25 °C Rethymno, GR
06/07/2020

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης

• «Ανοίγει» ο δρόμος για την λειτουργία του Ιδρύματος στο λόφο του Τιμίου Σταυρού

Την έγκρισή της για την τροποποίηση του καταστατικού του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, που είναι Ν.Π.Ι.Δ., έδωσε κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίασής της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.
«Ήταν μια τυπική, αλλά απαραίτητη διαδικασία για την λειτουργία του Ιδρύματος που έχει κατασκευαστεί στον λόφο του Τιμίου Σταυρού», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος.
Το αμέσως επόμενο βήμα -σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείται- είναι η δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. ώστε να «ανοίξει» ο δρόμος για τον ορισμό των μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, καθώς και για τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Ευγένιο, ότι στο προσεχές διάστημα το Κέντρο θα ξεκινήσει την λειτουργία του, ενώ όπως επανέλαβε τα εγκαίνια του προσδιορίζονται χρονικά στην διάρκεια του δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου. «Εκτιμώ -τόνισε μεταξύ άλλων- ότι στην διάρκεια του έτους τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε».
Άλλωστε με βάση το τροποποιημένο πλέον καταστατικό για την λειτουργία του, ο τρόπος της στελέχωσής του με το απαραίτητο προσωπικό, αναγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στο καταστατικό. Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο για την Μητρόπολη ήταν και παραμένει πώς το Κέντρο αυτό θα στηριχθεί οικονομικά, δεδομένου ότι τα χρήματα από την κληρονομιά του αείμνηστου Γιώργου Τσικόγια, έφτασαν μόνο για την κατασκευή του κτιρίου και το εξοπλισμό του.
«Από δω και περά πρέπει να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε την οικονομική αυτοτέλεια αυτού του χώρου, κάτι που ενδεχομένως να γίνει μέσω κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ευγένιος.
Ερωτηθείς επίσης ο Μητροπολίτης για τον εάν δόθηκε το «πράσινο φως» για την άδεια -που κρίνεται απαραίτητη για την μεταφορά του Συλλόγου «Αγάπη»- από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, απάντησε πως το θέμα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να είναι σε θέση να αναφέρει πότε αυτό θα γίνει χρονικά.
Άλλωστε, η μία από τις δύο άδειες που εκκρεμούσαν για την μεταφορά του Συλλόγου «Αγάπη» στο νέο κτίριο του Τιμίου Σταυρού, έχει ήδη εξασφαλιστεί και είναι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου. Μέχρις ότου όμως να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο Σύλλογος θα εξακολουθεί να φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ στην Καλλιθέα.
Σημειώνεται ότι με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, ο Σύλλογος «Αγάπη» θα στεγαστεί σε δικό του χώρο στο ισόγειο του κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 450 τετραγωνικών μέτρων, μαζί με την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής (της Μητρόπολης), τις κουζίνες του Κέντρου, αλλά και το ιστορικό Αρχείο της Μητρόπολης, για τα οποία όμως έχουν προβλεφθεί ειδικοί χώροι.