16 °C Rethymno, GR
03/04/2020

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Δύσκολο το επόμενο διάστημα για την παθολογική κλινική του Νοσοκομείου

• Σε οριακό σημείο δύο ακόμα κλινικές καθώς και το Τ.Ε.Π., τονίζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών

Με τις δυνάμεις τους φαίνεται πως θα αναμετρηθούν το επόμενο διάστημα οι γιατροί του ρεθεμνιώτικου Νοσοκομείου και ειδικότερα οι παθολόγοι, οι οποίοι θα κληθούν -χωρίς βοήθεια- να «σηκώσουν» στους ώμους τους, την αυξημένη κίνηση ασθενών που έχει αρχίσει ήδη να παρατηρείται στην παθολογική κλινική του Ιδρύματος.

Αιτία του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Νοσοκομείο είναι η έλλειψη ειδικευμένων γιατρών και η καθυστέρηση που παρατηρείται στις προσλήψεις τους, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. του Νομού, Ηλίας Σαμιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμιώτη, αυτή την ώρα στην παθολογική κλινική υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι παθολόγοι, ενώ οι άλλοι δύο γιατροί -από το Κέντρο Υγείας Κανδάνου στα Χανιά και από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, αντίστοιχα- είναι «δανεικοί».

Η κατάσταση στην εν λόγω κλινική όμως, αναμένεται να χειροτερέψει τις επόμενες εβδομάδες και ειδικότερα από τη νέα χρονιά, δεδομένου ότι παραδοσιακά κάθε χρόνο την ίδια περίοδο αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ασθενών εξαιτίας των ιώσεων του χειμώνα, αλλά και της έξαρσης της γρίπης. Πέρα όμως από την παθολογική κλινική, το κίνδυνο της κατάρρευσης λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αντιμετωπίζουν τόσο η πνευμονολογική και ουρολογική κλινική, όσο και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Ηράκλειο με την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, το θέμα συζητήθηκε εκ νέου και μάλιστα αυτό που ζητήθηκε είναι να βρεθούν επικουρικοί γιατροί ή έστω να γίνουν νέες αποσπάσεις ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να καταφέρει το ρεθεμνιώτικο Νοσοκομείο και δη οι συγκεκριμένες κλινικές να ανταπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας που εκτιμάται ότι θα υπάρξει.

Βάσει πάντως των όσων υπογράμμισε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Σαμιώτης, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης φέρεται να δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα -ίσως και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων- να προκηρυχθούν οι θέσεις των 15 συνολικά ειδικευμένων γιατρών που έχει ζητήσει μήνες τώρα η προηγούμενη Διοίκηση του ρεθεμνιώτικου Νοσοκομείου.

«Αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Όμως, το ζητούμενο είναι τι θα κάνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων. Και αυτό διότι με βάση το γράμμα του νόμου και την γραφειοκρατία που υπάρχει, θα μεσολαβήσει σχεδόν ένα χρόνος μέχρις ότου να πιάσουν δουλειά. Κατά συνέπεια, στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να βρεθεί μια προσωρινή εναλλακτική λύση, ώστε το Νοσοκομείο μας να μην μείνει ακάλυπτο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Σαμιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι πέρα από την κάλυψη των νέων κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν στις δύο προαναφερόμενες κλινικές (παθολογική, ουρολογική), το Νοσοκομείο διεκδικεί την πρόσληψη 15 συνολικά ειδικευμένων γιατρών. Και συγκεκριμένα ενός πνευμονολόγου (επιμελητής Β), δύο αναισθησιολόγων (επιμελητές Β), 2 ορθοπεδικών (επιμελητές Β), ενός μαιευτήρα – γυναικολόγου (επιμελητής Β), ενός καρδιολόγου (επιμελητής Β), 1 ακτινολόγου (επιμελητής Β), ενός οφθαλμιάτρου (επιμελητής Β), ενός χειρουργού (επιμελητής Β), ενός νευρολόγου (επιμελητής Β) και ενός διευθυντή οδοντιατρικής.

Επίσης, εκκρεμεί ακόμα η πρόσληψη ενός μικροβιολόγου, ενός παθολόγου (επιμελητή Β), καθώς και η κάλυψη 2 θέσεων γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι τρεις αυτές θέσεις είχαν προκηρυχθεί και στο παρελθόν, χωρίς όμως να καλυφθούν με αποτέλεσμα η Διοίκηση του Ιδρύματος να ζητά εκ νέου την προκήρυξη τους.

Σημειώνεται ότι οι δύο θέσεις γιατρών για το Τ.Ε.Π. μπορούν να καλυφθούν από τις εξής ειδικότητες: παθολόγου, γενικής ιατρικής, χειρουργικής, καρδιολογίας, πνευμονολογίας, ορθοπεδικής και αναισθησιολογίας. Δηλαδή, η προκήρυξη βγαίνει στον «αέρα» με όλες τις προαναφερόμενες ειδικότητες και όποιες επιλεγούν.