21 °C Rethymno, GR
19/06/2021

ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Εγκρίθηκε μελέτη εξωραϊσμού της «Χοχλάδας»

Εγκρίθηκε από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Κρήτης η μελέτη το δήμου Ρεθύμνου για τον εξωραϊσμό της περιοχής της Χοχλάδας, κάτω από το Φρούριο της Φορτέτζας.

Η μελέτη, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης Θωμάς Κρεβετζάκης, περιλαμβάνει την απομάκρυνση της υπάρχουσας σκάλας, η οποία καταλήγει μέσα στο μνημείο και έχει ήδη στατικά προβλήματα και τη δημιουργία δυο νέων εισόδων πρόσβασης. Η μια είσοδος διαμορφώνεται σε απόσταση 3 μέτρων από την ήδη υπάρχουσα και η δεύτερη στην ολοκλήρωση του πέταλου της Χοχλάδας.

Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας δεύτερης βοηθητικής σκάλας στο βόρειο τμήμα της περιοχής με τη δημιουργία και ντουζ. Παράλληλα δημιουργείται περιμετρικά ένα στηθαίο αντιστήριξης του πρανούς, όπου θα αναπτυχθεί σε δυο βαθμίδες προκειμένου να λειτουργήσει και ως κάθισμα για τους λουόμενους, καθώς επίσης και μια ξύλινη εξέδρα πρόσβασης στη θάλασσα. «Την επόμενη εβδομάδα ο δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων θα προχωρήσουν στην έναρξη των εργασιών κατά τρόπο τέτοιο που δεν θα δημιουργήσει όχληση στη λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής όσο και των επισκεπτών. Των εργασιών ανάπλασης θα προηγηθεί μια ανασκαφή από την Αρχαιολογία, καθώς στο σημείο υπάρχουν μπάζα από περιφερειακό καθώς και υπολείμματα. Ο δήμος Ρεθύμνης ευχαριστεί το τεχνικό γραφείο του Χαλκιαδάκη Μανόλη και Καρδάση Αντώνη για τη δωρεάν ολοκλήρωση και προσφορά της μελέτης ανάδειξης Νεώσοικων που θα βάλει την περιοχή σε μια αναπτυξιακή τροχιά», ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο κ. Κρεβετζάκης.

Σημειώνεται ότι η μελέτη έχει προϋπολογισμό 70.000 ευρώ. Η περιοχή της «Χοχλάδας» που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (Φορτέτζας), όπου, μέχρι και τη δεκαετία του ’60, οι Ρεθεμνιώτες συνήθιζαν να απολαμβάνουν τα καλοκαιρινά θαλάσσια λουτρά τους, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, γι’ αυτό και δόθηκε βαρύτητα στην αναβάθμισή της με βασικές υποδομές εξυπηρέτησης στους Ρεθεμνιώτες και κυρίως στους κατοίκους της παλιάς πόλης, για τους οποίους αποτελεί την κοντινότερη πρόσβαση στη θάλασσα για να κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια.

 

Η τεχνική περιγραφή του έργου

Το προτεινόμενο έργο αφορά σε ήπιες παρεμβάσεις στην περιοχή «Χοχλάδα» της Πόλης του Ρεθύμνου.

Με τις παρεμβάσεις αυτές θα αρθεί ο κίνδυνος κατά την πρόσβαση των λουομένων στην ακτή και θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες. Eπίσης στόχος είναι να μείνει ο χώρος του νεώσοικου καθαρός από κατασκευές και η πλήρης ενσωμάτωση της επέμβασης με την περιοχή μελέτης.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στα παρακάτω:

1) Καθαίρεση υφιστάμενης κλίμακας, στο νότιο τμήμα περιοχής μελέτης από σκυρόδεμα (με μειωμένη στατική επάρκεια).

2) Δημιουργία νέας κλίμακας στο νότιο τμήμα περιοχής μελέτης (βλ. δυτική όψη). Η νέα λιθόκτιστη κλίμακα θα ενσωματωθεί με τις φυσικές λάξευσής του φυσικού βράχου ώστε να έχουμε μη ορατά φέροντα στοιχεία. Επίσης, θα γίνει με πέτρινα πατήματα χωνευτά στο φυσικό έδαφος για πλήρη ενσωμάτωση.

