή υιοθέτησε και έθεσε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Η κατασκευή του φράγματος θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο χωριό, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό Ελένες. Οι αντιδράσεις είναι τεράστιες, καθώς η κατασκευή του θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα περιβαλλοντικού και οικονομικού χαρακτήρα. Εμείς σαν δημοτική αρχή θα ζητήσουμε τώρα η χρηματοδότηση, ύψους 2 εκ. ευρώ, που έχουμε εξασφαλίσει για την μελέτη, να προχωρήσει όχι όμως για το φράγμα αλλά για την κατασκευή δυο λιμνοδεξαμενών. Αυτή η πρόταση πρόεκυψε από τη διαβούλευση που είχαμε με τους κατοίκους και θα μεταφέρω την πρόταση αυτή στο υπουργείο σε συνάντηση που θα έχω αυτό τον μήνα με τον κ. Κοτσώνη και τον Ρεθεμνιώτη υφυπουργό, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ώστε τα 2 εκ. ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει να αξιοποιηθούν για την μελέτη των δυο λιμνοδεξαμενών που προτείνουμε».

 

Οι αντιδράσεις των κατοίκων

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή του φράγματος Γερακαρίου – Ελενών, τίθενται στο επίκεντρο των αντιδράσεων των κατοίκων με τις ανησυχίες να είναι έντονες αναφορικά με τις υπάρχουσες καλλιέργειες, όπως της κερασιάς ή το μέγεθος της υγρασίας που θα προκύψει στην περιοχή. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Νίκος Παλιεράκης, εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα κατά της κατασκευής του Φράγματος Γερακαρίου-Ελενών Μεσσονησίων, ανέφερε: «Το φράγμα αυτό είναι πολύ μεγάλο για την περιοχή μας, έτσι όπως δρομολογείται, χωρίς να έχει γίνει καμιά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Τα 1.7 εκατομμύρια κυβικά νερού σημαίνει ότι έχει τη στάθμη του 15 μέτρα από τον οικισμό των Ελενών και 30 μέτρα από τον οικισμό Γερακαρίου, υψομετρικά. Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί η παραγωγή μας, που είναι κατεξοχήν φρούτα, καθώς θα ανεβεί πολύ η υγρασία και οι καλλιέργειες θα διακινδυνεύσουν και μαζί με τις περιβαλλοντικές θα έχουμε και σοβαρότητας οικονομικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο έργο τόσο μεγάλης κλίμακας. Όταν ξεκαθάρισε το τοπίο μετά και την επίσκεψη του κλιμακίου του υπουργείου Υποδομών, φάνηκε ότι εντάχθηκε στο σχεδιασμό του υπουργείου το φράγμα Γερακαρίου Ελενών συνδυαστικά με το έργο του Πλατύ Ποταμού. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ κοστοβόρο και κρίναμε ότι είναι μεγάλη η διαφορά του οφέλους και τους κόστους. Έτσι δημιουργήθηκε μια συντονιστική επιτροπή ενεργειών ακύρωσης και αναθεώρησης του προγραμματικού σχεδιασμού. Αυτή η επιτροπή αποτελείται από όλους τους πρόεδρους των κοινοτήτων -με εξαίρεση έναν πρόεδρο- των πολιτιστικών συλλόγων και ιερείς και παραγωγούς και κάναμε μια άλλη πρόταση. Για να καλυφθούν με φυσική ροη τα χωριά αντιπροτείναμε στην μισή χωρητικότητα δυο μικρές λιμνοδεξαμενές. Η μια θα είναι μακριά από την κοινότητα των Ελενών χωρητικότητας 500-600 χιλιάδων και η άλλη ψηλότερα από το Γερακάρι χωρητικότητας 200-300 χιλιάδων. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε δυο μικρότερα, φιλικότερα στο περιβάλλον και οικονομικότερα στην περιοχή και καλύπτουμε με φυσική ροή όλα τα χωριά».