7 °C Rethymno, GR
18/01/2021

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Εκκρεμεί εδώ και οκτώ μήνες η έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος για το ΚΕΓΕ

Έχουν περάσει περισσότεροι από οκτώ μήνες από την στιγμή που ο Δήμος Ρεθύμνης κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας το κτιριολογικό πρόγραμμα για την κατασκευή σχολείων ειδικής αγωγής στο κτίριο του ΚΕΓΕ και μέχρι σήμερα παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της αρμόδιας αντιδημάρχου παιδείας, Άννας Ελευθεριάδου – Γκίκα, στο τμήμα Κτιριολογικών Εγκρίσεων του υπουργείου δεν υπάρχει καμία απάντηση.

Ταυτόχρονα όμως τους τελευταίους μήνες ο Δήμος εξετάζει τις ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης της μελέτης κατασκευής του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος προκειμένου αμέσως μόλις δοθεί η παραπάνω έγκριση να υποβάλλει φάκελο με αίτημα χρηματοδότησης.

Όπως ανέφερε η κα Ελευθεριάδου στην παρούσα φάση εξετάζεται πολύ σοβαρά η χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η κατασκευή του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος βρίσκεται στις προτεραιότητες του τμήματος παιδείας του Δήμου Ρέθυμνου, σύμφωνα με την ίδια. «Έχουμε καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας εδώ και οκτώ μήνες το κτιριολογικό πρόγραμμα και περιμένουμε την σχετική έγκριση από το υπουργείο για να προχωρήσουμε τις διαδικασίες. Τις τελευταίες εβδομάδες του τηλεφωνώ συστηματικά προκειμένου να εξετάσουν το αίτημά μας, μιας και ο Δήμος Ρεθύμνης δίδει ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στην ειδική αγωγή και για εμάς ο σχεδιασμός λειτουργίας των σχολείων ειδικής αγωγής στο κτίριο του ΚΕΓΕ βρίσκεται σε προτεραιότητα. Είναι απαραίτητη η έγκριση του υπουργείου που αφορά ουσιαστικά την καταλληλότητα του χώρου για τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, ενώ έχουν γίνει σχετικές επαφές με τις διευθύντριες των εδικών σχολείων και την σύμβουλο ειδικής αγωγής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για την καταλληλότητα του χώρου. Παράλληλα εξετάζουμε όλα τα προγράμματα προκειμένου να βρούμε άξονες για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τη μελέτη και την κατασκευή του έργου. Θεωρούμε ότι αυτό μπορεί γίνει μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» τόνισε η κα Ελευθεριάδου.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2019 δόθηκε η έγκριση παραχώρησης του χώρου από του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος στις εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου του ΚΕΓΕ, ώστε να λειτουργήσει εκεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Πρόκειται για ένα οικοδομικό χώρο 9,8 στρεμμάτων, που μαζί με τα υφιστάμενα κτίσματα είναι 1.550 τ.μ. περίπου.

Η ανέγερση σχολικών δομών ειδικής αγωγής στο κτίριο του ΚΕΓΕ αποτελεί πάγιο αίτημα του σωματείου ΑΜΕΑ των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων των ειδικών σχολείων του Νομού, καθώς και της δημοτικής αρχής μιας και οι μαθητές μέχρι σήμερα συνωστίζονται σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας σε συνθήκες όχι αξιοπρεπείς.

Εδώ και ένα χρόνο είναι έτοιμος ο φάκελος με το τεχνικό δελτίο, που είχε ετοιμάσει ο Δήμος με μια πρώτη αποτύπωση και τοπογραφικό διάγραμμα, που ανάφερε τις παρεμβάσεις που προβλέφθηκαν να γίνουν, ώστε τα υφιστάμενα κτίσματα να είναι ασφαλή και λειτουργικά για να φιλοξενήσουν τη λειτουργία των σχολικών δομών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου. Οι μηχανικοί του Δήμου θεωρούν ότι επαρκούν οι εγκαταστάσεις χωρικά, ενώ θα αναπτυχθούν και εργαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προβλεπόμενη από την τεχνική μελέτη δαπάνη των απαιτούμενων παρεμβάσεων ανέρχεται στο ποσό του 1.200.000 ευρώ.

Στο ποσό αυτό όπως εξήγησε η κα Ελευθεριάδου αφορά τόσο την μελέτη όσο και την κατασκευή του κτιρίου.

Η λειτουργία των δομών ειδικής αγωγής θα ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα του Δήμου Ρεθύμνης, του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, ενώ οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες θα είναι και οι μοναδικές δομές ειδικής αγωγής που θα δέχονται μαθητές από όλο τον Νομό.

Σημειώνεται ότι στο φάκελο που είχε καταθέσει ο Δήμος προς τον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διεκδικώντας τη παραχώρηση του χώρου είχε καταθέσει στον υπουργό την πρόθεση του Δήμου να εξυπηρετηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που κατά καιρούς υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αποδέκτες τους νέους αγρότες. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Ρεθύμνης αποδεχόταν ως όρο στην αιτούμενη παραχώρηση του κτιρίου, την απογευματινή χρήση των εγκαταστάσεων από το υπουργείο, πρακτική την οποία έχει ήδη υιοθετήσει η δημοτική επιτροπή Παιδείας με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του νέου Γυμνασίου – Λυκείου Επισκοπής Ρεθύμνου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ίδιο σκοπό.