20 °C Rethymno, GR
20/10/2020

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη διοίκηση και το προσωπικό του Γηροκομείου για τον covid-19

Με κύριο στόχο την εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού των κλειστών μονάδων φροντίδας διεπιστημονική συμβουλευτική επιτροπή, από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την περιφέρεια πραγματοποιούν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχέση με τον ιό covid -19 και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Χθες πραγματοποιήθηκε το πρώτο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για δομές κοινωνικής φροντίδας από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση των εργαζομένων και η παροχή τεχνογνωσίας για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, για τη διασφάλιση της υγείας των ίδιων, καθώς και των ωφελούμενων των δομών και γενικότερα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αρωγής των δομών κοινωνικής φροντίδας της Κρήτης για την προστασία εργαζομένων και ωφελούμενων σε αυτές, επόμενες δράσεις της Διεπιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, είναι ο μοριακός έλεγχος εργαζομένων των δομών κοινωνικής φροντίδας για τον ιό SARS-CoV-2 μέσω δειγματοληψίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ που συντονίζει η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης και επισκέψεις στις δομές από κλιμάκιο της Διεπιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής με τη συνδρομή των Κοινωνικών Συμβούλων της Περιφέρειας Κρήτης.

Στόχος των δράσεων της Διεπιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας στις δομές κοινωνικής φροντίδας της Κρήτης.

Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η προϊσταμένη του Γηροκομείου Ρεθύμνου, Ζωή Μπριλάκη, η διεπιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί στοχεύει στην προστασία της δημόσιας υγείας στις κλειστές μονάδες φροντίδας: «Συστάθηκε λοιπόν αυτή η επιτροπή, η οποία μέσα από τις δράσεις της στοχεύει σε τρία πράγματα. Να γίνει ο μοριακός έλεγχος των εργαζομένων, κάτι που έχει γίνει ήδη σε εμάς. Να δρομολογηθούν οι διαδικτυακές εκπαιδεύσεις μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας. Σήμερα έγινε η πρώτη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, που αφορά αυτήν την εκπαίδευση. Κράτησε παραπάνω από 4 ώρες και συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι πραγματικά έδωσαν πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση και κάποια περιστατικά. Έδωσαν βασικές οδηγίες ώστε να προστατευτούν και οι εργαζόμενοι αλλά και πρωτίστως οι ηλικιωμένοι στην μονάδα.

Θα γίνει άλλο ένα παρόμοιο σεμινάριο, την ερχόμενη εβδομάδα, που παρακολουθείται από τους προέδρους και όλο το προσωπικό κα θα έχουμε τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων.

Το τρίτο σημαντικό σχέδιο δράσης, αυτής της επιτροπής είναι μέλη αυτής της διεπιστημονικής ομάδας να επισκεφτούν τις δομές και να δώσουν συμβουλές κα μέτρα για την προστασία μας ενόψει της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθεί».

Σύμφωνα με την κα Μπριλάκη στο πλαίσιο των μέτρων που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ οι νέες εισαγωγές στην μονάδα του Γηροκομείου γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και δυο αρνητικά τεστ κορωνοϊού με διαφορά δυο ήμερων. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, τα επισκεπτήρια είναι περιορισμένα με αναλυτική καταγραφή των στοιχείων των επισκεπτών, ώστε να μπορεί να γίνει η ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση καταγραφής κάποιου κρούσματος. Παράλληλα σε καθημερινή βάση γίνεται η θερμομέτρηση των επισκεπτών και των εργαζομένων.

 

Παράταση των συμβάσεων για το επικουρικό προσωπικό έως το τέλος του χρόνου

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις των εννέα ατόμων επικουρικό προσωπικό, που υπηρετούν στο Γηροκομείο, που έληγαν τον Ιούνιο του 2020, πήραν παράταση έως το τέλος του χρόνου, ενώ μονάδα του Ρεθύμνου έχει ενισχυθεί με επτά άτομα προσωπικό στο πλαίσιο των δράσεων που ελήφθησαν σε όλη τη χώρα για την ενίσχυση των χώρων φιλοξενίας ηλικιωμένων ως ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και προστασίας για την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την κα Μπριλάκη πρόκειται για τέσσερις νοσηλευτές και δυο άτομα βοηθητικού προσωπικού και ένας μάγειρας με εξάμηνες συμβάσεις που λήγουν 30 Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις εννέα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν υπάρχει κανένα νεότερο. Η προκήρυξη που αφορά σε ένα γιατρό, ένα κοινωνικό λειτουργό, δυο Τ.Ε. νοσηλευτικής, τέσσερις Δ.Ε. νοσηλευτικής και 2 Υ.Ε. τραυματιοφορείς, έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης.