33 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δώδεκα χιλιάδες αιτήσεις για αδήλωτα τετραγωνικά στον Δήμο Ρεθύμνου

-Ετοιμάζεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση το Φθινόπωρο

Νέα παράταση έως το τέλος Ιουνίου δίνεται στους δήμους για να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των δηλώσεων αλλά και τον υπολογισμό των φόρων, τελών και εισφορών σε όσους «αποκάλυψαν» τα αδήλωτα τετραγωνικά. Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχε δοθεί παράταση στην προθεσμία εκκαθάρισης των δεδομένων από τους ΟΤΑ έως και χθες, 31 Μαρτίου. Ωστόσο με ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Βουλή, δίνεται νέα προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου.

Στους δήμους βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επεξεργασίας και εκκαθάρισης των δηλώσεων που είχαν γίνει στους ΟΤΑ στο πλαίσιο ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων τετραγωνικών.

Στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου έξι υπάλληλοι εργάζονται πυρετωδώς για την εκκαθάριση των δηλώσεων. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, από τις 11.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ έχουν εκκαθαριστεί οι 9.000 αιτήσεις. Εκκρεμούν 2.000 αιτήσεις εκ των οποίων οι 1.400 αφορούν σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι 600 σε ηλεκτροδοτούμενα.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις που είχαν γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στη οικονομική υπηρεσία του Δήμου αυτές ανέρχονται σε 1.000 και δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Σπανουδάκης οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτοπροσώπως ενδέχεται να αφορούν περισσότερο από ένα ακίνητα, κάτι όπου συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την εκκαθάρισή τους.

«Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ ο μέσος όρος εκκαθάρισης των αιτήσεων θα πρέπει να είναι στο 30% με βάση τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί. Εμείς στο Ρέθυμνο έχουμε προχωρήσει σημαντικά, καθώς έχουμε εκκαθαρίσει περίπου το 70% των δηλώσεων. Έξι υπάλληλοι ασχολούνται με αυτή τη δουλειά, εκτιμούμε ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά θα εκκαθαριστούν το επόμενο δεκαπενθήμερο, δεν μπορώ όμως να προβλέψω τον χρόνο εκκαθάρισης των δηλώσεων που έγιναν στην οικονομική υπηρεσία γιατί ενδέχεται να αφορούν περισσότερα από ένα ακίνητα» τόνισε ο κ. Σπανουδάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι: «Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου στην υπαγωγή του στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, κάτι όπου θα φανεί και στα ανταποδοτικά τέλη. Ωστόσο εκτιμούμε ότι υπάρχουν ακόμα κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα ακινήτων όπου δεν έχουν δηλωθεί και ευελπιστούμε με την νέα ρύθμιση που πληροφορούμαστε ότι θα γίνει να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση».

Με την ολοκλήρωση της επικαιροποίησης των στοιχείων, τα δεδομένα θα αποσταλούν στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να γίνει η αναπροσαρμογή των χρεώσεων σε δημοτικούς φόρους και τέλη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εκατομμυρίων δημοτών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

Όπως προβλέπεται, τα ποσά των επιπλέον δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών που θα προκύψουν, θα εξοφληθούν, απαλλαγμένα πλήρως από προσαυξήσεις και πρόστιμα, σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης, με εξαίρεση την τελευταία, ανέρχεται στα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Επισημαίνεται ότι τα ειδοποιητήρια αφορούν όσους εντάχθηκαν στην παλιά ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους – πενταετείς, δεκαετείς ή εικοσαετείς – πριν από το 2020. Επίσης, διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Ετοιμάζεται νέα ρύθμιση το Φθινόπωρο

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση θα έχουν πιθανότατα τη δυνατότητα να ενταχθούν σε νέα από το Φθινόπωρο. Η νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν -εκ νέου- τυχόν αδήλωτα τετραγωνικά με επιβολή μικρότερων προσαυξήσεων επί των οφειλών με όριο το 50% αντί το 100% και 200% που ισχύει σήμερα. Μάλιστα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών.

Η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση όλων των εκπρόθεσμων δηλώσεων επιφανειών ακινήτων που υποβλήθηκαν στους δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν δηλώσεις αποκαλύπτοντας τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους, θα καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, προσαυξημένα κατά:

  • 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας,
  • 25%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο του πρώτου εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • 30%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο δύο εξαμήνων (ή 12 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • 35%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τριών εξαμήνων (ή 18 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 24 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • 40% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τεσσάρων εξαμήνων (ή 24 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 30 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • 45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο πέντε εξαμήνων (ή 30 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 36 μηνών από την έναρξη αυτή,
  • 50%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο έξι εξαμήνων (ή 36 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.