26 °C Rethymno, GR
19/09/2020

ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΤΗΝ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής και χρέους για την 75η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης των λαών

Πραγματοποιήθηκε συμβολική εκδήλωση στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Ρέθυμνο (Σοχώρα) το Σάββατο 9-5-2020 για την 75η επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΚΚΕ, Βαγγέλης Αγγελογιαννάκης, μετά την κατάθεση στεφάνου που έκανε, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

Σήμερα, ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών, η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ αποτίνει φόρο τιμής και μνήμης σε όσους αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν με κάθε τρόπο ενάντια στους ναζί, ενάντια στο φασιστικό – ιμπεριαλιστικό άξονα Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Σήμερα τιμάμε την ιστορική δράση του Κόμματός μας και των Κομμουνιστικών Κομμάτων που ηγήθηκαν των λαϊκών απελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων. Τους αγωνιστές του ΕΑΜ, τους μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Τιμάμε τους ήρωες του 44ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ που έδρασε στο Ρέθυμνο.

Σήμερα το παράδειγμά τους γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρο, σήμερα που τα αδιέξοδα του καπιταλισμού διαφαίνονται με τραγικές συνέπειες για τους λαούς, στα ανύπαρκτα δημόσια συστήματα υγείας, στην νέα καπιταλιστική κρίση που ήρθε για να αποτελειώσει ότι άφησε όρθιο η προηγούμενη. Για τα μονοπώλια υπάρχει μόνο ένας νόμος, και τότε και τώρα, ο νόμος του μέγιστου κέρδους, σε αυτό προσφέρουν θυσία τα δικαιώματά μας σε δουλειά, μόρφωση και υγεία. Για αυτό εξαπολύουν πολέμους δημιουργούν φτώχεια και προσφυγιά.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε, συνεχίζουμε να πολεμάμε το σύστημα αυτό που σαπίζει, τον καπιταλισμό για την μόνη πραγματική διέξοδο για τους λαούς και τον λαό μας, για το σοσιαλισμό, όπου οι καθημερινοί άφαντοι ήρωες θα γίνουν πρωταγωνιστές.

Επίσης η πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Ελένη Δραμιτηνού, μετά την κατάθεση στεφάνου που έκανε, στον σύντομο χαιρετισμό της, τόνισε ότι:

Τιμάμε τα 75 χρόνια από την 9η Μάη 1945, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Τιμάμε τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές και τις εξορίες, στην παρανομία, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στα μπλόκα, ταγμένοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού.

Τιμάμε και υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια κόντρα στην παραχάραξη της Ιστορίας και στη συκοφαντία της τεράστιας προσφοράς της ΕΣΣΔ και του κόκκινου στρατού, των Αντιστασιακών απελευθερωτικών κινημάτων στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης για την καθοριστική συμβολή τους στη συντριβή του ναζιστικού τέρατος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, οι Νίκος Μανουσάκης περιφερειακός σύμβουλος, σχολιάζοντας τα γεγονότα με αφορμή την επέτειο είπε: «σήμερα 9η του Μάη, μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλες και όλους που έδωσαν τη ζωή τους για να σωθεί η ανθρωπότητα από το τέρας του φασισμού. Σήμερα, είναι επίκαιρο όσο ποτέ, το μήνυμα, να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Σήμερα πρέπει ο λαός μαζικά και ενωμένα να απαιτήσει να κλείσει η βάση της Σούδας, να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις όπως η επιχείρηση «IRINI» στην περιοχή μας και να επιστρέψουν οι Έλληνες φαντάροι που πολεμάνε έκτος συνόρων, για ξένα συμφέροντα. Σήμερα από τούτη την εκδήλωση, δίνουμε όρκο ότι δεν θα υποστείλουμε τη σημαία μέχρι να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά». Ο Μανούσος Μανουσογιάννης δημοτικό σύμβουλος και ο Γιάννης Πολυχρονάκης μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Κρατήθηκε ενός λεπτού σιωπή στη μνήμη των νεκρών.

 

Από την Τ.Ο. ΚΚΕ Ρεθύμνου