3) Κατασκευή πέτρινου τοίχου, ενός επιπέδου, σε επαφή με το φυσικό πρανές κατά μήκος, κάτω από «Πλατεία-Ηλιοβασιλέματα») για συγκράτηση του ασταθούς και χαλαρού εδάφους, με στόχο την ασφάλεια των λουόμενων και τη διευκόλυνσή τους για ολιγόωρη ξεκούραση. O τοίχος θα στηριχθεί σε λίθινο θεμέλιο με συνδετικό υλικό από ισχυρό τσιμεντοκονίαμα των 650 κγρ.

4) Παράλληλα, στη βάση του τοιχίου προτείνεται η δημιουργία λιθόκτιστου αναβαθμού κάθισμα (σημείο ξεκούρασης των λουόμενων) ύψους 0,50cm. (

5) Δημιουργία δεύτερης νέας κλίμακας στο βόρειο τμήμα περιοχής μελέτης, με πέτρινα πατήματα, προκειμένου να υπάρξει δεύτερη έξοδος διαφυγής από και προς την ακτή. Παράλληλα η νέα κλίμακα δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το νότιο τμήμα μελέτης μέσω ενός διαδρόμου-μονοπάτι το οποίο θα αναδειχθεί. Με αυτό το σημείο τοποθετούμε ένα σημείο πλύσης (ντουζ) για την εξυπηρέτηση των λουόμενων (βλ. κάτοψη περιοχής επέμβασης, όψη νέας πρόσβασης).

6) Τοπική επιδιόρθωση -συμπλήρωση λιθοδομής στήριξης του δρόμου, κάτω από την υφιστάμενη σκάλα, λόγω μεγάλης διάβρωσης κι επικινδυνότητας κατάρρευσης τμήματος της οδού Κεφαλογιάννηδων.

7) Δημιουργία διαδρόμου-μονοπάτι κυκλοφορίας πεζών κατά μήκος της ακτής και στο επίπεδο του +3,65μ έως +2,90μ με πέτρινο δάπεδο από ασβεστόλιθο. Στην άκρη του διαδρόμου θα τοποθετηθεί σημειακός διακριτικός χαμηλός χωνευτός φωτισμός δαπέδου.

8) Κατασκευή ξύλινου πλωτού προβλήτα στο επίπεδο του διαδρόμου κυκλοφορίας (+2,90μ) και μικρής ξύλινης πλωτής εξέδρας στο επίπεδο +2,50μ .Η κατασκευή θα είναι πλωτή και θα εξυπηρετεί τους λουόμενους κατά την θερινή περίοδο. Η ξυλεία που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι σκληρή αφρικάνικη τύπου deck. 9) Τέλος θα τοποθετηθεί πληροφοριακή πινακίδα σε εμφανές σημείο, κατασκευασμένη από υλικό και διάσταση που θα υποδειχθεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων, με κείμενο που θα πληροφορεί για την ιστορία της περιοχής.

 

Συνεργασία δήμου-Αρχαιολογίας για την άναρχη στάθμευση στο φρούριο Φορτέτσας

Παράλληλα την επομένη εβδομάδα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πόλης Θωμάς Κρεβετζάκης με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αναστασία Τσιγκουνάκη θα έχουν συνάντηση προκειμένου να εξετάσουν τους τρόπους που θα αντιμετωπιστεί η άναρχη στάθμευσης πέριξ του φρουρίου Φορτέτσας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κρεβετζάκης «θα έχουμε συνάντηση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με στόχο να περιοριστεί η στάθμευση περιμετρικά του Ριβελίνο (πενταγωνικό οχυρό μπροστά από τη Φορτέτσα- παλιές φυλακές). Ο στόχος είναι να μας υποδειχτούν τρόποι περιορισμού της στάθμευσης τόσο στην είσοδο όσο και πλησίον του φρουρίου ενώ υπό κατασκευή είναι και το προστατευτικό κάγκελο στη ράμπα ανόδου προς το φρούριο».