26 °C Rethymno, GR
10/08/2020

Εικόνες από το παρελθόν «Δια μέσου Άνοιξης»

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2013 μια ασυνήθιστη εκδήλωση διοργανώθηκε από τους γυναικείους συλλόγους ΧΕΝ και Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων. Μία συμπολίτισσά μας η κυρία Αννα Φιλιώτου, ιατρός αιματολόγος, καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια στο Ρέθυμνο για να παρουσιάσει την ποιητική της συλλογή «Δια μέσου Άνοιξης».

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Λυκείου κυρία Φέφη Βαλαρή και τον συντονισμό ανέλαβε η πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου γυναικών και της ΧΕΝ κυρία Γεωργία Γαβρά. Για το ιατρικό έργο της συγγραφέως που εργάστηκε επί 40 χρόνια στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, μίλησε ο γνωστός ιατρός, Διευθυντής της νοσηλευτικής μονάδας Περάματος κ. Νίκος Παπαδάκης.
Η επόμενη ομιλήτρια, συμμαθήτρια και φίλη της Άννας και υπεύθυνη για τα πολιτιστικά στην ΧΕΝ κυρία Ελευθερία Παναρετάκη Παπαδάκη θυμήθηκε τα σχολικά τους χρόνια και αναφέρθηκε γεμάτη συγκίνηση στη χαρά που ένοιωσε όταν έλαβε τη συλλογή της Άννας με την αφιέρωσή της… Έδωσε τελειώνοντας μία σφαιρική ανάλυση της ποιητικής συλλογής.
Ο ποιητής και ζωγράφος κ. Σταύρος Τζώρτζος ανέλυσε τα ποιήματα της κυρίας Φιλιώτου και πρόσθεσε μια άλλη διάσταση σε αυτή την ανάλυση, επειδή εκτός από θαυμαστής των ποιημάτων της, υπήρξε και ασθενής της και έγινε καλά με τις ιατρικές φροντίδες της. Η ηθοποιός Δανάη Καλαχώρα διάβασε με μοναδικό συναίσθημα και υπέροχη φωνή τα εξίσου υπέροχα ποιήματα της Άννας. Έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι η νέα αυτή ηθοποιός είναι κόρη της κυρίας Φιλιώτου.
Τέλος η ίδια η συγγραφέας αφού ένδακρυς ευχαρίστησε το κοινό για τη ζεστασιά που την αγκάλιασε ύστερα από πολλά χρόνια και περιέγραψε την ημέρα εκείνη ως «νόστιμον ήμαρ», παρουσίασε σε προβολή φωτογραφίες από τα αρχεία της. Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες ξετυλίχτηκε μπροστά στα μάτια μας μια ολόκληρη εποχή. Θυμηθήκαμε τους γονείς της Σπύρο και Δανάη Φιλιώτη, καθηγητές επί χρόνια στα γυμνάσια Ρεθύμνου, ιδιαίτερα τη μητέρα της Δανάη Σταυρουλάκη Φιλιώτη, μια δραστήρια και δυναμική φιλόλογο… Θυμηθήκαμε τα χρόνια εκείνα της μαθητικής ποδιάς… Αξέχαστους καθηγητές και χαρακτηριστικούς τύπους της Ρεθυμνιακής κοινωνίας. Αναγνωρίσαμε διάφορες Ρεθύμνιες όταν ακόμα ήταν μαθήτριες. Πολλοί από τους παρόντες έφεραν στη μνήμη τους τα παιδικά τους χρόνια και αρκετοί εδάκρυσαν…
Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως την όλη εκδήλωση πλούτισε με τα τέλεια εκτελεσμένα μουσικά έργα στο πιάνο η κυρία Ελευθερία Μιχάλα, που έδωσαν μια ξεχωριστή λάμψη στην όλη εκδήλωση. Την συγκέντρωση έκλεισε ο αιδεσιμότατος ιερέας κ. Ιωάννης Σκαλίδης, εκπρόσωπος Επισκοπής Ρεθύμνου με ένα όμορφο επίλογο.
Παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας και του Δήμου και των γραμμάτων, ο γιος της κ. Φιλιώτου κ. Σαμ. Καλαχώρας, ο αδελφός της κ. Διονύσης Φιλιώτης με την σύζυγό του Μπέτση και πλήθος Ρεθυμνιακού κόσμου που χειροκρότησε με συγκίνηση όλους τους συντελεστές της επιτυχούς παρουσίασης.