26 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΔΕΚΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΕΟΔΥ

Εκπαιδευτικός στο Ρέθυμνο θετική στον covid -19, σε καραντίνα δύο ακόμα συνάδελφοι της

-Στο ξενοδοχείο covid δυο ακόμα τουρίστες

Σε καραντίνα βρίσκονται τρεις εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια εκπαιδευτικό θετική στον covid 19 που επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και οι άλλοι δύο είναι εκπαιδευτικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «ΡΝ», ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου Λάμπρος Καρβούνης, αμέσως υπήρξε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Οι οδηγίες ήταν να παραμείνουν σε κατ οίκον περιορισμό δυο μόνο εκπαιδευτικοί που είχαν έρθει σε κοντινή επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και όχι το σύνολο των εκπαιδευτικών, καθώς στη συνεδρίαση διδασκόντων που είχε πραγματοποιηθεί στο σχολείο, η εκπαιδευτική κοινότητα είχε λάβει όλα τα μέτρα προστασίας με τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ Καρβούνης, δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς. Ο ίδιος έχει ζητήσει από τον δήμο να κάνει απολύμανση στο σχολείο, το οποίο θα λειτουργήσει κανονικά από τη Δευτέρα.

Ειδικότερα ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου Λάμπρος Καρβούνης ανέφερε: «Σε καραντίνα βρίσκονται τρεις εκπαιδευτικοί για 14 μέρες. Στο σχολείο που βρέθηκε η συνάδελφος θετική και στο οποίο η ίδια συμμετείχε στο συνέδριο διδασκόντων είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα. Οι συνεδρίες γινόταν με μάσκες και αποστάσεις. Για λόγους προληπτικούς οι δύο συνάδελφοι της που κάθισαν δίπλα της, σύμφωνα με οδηγίες που μας δόθηκαν, πρέπει να μπουν σε καραντίνα, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν το τεστ. Εάν βέβαια παρουσιάσουν συμπτώματα θα μεταβούν κατευθείαν στο νοσοκομείο. Παράλληλα ήδη ζητήσαμε από τον δήμο να κάνει απολύμανση στο σχολείο. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν προβλέπεται άλλο μέτρο, πέρα από την απολύμανση. Ζητήσαμε οδηγίες και από το νοσοκομείο, μήπως υπήρχε η πρόβλεψη για εξέταση και τεστ όλων των δασκάλων αλλά μας είπαν πως κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Θέλουμε ο κόσμος να προφυλαχθεί από τον πανικό. Ανησυχία και εγρήγορση χρειάζεται, πανικός δεν χρειάζεται».

Εν τω μεταξύ δύο ακόμα τουρίστες φιλοξενούνται από χθες στο ξενοδοχείο covid του Ρεθύμνου καθώς επιβεβαιώθηκαν θετικοί στον ιό μετά από το τεστ που τους έγινε στην πύλη εισόδου ενώ μια Γερμανίδα που διαγνώστηκε επίσης θετική στον ιό, με δεδομένο ότι διαμένει όχι σε ξενοδοχείο αλλά σε κατάλυμα τύπου Airbnb παραμένει εκεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 

Δέκα νέα κρούσματα στην Κρήτη

Σε σταθερά επίπεδα πάνω 200 παραμένουν για ακόμη μια ημέρα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 202, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 279. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο νησί είναι δέκα, εκ των οποίων επτά στο Ηράκλειο, ένα στο Ρέθυμνο και δυο στα Χανιά.

Γενικότερα στην Κρήτη από τις αρχές της πανδημίας έως και τις 3 Σεπτεμβρίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανέρχονται σε 329.

 

Χ. Γώγος: Κρίσιμο να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού

Η πανδημία συνεχίζεται, σημείωσε ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της covid-19 στη χώρα μας, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη παγκόσμια διασπορά του ιού. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 26 εκατ. κρούσματα και πάνω από 800 χιλιάδες θάνατοι, παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε νέα έξαρση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και στην χώρα μας, προσέθεσε.

Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η Ελλάδα, είπε, προσθέτοντας πως η έξαρση αυτή σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του καλοκαιριού και τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε.

Περαιτέρω ανέφερε πως στην Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 841 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 6.320, επισημαίνοντας πως από αυτά το 30% είναι ασυμπτωματικά, ενώ 66% προέρχεται από επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα. Επιπλέον, σημείωσε πως την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν 698 σε χώρους όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα κ.λπ., και 168 σε κλειστές δομές.

Συνοψίζοντας, ανέφερε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όπως εξήγησε υγειονομικά μπορεί να χαρακτηριστεί δυσάρεστη αλλά είναι αντιμετωπίσιμη.

Ωστόσο τόνισε πως είναι κρίσιμη γιατί πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό έχουμε τρία «όπλα»: την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς και την ιχνηλάτηση.

Υπογράμμισε ότι χρειάζεται στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα, εμβολιασμοί για τις συνηθισμένες ιώσεις, όπως η γρίπη, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό θα εμποδίσουν την εξάπλωση και των εποχικών ιώσεων. Τέλος, έκανε έκκληση για κλειστά αυτιά στα fake news.

Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους σε αυτά, όπως αναβολή αδειών, τεστ κορονοϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία και αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού 8.450 νέοι στρατεύσιμοι, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Μέλημά μας ήταν και είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Απαιτείται συνεργασία της πολιτείας, της κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών. Μόνο λειτουργώντας ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη με την εξάπλωση της πανδημίας».