12 °C Rethymno, GR
24/01/2021

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Εικαστικοί καλλιτέχνες επανασυστήνονται με τα έργα τους στην έκθεση «EGO» (χωρίς alter)

Έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου παρατείνεται η ομαδική έκθεση εικαστικών με θέμα «EGO» (χωρίς alter) που φιλοξενείται στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών για την προώθηση της Τέχνης κατARTι. Την απόφαση αυτή έλαβαν οι διοργανωτές λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας και του ενδιαφέροντος του κοινού για την έκθεση που επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι σήμερα.

Στην έκθεση συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι εικαστικοί: Αγρίου Έρη, Ανδρουλιδάκη Μαρία, Γιατρουδάκη Καλλιόπη, Δουβέρη Αγγελική, Δρυγιαννάκη Στέλλα, Καλή Γιάννα, Καλογεράκης Στέλιος, Καλφούντζος Κωνσταντίνος, Καραδάκη Κάλλη, Καραταράκης Μανόλης, Κουκλινού Καλλιόπη, Μονογυιός Ιωάννης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Πανταζής Γιώργος, Πετσούρα Σύλβια, Σκεπετζή Χρύσα, Σοφικίτης Φοίβος, Σταφυλαράκη Ευδοξία, Τζώτζιου Δήμητρα, Τσουκνάκη Μαρία, Χαμιδιελή Φωτεινή, Χριστινάκη Δήμητρα, Ψυχή Ελένη.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι:

  • Μαρία Τσουκνάκη – σκηνογράφος, εικαστικός,
  • Κωνσταντίνος Καλφούντζος – εικαστικός.

Όπως έχουν αναφέρει οι επιμελητές, η πρόταση και το κάλεσμα των συμμετεχόντων εικαστικών στην 7η κατά σειρά ομαδική έκθεση, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2020 μέσα στο γενικότερο κλίμα της πρωτόγνωρης και αθέλητης απομόνωσης, βρίσκοντάς μας αντιμέτωπους τόσο με μια ιδιαίτερα απειλητική κατάσταση, από την εξάπλωση του Covid19, όσο και αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό, κλεισμένους σε ένα αυστηρό πλαίσιο και πολιορκημένους από την επίθεση αναρίθμητων σκέψεων που μας κατακλύζουν στις ατέλειωτες ώρες αναμονής και απραξίας.

Οι εικαστικοί, μέσω της EGO (χωρίς alter), καλούνται να εκτεθούν ολοκληρωτικά, αντιμετωπίζοντας το κοινό ως ένα καθρέπτη, όπου σε μια εφ’ όλης της ύλης ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό τους, θα συστηθούν ξανά και θα παρουσιάσουν το ΕΓΩ τους, όπως αυτό έχει καλλιεργηθεί, αναπτυχθεί και διαμορφωθεί με την επίδραση της συσσωρευμένης εμπειρίας, της προσωπικής ηθικής και των αξιών – όχι απαραίτητα των κοινωνικά αποδεκτών, αλλά αυτών που τροφοδοτούνται από το ένστικτο, το υποσυνείδητο, αυτών που οι άνθρωποι συνήθως συζητούν μόνο με τους εαυτούς τους…

Με αφορμή την EGO (χωρίς alter), οι συμμετέχοντες καλούνται να είναι αφοπλιστικά ειλικρινείς απέναντι στο κοινό και να παρουσιάσουν τα θέλω τους, τα συναισθήματά τους, τις επιθυμίες τους, τη χαρά, τη λύπη, τον θυμό, την έκπληξη, τα πάθη και τους φόβους τους, έτσι όπως τα βιώνουν και τα νοιώθουν σήμερα.

Καλούνται να περάσουν τα δικά τους ειλικρινή μηνύματα, να συστρατεύσουν υπέρ τους ή να απωθήσουν το κοινό, να ζητήσουν κατανόηση ή και να διαδηλώσουν, να εξομολογηθούν ή και να υπερασπιστούν τις αμαρτίες τους.

Οι εικαστικοί επανασυστήνονται και εκθέτουν το ΕΓΩ τους, τοποθετημένο σε αυστηρά τετράγωνο πλαίσιο, σε μια χωρίς όρια συζήτηση με το κοινό, το οποίο θα κληθεί να αποκωδικοποιήσει τις χίλιες λέξεις της εικόνας, πέραν των υποκειμενικά αισθητικών κριτηρίων».

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 6:30 ως τις 9:30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο στο Σπίτι του Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΡ και της Περιφερειακής κοινότητας Ρεθύμνου.