15 °C Rethymno, GR
08/03/2021

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

Εγκρίθηκε κονδύλι 2 εκατ. ευρώ για την επέκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου


Στο προσκήνιο έχει έρθει η αναβάθμιση των υπηρεσιών του αερολιμένα Ηρακλείου μέσω της επέκτασης των εγκαταστάσεών του με το υπουργείο Υποδομών να έχει δώσει το «πράσινο φως» για ένα κονδύλι περί τα 2 εκατ. Ευρώ, το οποίο αρκεί για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες προκειμένου την επόμενη τουριστική σεζόν ο αερολιμένας να μπορέσει να υποδεχτεί χωρίς προβλήματα τον ιδιαίτερα μεγάλο όγκο επισκεπτών. Τα προβλήματα στο μέτωπο των υποδομών στον αερολιμένα παραμένουν μέχρι και σήμερα άλυτα, με τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις να αποτελούν δυσφήμηση για το νησί. Η ταλαιπωρία μεγάλη και η αγανάκτηση των επισκεπτών κάθε χρόνο και πιο έντονη.
 
Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας είχαν ζητήσει πιστώσεις επιπλέον του ποσού των 2 εκατ. ευρώ, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω και του οικονομικού κλίματος που επικρατεί. Εξελίξεις για το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών θα υπάρξουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα και στόχος είναι οι εργασίες που θα ξεκινήσουν να έχουν ολοκληρωθεί οριακά πριν από τη νέα τουριστική σεζόν. Τα χρήματα προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και πλέον σύμφωνα και με τους αρμόδιους φορείς είναι θέμα πολιτικής βούλησης η επίσπευση των διαδικασιών.
 
«Αυτό το οποίο έχουμε καταλάβει είναι ότι το κτίριο πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί. Υπάρχουν κάποια σχέδια που αφορούν την επέκταση του αερολιμένα και πρέπει να τρέξουν το συντομότερο δυνατό. Προέχουν οι απαραίτητες μελέτες και θέματα πολεοδομικά που πρέπει να λυθούν. Το ευχάριστο είναι ότι έχει εγκριθεί ένα κονδύλι 2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την επόμενη διετία. Το σχέδιο που είχαμε προτείνει ήταν για 20 εκατ. ευρώ αλλά και τα 2 εκατ. δεν είναι ένα μικρό ποσό. Πρέπει να βοηθήσει και η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου», επισημαίνει ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας.
 
Υποτονική η κίνηση τον Οκτώβριο
 
 
Μειωμένη είναι η κίνηση στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της Κρήτης, το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», λίγο πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου. Βασικότερη αιτία αποτελεί το γεγονός ότι η αγορά της Ρωσίας που τα προηγούμενα χρόνια τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στήριζε το εγχώριο τουριστικό προϊόν, έχει υποστεί καθίζηση και η συνολική πτώση στις αφίξεις Ρώσων ξεπερνά το 40%. Η στασιμότητα που καταγράφεται τον τρέχοντα μήνα στις αφίξεις εξωτερικού, δεν ήταν κάτι αναμενόμενο αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η κίνηση από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, κατέγραφε θετικό πρόσημο.
 
Ο απολογισμός όσον αφορά τον αερολιμένα Ηρακλείου, θα γίνει προς το τέλος του μήνα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η σεζόν θα κλείσει οριακά με μειωμένες αφίξεις εξωτερικού. Η προβληματική έναρξη της σεζόν με επίκεντρο την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, δημιούργησε κλίμα ανασφάλειας στις τάξεις των διεθνών tour operators, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να προχωρήσουν ακόμα και σε ακυρώσεις κρατήσεων. Το σκηνικό στην πορεία αντιστράφηκε εξαιτίας της ανοδικής τροχιάς που κατέγραψαν αγορές όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ το εγχώριο τουριστικό προϊόν, ενίσχυσαν σε μεγάλο βαθμό και τα τακτικά δρομολόγια της british airways και της lufhansa.
 
«Ο Οκτώβρης παρουσιάζει μία κάμψη όσον αφορά τις αφίξεις, παρόλα αυτά υπάρχει μία κίνηση η οποία είναι σε χαμηλά επίπεδα. Γενικά είμαστε σε επίπεδα Μαΐου και αυτό συμβαίνει καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους τις επιχειρηματικές. Αρκετά ξενοδοχεία κλείνουν 15-28 Οκτωβρίου και παραμένουν κάποια τα οποία λειτουργούν μέχρι και τις 16 περίπου Νοεμβρίου. Εκτιμώ ότι η συνολική κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από αφίξεις εξωτερικού, θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 1%. Αξίζει να τονίσουμε πάντως ότι οι αφίξεις εσωτερικού σημείωσαν αύξηση σε σχέση με πέρυσι», τονίζει ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας.