12 °C Rethymno, GR
15/01/2021

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

«Εισαγωγή στον Ρομαντισμό»

Σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγή στον Ρομαντισμό» διοργανώνουν τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις εβδομαδιαίες Δευτεριάτικες συναντήσεις με ημερομηνία έναρξης την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. Θα πραγματοποιηθεί τις ώρες 19.00 έως 21.00,στον χώρο των Μ.Φ.Ρ., στην οδό Τσαγρή 1.

Οι διοργανωτές, σημειώνουν σχετικά με το περιεχόμενο του σεμιναρίου:

«Ρομαντισμός 1790-1830: Η κάθε μία εποχή αν θέλουμε να το γενικοποιήσουμε έχει την τάση να κοντράρει την προηγούμενη ενδεχομένως πουθενά αλλού να μην έχει φανεί αυτό περισσότερο από τον χώρο των εικαστικών τεχνών.

Στα τέλη του 1700 και στις αρχές του 1800 παράλληλα με τον νεοκλασικισμό αναπτύσσεται ένα καλλιτεχνικό κίνημα που φαίνεται να τον αντιμάχεται στα περισσότερα του σημεία. Το κίνημα αυτό είναι ο ρομαντισμός.

Στη βάση του ο ρομαντισμός σαν κίνημα θεωρεί ότι ο ορθολογισμός από μόνος του δεν αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος την πραγματικότητα, τοποθετεί πιο πάνω το συναίσθημα και τη διαίσθηση, ενώ δίνει μεγάλη σημασία στο άτομο και τον υποκειμενισμό.

Κύρια χαρακτηριστικά του νέου ύφους είναι η προσπάθεια της συγκίνησης προς τον θεατή. Η μεγαλύτερη ελευθερία στη φόρμα και στις πινελιές. Ο μυστηριακός χαρακτήρας. Η έντονη ζωγραφικότητα.

Σε αυτό το σεμινάριο θα αναφερθούμε στον Ρομαντισμό όπως αυτός αναπτύχθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στη Δυτική Ευρώπη με επίκεντρο χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία. Παράλληλα θα αναλυθεί το έργο των σημαντικότερων ζωγράφων του, όπως των: Eugene Delacroix, Theodore Gericault και J.M.W. Turner. Η φιλοσοφία και τα ιστορικά γεγονότα τα οποία διαμόρφωσαν τον Ρομαντισμό.

Ακόμη, θα γίνει λόγος για τη σημαντικότητα του Ρομαντισμού και την επίδραση του στα μεταγενέστερα κινήματα και τάσεις που σημειώθηκαν στην ιστορία της τέχνης. Να σημειωθεί ότι η εστίαση θα δοθεί στη ζωγραφική και στο πως αυτή διαμορφώθηκε μέσω του πνεύματος του Ρομαντισμού.

Το ιστορικό περιβάλλον δηλαδή οι ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές δομές σε συνδυασμό με την εκάστοτε πολιτική συγκυρία θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία η κάθε αισθητική τάση θα τοποθετείται και θα αναλύεται. Παραμένοντας πιστοί στην αντίληψη ότι η τέχνη δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομμένη από την κοινωνία που την περιβάλλει.

Τα μαθήματα δεν θα έχουν σαν αποκλειστικό στόχο την διάδοση των ιστορικών πληροφοριών, καθώς ιδιαίτερα σημαντική θα είναι και η συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν την τέχνη.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη πρώτη γνώση από πλευράς των συμμετεχόντων παρά μόνο όρεξη για γνώση και διάθεση για ερωτήσεις και ομαδικό διάλογο. Στα σεμινάρια θα διατηρηθεί μία σχετικά χαλαρή γραμμική αφήγηση της ιστορίας προκειμένου να υπάρξει ένας κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο αυτά θα οργανώνονται.

Η διάδραση θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, ενώ η δημιουργία μίας ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία όλοι θα μπορούν με άνεση να εκφράσουν τις απορίες τους και να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους ο μεγάλος στόχος μας.

Η στείρα γνώση, η αποστήθιση ονομάτων και ημερομηνιών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί στα μαθήματα.

Αυτά θα βασίζονται στον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την προσπάθεια για διαμόρφωση μίας πρώτης εικόνας-άποψης γύρω από το υπό εξέταση ζήτημα».

Διάρκεια Σεμιναρίου: Μηνιαίο (4 εβδομαδιαίες συναντήσεις) Ώρα: 19:00-21:00 και 21:00-23:00 (δύο τμήματα επιλογής).

Προσοχή: Στα πλαίσια των οδηγιών για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί, τα τμήματα θα είναι ολιγομελή και οι συμμετέχοντες καλούνται να φοράνε μάσκα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Ένα επιθυμείτε να συμμετέχετε λόγω της αυξημένης προσέλευσης και του περιορισμένου αριθμού θέσεων πρέπει να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: Τηλέφωνο 6975973970 και e-mail: historyofartrethymno@gmail.com