7 °C Rethymno, GR
18/01/2021

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Εκκρεμεί η ανανέωση συμβάσεων 50 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου

-Το Νομικό Πρόσωπο έχει ακέραιη την ευθύνη για την αναστάτωση που έχει προκληθεί και πρέπει αμέσως να προχωρήσει στην υπογραφή των νέων συμβάσεων και να δώσει εξηγήσεις τονίζει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το θέμα της ανανέωσης των πενήντα εργαζομένων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», οι οποίοι από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν αναλάβει κανονικά υπηρεσία χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα η εργασιακή τους ασφάλεια και η μισθοδοσία, αφού δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Κάθε χρόνο όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μουσικής και Κοινωνικής Παιδείας οι συμβάσεις των εργαζομένων ανανεώνονται εφόσον το πρόγραμμα συνεχίζεται και οι δομές του δήμου έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού. Φέτος ωστόσο όπως εξήγησε πρόκυψε θέμα, καθώς το πρόγραμμα λήγει μιας και αφορούσε την περίοδο 2014-2020 και απαιτείται η ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα Νομικά Πρόσωπα στις ανανεώσεις των συμβάσεων του προσωπικού τους. Σύμφωνα με τον Γιώργο Μοτάκη υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Εσωτερικών ότι η σχετική ρύθμιση θα ψηφιστεί άμεσα και μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ, άρα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Ωστόσο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ρεθύμνου, Μανούσος Μανουσογιάννης, με ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίδρασή του στην κατάσταση αυτή ζητώντας εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, αφού φαίνεται αμφισβητεί τα λεγόμενά του υποστηρίζοντας ότι σε άλλους δήμους έχει γίνει η σχετική παράταση.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή του ο κ. Μανουσογιάννης επισημαίνει:

«Λες και δεν φτάνουν οι αγωνίες και οι ανασφάλειες που φορτώνει τους εργαζόμενους η απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας από μεριάς του κράτους και της κυβέρνησης. Σε αυτή την κατάσταση νέα αναστάτωση προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Την ώρα που σε άλλες υπηρεσίες ο δήμος προσλαμβάνει με αδιαφανείς και Fust truck διαδικασίες, οι δεκάδες εργαζόμενοι με ΣΟΧ του προγράμματος «εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» ενώ έχουν ξεκινήσει δουλειά από 1 Σεπτέμβρη, συνεχίζουν για 21 μέρες να εργάζονται χωρίς καν να έχουν προσληφθεί!!!

Αλήθεια η Επιθεώρηση εργασίας τι περιμένει για να παρέμβει;

Σε λίγες μέρες συμπληρώνουν τον πρώτο μήνα δουλειάς. Θα πρέπει να πληρωθούν για να αντιμετωπίσουν επείγουσες οικογενειακές ανάγκες (σπουδές παιδιών κλπ.) και αντιλαμβάνονται ότι λόγω της μη πρόσληψης αυτό δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον στην ώρα του. Πολλοί μάλιστα ανησυχούν μήπως οι καθυστερήσεις αυτές είναι σκόπιμες και σχετίζονται με την πιθανότητα μιας νέας καραντίνας, που θα απαλλάξει το κράτος και τους δήμους από τους μισθούς τους.

Οι συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα αυτό παρατείνονται κάθε χρόνο εφόσον παρατείνεται και το πρόγραμμα. Η πρόβλεψη μάλιστα αυτή υπάρχει σε όλες τις συμβάσεις τους και στις περυσινές για την φετινή χρονιά. Και παρόλο που το πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι 31-7-2021 οι συμβάσεις των εργαζομένων στο Ρέθυμνο ενδεχομένως και σε κάποιους άλλους δήμους δεν παρατείνονται. Κι αυτό ενώ σε πολλούς δήμους η παράταση έχει ήδη γίνει και οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους και εργάζονται κανονικά. Καταθέσαμε μάλιστα και αντίγραφο σχετικής σύμβασης χωρίς βέβαια να πάρουμε τις αναγκαίες εξηγήσεις. Μάλιστα η σχετική προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ ζητούσε φέτος να δηλωθεί το σύνολο των εργαζομένων σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτό προφανώς για το Ρέθυμνο δεν έχει γίνει ακόμη με ότι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται.

Η εξήγηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου για την κατάσταση αυτή είναι ότι το άρθρο 61 του ν. 4674/20 δεν επιτρέπει, λέει, την ανανέωση των συμβάσεων και ότι τάχατες έχει γίνει νομική αστοχία που πρόκειται να αρθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση κλπ. Όμως το εν λόγω άρθρο αφενός δεν έχει καμία απολύτως αναφορά στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά ακόμη κι αν είχε όχι μόνο δεν απαγορεύει την παράταση των συμβάσεων αλλά αντίθετα την επιβάλλει και για τις κατηγορίες των εργαζομένων που αναφέρεται!!! Με άλλα λόγια το άρθρο αυτό σε καμιά εκδοχή και με κανενός είδους ανάγνωση δεν επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Νομικού Προσώπου.

Ύστερα από τα παραπάνω είναι καθαρό ότι η ομηρία των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητη και καταχρηστική.

Το Νομικό Πρόσωπο έχει ακέραιη την ευθύνη για την αναστάτωση που έχει προκληθεί και πρέπει αμέσως να προχωρήσει στην υπογραφή των νέων συμβάσεων και να δώσει εξηγήσεις.

Η Επιθεώρηση εργασίας αν το πρόβλημα δεν λυθεί αμέσως είναι υποχρεωμένη να βεβαιώσει τις σχετικές παραβάσεις.

Για άλλη μια φορά το καθεστώς των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου γίνεται θερμοκήπιο για την αμφισβήτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς που για πολλά χρόνια ανανεώνονται οι συμβάσεις τους αλλά δεν μονιμοποιούνται πρέπει επιτέλους να μονιμοποιηθούν. Να πάψουν να βιώνουν το καθεστώς της ομηρίας. Αυτό είναι επείγουσα και ρεαλιστική ανάγκη πολύ περισσότερο μετά και την τοποθέτηση της διευθύντριας της Κοινωνικής πολιτικής της ΕΕΤΑΑ, που ξεκαθάρισε σε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν εξαρτάται από την σχέση εργασίας, δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι καλύτερα οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμοι».

425 παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Ρεθύμνου

Συνολικά 425 παιδιά, όση δηλαδή είναι η δυναμικότητα των έξι δομών του μητροπολιτικού δήμου θα φιλοξενηθούν τη φετινή χρονιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου. Μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μουσικής και Κοινωνικής Παιδείας οι σταθμοί λειτουργούν με το 70% της δυναμικότητας, καθώς έχουν αφήσει ελεύθερες θέσεις σε ποσοστό 30% προκειμένου να καλυφτούν οι θέσεις από παιδιά δημοσίων υπαλλήλων.

Η σχετική πρόσκληση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Το Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ, αποφάσισε, επίσης, τη διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν και εργαζόμενες που είναι μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες, οι οποίες είχαν δικαίωμα υποβολής στη δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», περιόδου 2020 – 2021, με την προϋπόθεση ότι δεν έλαβαν voucher, και των οποίων το οικογενειακό εισόδημα είναι μικρότερο του ορίου που θέτει το πρόγραμμα.

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα, η προθεσμία για τις ενστάσεις είναι από το Σάββατο 26 έως και τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ενώ τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μοτάκης στις δομές του δήμου φιλοξενούνται ήδη παιδιά δημοσίων υπαλλήλων, καθώς σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν voucher τότε θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται με την καταβολή ωστόσο των απαιτούμενων τροφείων.

Μέχρι τα Χριστούγεννα η λειτουργία του βρεφικού τμήματος στα Μισίρια

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μοτάκη σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες διαρρύθμισης του χώρου προκειμένου να ανοίξει και να λειτουργήσει το δεύτερο βρεφικό τμήμα στη δομή των Μισίριων. Μετά τις εργασίες η δομή των Μισιρίων θα μπορούν φιλοξενήσουν 40 βρέφη από 22 που φιλοξενεί σήμερα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έκδοση άδειας και την πρόσληψη επιπλέον 15 ατόμων προσωπικού για την στελέχωσή του εκτιμάται ότι θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του έτους.